Sosem késő elkezdeni a sportolást


ATLÉTIKA – Beszélgetés a 75 éves veterán futóval, Lencsés Évával

Nem fiatalon fordult a mozgás felé, élő bizonyítéka, hogy sosem késő elkezdeni a sportolást. A balassagyarmati Vitalitás SE extrém szakosztályának tagjaként számtalan hosszú távú futóversenyen vesz részt, legtöbbször a mezőny legidősebb tagjaként. A Nagyorosziban élő Lencsés Éva néni szorgosan gyűjti a kilométereket, sok fiatal példát vehetne szorgalmáról. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, az internet segítségével beszélgettünk vele.

lencsés 392412_430636883615562_471724925_n– Gödöllőn születtem, 1939. január 3-án, így már méltán nevezhetem magam veteránnak – kezdte beszélgetésünket. – A szomszédos faluban, Isaszegen töltöttem gyermek- és ifjúkori éveimet, a középiskoláim elvégzéséig. Ekkor, sőt, még felnőttként sem sportoltam semmit, mert nem olyan környezetben éltem, ahol késztetést kaphattam volna ehhez, és a középiskolás koromban sem volt erre lehetőség.

– Hogy került életébe a mozgás?

– Én tulajdonképpen 45 éves koromban fordultam a sport felé érdeklődéssel, amikor úgymond „felszabadultam” gyereknevelési kötelezettségeim alól. Akkor a természetjárás felé vettem az irányt, amit aztán teljes intenzitással kezdtem űzni, és folytattam 17 éven át. Itt szereztem meg a futáshoz szükséges állóképességet, és fizikai rátermettséget, aminek mai napig hasznát veszem. Komoly teljesítménytúrázással 50-től 250 kilométeres, változó távokkal próbálkoztam, komoly „hegymászásokkal”.

– És a futás mikor jött?

Lencsés 301207_123364894428261_3880039_n– Futni 61 éves koromban, 2000-ben kezdtem el, egy futóismerősöm erőteljes, vagy inkább erőszakos kapacitálására. Ebben az évben még együtt csináltam a futást, és a teljesítménytúrázást, mígnem 2001-ben teljesen átálltam a futásra. Versenyek közben rájöttem, hogy van itt nekem keresnivalóm, ezért csak erre kell fordítani minden energiám. Ebbéli pályafutásom „fénykorát” a 62-66 éves korom alatt éltem meg. Korosztályomban sok mindent megnyertem, állandóan dobogós helyezéseim voltak.

– Mikor, hogyan került Nógrádba?

– Én 1999 júliusában kerültem ide, családi okokból kifolyólag. Egy ideig még a BKV Előre SE futó és triatlon szakosztályban maradtam, ott eredményes sport tevékenységemért 2003-ban elnyertem az év sportolója megtisztelő címet is. Tőlük 2007-ben köszöntem el, és egyéves egyesületen kívüli versenyzés után meghívást kaptam a balassagyarmati Vitalitás SE extrém szakosztályába, azóta itt vagyok tag.

– A családban is akad, aki sportol…

Lencsés Éva Sárvár 12– Harmincéves koromban elválni kényszerültem, és ettől kezdve egymagam neveltem három gyerekemet, minden családi, vagy külső segítség nélkül, munka mellett. A legnagyobbik 10, a középső 8, a legkisebb 3 éves volt akkor, két lányom, és egy fiam van. Mondhatom, ez is legalább akkora „sportteljesítmény” volt, mint a 14 évnyi összes futásom, ha ugyan nem nagyobb.

Lányom, Bors Ágota is sportol, futással kezdte, triatlonnal folytatja. Kétszeres nagyatádi ironman, tavaly harmadikként végzett. Versenysportban csak ő jeleskedik, a két testvére is részt vesz testedzésben, de versenyen kívül.

– Mely eredményeire a legbüszkébb?

– A Weitsch Alpin maraton, 56 kilométeren három éven át első tudtam lenni. A Dunamenti futófesztiválon három nap alatt 150 kilométer várt ránk, itt három egymást követő évben a dobogó mindegyik fokán álltam, ennek következtében elnyertem a rangos Schirilla kupát is. A Bécs-Budapest Szupermaratonon, csapatban öt egymást követő évben voltam tagja győztes alakulatnak. A Fertő-tó körbefutásán két nap alatt 120 kilométert kell teljesíteni, kétszer is dobogós voltam a Tisza-tó körbefutásán, 70 kilométeren pedig másodikként zártam. A 90 kilométeres Tarján Hegyek Királya elnevezésű háromnapos versenyt háromszor is megnyertem. Korcsoportban nyertem Komárom 12 órás futást, 72 kilométere. A 12 órás bajnokságon, Balatonalmádiban és Sárváron ötször szerepeltem, első és második helyeket szereztem. Veszprémi és bajai 6 órás országos bajnokságon mindig dobogós helyezést értem el, és nyertem is. Debrecenben, egy 24 órás versenyen fiatalokkal voltam egy csapatban, négy óra alatt 42 kilométert futottam.

lencsés 148699_325987894138645_1342750796_nTíz év alatt, 71 éves korommal bezárólag, 25 maratoni versenyt futottam, korcsoportban többször voltam első és második is, valamint nagyon sok 10-30 kilométer közötti versenyen szerepeltem már, sok dobogós hellyel.

