Salgótarjánból indulva szerzett olimpiai pontot


ASZTALITENISZ – Paralimpia, London

Élete harmadik paralimpiáján a zagyvapálfalvai Csonka András egyéniben és párosban is negyeddöntőig jutott, a fővárosban élő asztaliteniszező ezzel értékes pontokat szerzett a magyaroknak.

Az 1988-ban született Csonka András születéskori oxigénhiány miatt jobb oldalára majdnem béna. Sérülése miatt nem jobb agyféltekét használja gondolkodásra, mint az egészségesek, hanem a balt. Tanulmányait az Aranyban és a Táncsicsban végezte. Tízévesen ismerkedett meg a sportággal, első edzője Juhász Imre volt. Nógrádi színekben nyert megyei bajnoki címet újoncban, serdülőben és ifiben, illetve játszott a Petőfi DSE megyei és NB III-as csapatában is. 2007-ben költözött a fővárosba, ahol a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hallgatója lett, sportpályafutását a BVSC-ben folytatta. 2002-ben kapcsolódott be a nemzetközi parasport versenyekbe, köszönhetően edzőjének, Papp Dezsőnek.

Athénban és Pekingben is szerepelt a paralimpiai játékokon. 2004-ben szabadkártyával szerepelt, a magyar különítmény legfiatalabb tagjaként csapatban hatodikak lettek. 2008-ban ötödikként zárt egyéniben.

Londonban mindkét csoportkörét megnyerte, a negyeddöntőben – a későbbi bajnok – kínai riválisa ejtette ki. Párosban, Bereczki Dezsővel az oldalán az oroszokon keresztül jutottak a legjobb nyolc csapat közé, a negyeddöntőben a spanyoloktól elszenvedett vereség jelentette a végállomást.

– Mit várt előzetesen a londoni szereplésétől – kérdeztük hazaérkezését követően a sportolót.

– Igazából egy jó szereplésre számítottam, mert jól sikerült a felkészülés, jól ment előtte a csapatbajnokságon is, illetve szerencsére a sérülés és betegség is elkerült.

– Hogy értékeli saját teljesítményét?

– Meg vagyok elégedve a játékommal. Szerintem kihoztam magamból mindent. Egyéniben attól a kínaitól kaptam ki, aki megnyerte a játékokat. A meccs után az edzőmmel megbeszéltük a meccset, és ő azt mondta, hogy jól játszottam, végigvittem a taktikát, de az ellenfelem még jobb volt, szinte az egész meccsen csak 1-2 labdát rontott. A csapatverseny során is jól ment, jól játszottam, megvertem az orosz csapatból azt a játékost, akit meg kellet vernem ahhoz, hogy legyen esélyünk a győzelemre. Mindent egybevetve, elégedett vagyok a teljesítményemmel.

– Milyen volt az idei játékok légköre?

– Kiutazás előtt úgy gondoltam, hogy nem lehet megközelíteni azt a hangulatot, amit a pekingi pingpong teremben tapasztaltam, négy évvel ezelőtt. De erre rácáfolt a mostani közönség, ugyanis hihetetlen légkör fogadott, szinte majdnem minden nap teltház fogadta a pingpongosokat. És rengeteg magyar szurkoló jött ki buzdítani, de az angolok is mindenkinek szurkoltak és a jó meccseket megtapsolták.

– Tervei a jövőre nézve?

– Szeretnék elvégezni egy mesterképzést a volt iskolámban, a BKF-n, illetve szeretnék még Rióban is ott lenni. Tovább még nem nézek, mert az túl messze van – zárta beszélgetésünket az asztaliteniszező.

Csonka András londoni mérkőzései. Egyéni, 8-as sérültségi kategória. Csoportkör: Csonka András – Miroslav Jambor (szlovák) 3-2, Csonka András – Fabian Rignell (svéd) 3-0. Negyeddöntő: Csonka András – Shuai Zhao (kínai) 0-3. Páros, 9-10-es sérültségi kategória. 8 közé jutásért: Magyarország – Oroszország 3-2 (Csonka – Nozdurov 3-2, Csonka – Lukyanov 0-3, Csonka-Bereczki – Nozdurov-Lukyanov 3-2). Negyeddöntő: Magyarország – Spanyolország 0-3 (Csonka – Cardona 0-3, Csonka – Ruiz Reyes 0-3).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s