– Ez jó sok kilométer és érem…

– Számításaim szerint, 2000 óta több mint 25.500 kilométert futottam, ebből 10.600-at versenyen. Aranyéremből 196, ezüstből 51, míg bronzból 37 darab ékesíti a gyűjteményemet.

– Sok helyen elismerték már teljesítményét…

– 2012 februárjában meghívást kaptam a parlamentbe, ahol is kitüntető oklevél jutalmazásban részesültem „Kitűnő és példaként követendő szabadidős sport tevékenységért”, majd 2013. április 4-én Életmű díj kitüntetést kaptam a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökétől. Balassagyarmat Város Önkormányzatának Közgyűlése is kitüntetésben részesített kiváló sport teljesítményeim elismerése gyanánt, ugyanabban a hónapban.

– Mi a szép a futásban?

A kétszeres olimpikonnal, Mecser Lajossal.

A kétszeres olimpikonnal, Mecser Lajossal.

– Ugyanaz, mint a túrázásban: jó levegőn, szép környezetben – teljesen mindegy, hogy milyen időjárási viszonyok között –, a mozgás örömének élménye, és közben a végtelen szabadságérzet, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Ettől nagyon jól érzem magam.

– Hová jár vissza legszívesebben?

– Kedvenc versenyeim közt szerepel a mai napig a sárvári 12 órás futás, mert itt ismertem meg az ultrafutások adta gyönyörű, euforikus élményt, de annak kínjait is. Eljutottam ugyan a futás révén külföldre, de itthon mindig jobban szeretek versenyezni. A honi pálya az honi pálya. Én szeretem. De futottam Németországban Frankfurti maratont, Ausztriában az Alpin maratonokat, Szlovákiában kassai félmaratonit, Szerbiában kisebb, 11 kilométeres távokat, és Romániában a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba versenyt.

– Mit csinál szívesen a futáson kívül?

– Nagyon szeretek olvasni, szépirodalmat, történelmi tárgyú könyveket, verseket, sokat is lekötnek ezek az időmből, valamint rettenetesen szeretem a klasszikus zenét, hallgatom is állandóan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Visszatekintve, csinálna-e bármit másképp?

– Ma is ugyanígy cselekednék, mert minden úgy van jól, ahogy van, legfeljebb sokkal előbb kezdenék el futni. Mert vallom; a sport megtanít kitartásra, küzdeni tudásra, növeli az akaraterőt, önfegyelemre is rászoktat, megtanít továbbá a győzelem örömeinek feldolgozására, és a veszíteni tudásra is, valamint mások győzelmének tiszteletben tartására. Emellett egészség karbantartó szerepe van, bármely életkorban elkezdhető.

– Milyen tervei vannak még?

– Mindaddig, amíg kezem-lábam mozgásképes, nem is hagyom abba ezt a tevékenységem, mert számomra éltető erő. A 75. évemet betöltve céljaimat már csak a futásra fókuszálom, ezt az évet is szeretném végig versenyezni, „merész” terveket is szövögetek.

Reklámok

5 hozzászólás

 1. Kostyál Katalin

  Teljes ámulattal olvastam a cikket… letaglózott és hihetetlen büszke vagyok Éva nénire! Akart, s tudott! Bárcsak mindenki meglelné az örömét valamiben akkor, amikor az ideje egy része felszabadul… Sokkal több boldog Ember , boldogabb Nemzet lennénk! ELISMERÉSEM! Egyszer szívesen megszorítanám a kezét….

  • Lencsés Éva

   Kedves Katinka! Köszönöm szépen az elismerő véleményedet! Teljes mértékben igazad van : amit az ember örömmel csinál szabad idejében, az kiegyensúlyozottá, és boldoggá tesz! Teljesen mindegy milyen sportot űz az ember, kedvvel, örömmel tegye, s ezzel még az egészségét is karban tartja, vigyáz rá, tudatosan! Üdvözletem! :)))))))

   • Weidenauer zsuzsanna

    Gratulálok Èva néninek! Èn tudom milyen érzés ez, én is futok az utóbbi7 évben, én is késön kezdtem; járok versenyekre! Szuper egy érzés!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s