Nagyszabású sportági versenysorozat Nógrád megyében


TÁJFUTÁS – Jövő héten Hungária kupa

Az elmúlt vasárnap nagy volt a sürgés-forgás a salgótarjáni Tó-strandi sportpálya épületében és az előtte lévő gépjárműparkolóban. Utolsó nagy összejövetelét tartotta az augusztus 16-20. között, a megyeszékhely és annak közelében lebonyolítandó nemzetközi ötnapos Hungária Kupa tájékozódási futóviadal szervezőbizottsága.

Huszonnégy ország ezer korosztályos versenyzője várja a Nógrádi Hungária Kupa rajtját

Huszonnégy ország ezer korosztályos versenyzője várja a Nógrádi Hungária Kupa rajtját

Mint azt a helyszínen járva Sramkó Tibor, salgótarjáni versenyelnöktől és első számú helyettesétől, a balassagyarmati Kovács Gábortól megtudtuk, a helyi salgótarjániak mellett a balassagyarmatiak és pásztói sportbarátok bevonásával a 24 ország 1000 indulójával lebonyolítandó minden korosztályt felvonultató nagyszabású sportági viadal levezénylését 135 fős rendezői stáb fogja biztosítani.

Az első fecskék, főként a távoli országok képviselői már pénteken megérkeznek a versenyközpontnak kijelölt salgótarjáni Ifjúsági és Gyermektáborba, ahol a Fehérváriné Dénes Judit által vezetett versenyirodában való jelentkezés során megkapják az egy hétre szóló programfüzetüket a szükséges kellékeket (időmérő mikrocsip, rajtszám, belépő karszalag stb), majd Salgón, egy terepbemutató rendezvényen vesznek részt. Az érkezési roham szombaton koradélutántól késő estig várható, miközben a közelebbi megyék versenyzőinek vasárnap az első napi célban Kazáron is lehet majd jelentkezniük. A Nógrád megyébe érkező élsportolók között a világbajnokságot is megjárt és ott érmet szerzett versenyző, Graham Gristwood (Nagy Britannia) a legnagyobb név, míg az idei nógrádi viadal doyenje a már negyven évvel ezt megelőzően Salgótarjánban, a néhai Répássy László által összefogott korábbi Hungária kupa viadalon is indult, ma már 89.(!) életévében járó svájci Adolf Kempf lesz. A fő versenyszámok mellett, minden nap különféle kiegészítő szakági versengések is várni fogják a részvevőket, így a Tó-strand környékén lesz egy igen látványos, a balassagyarmatiak által lebonyolítandó 3 fős váltócsapatverseny is.

A Nógrádi Hungária Kupa egyik legnevesebb versenyzője a felnőtt elit kategóriában rajthoz álló brit vb érmes Graham Gristwood lesz.

A Nógrádi Hungária Kupa egyik legnevesebb versenyzője a felnőtt elit kategóriában rajthoz álló brit vb érmes Graham Gristwood lesz.

Továbbá tájékozódási túraverseny, mobil telefonos verseny, trail-O (akár kerekesszékesek számára is,) alkonyati pontbegyűjtő a Kemerevo lakótelepen, sprint távú verseny a tarjáni Tó-strandon várja a sportág és sportág iránt érdeklődőket. A versenynapok céljai mellett 10 éves korig szülői kísérettel szalagozott pályákon versenyzési lehetőséget kínálnak a gyermekeknek, az ettől jóval fiatalabbaknak, miközben a szülők versenyeznek, addig a salgótarjáni Nagy Ákosné felügyelete mellett a rendezők gyermekóvodás megőrzést is biztosítanak.

A héten újabb védnökökkel, illetve támogatókkal bővült a rendezvény. Kiss László az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója is elvállalta a védnöki felkérést, de az utolsó pillanatban sikerült az egyik rendező szervet, a HUFEZE-Pásztó SK-t a helyi városi önkormányzatnak anyagilag is támogatnia, így ők és a pásztói Kölcsey utcai Bonjour ajándékbolt is a nagy nemzetközi rendezvény támogatói közé kerültek.

Az első két versenynap augusztus 16-17. központi helyszíne Kazáron, a korábbi laskafesztivál parkjában lesz. Harmadik napon, augusztus 18-án, kedden 10-16 óra között igencsak benépesül a salgótarjáni Beszterce lakótelep, ugyanis itt a lakótömbök között a salgótarjáni Győri László pályakijelölése mellett bonyolítják le a városi futamot. Negyedik napon augusztus 19-én, szerdán a versenyzőket szállító személygépkocsi, mikrobusz, illetve autóbusz konvojok reggel nyolc órától elindulnak a rónafalui volt sportpályára, ahol a központi célhely mellett a gépjárművek parkolását is itt oldják meg.

Két hete a szenior világbajnokságon ezüstérmet szerzett szentendrei színekben versenyző Kármán Katalin is rajthoz áll

Két hete a szenior világbajnokságon ezüstérmet szerzett szentendrei színekben versenyző Kármán Katalin is rajthoz áll

Rónafalu belterületén lévő közutakat a verseny időtartam alatt egyirányúsítani fogják. Ezen a versenynapon a versenyzők gyalogosan közelítik meg a szilváskői elrajtolás helyét. Célba érés után a versenyzők a rónafalui sportpályára visszatérve egy szakaszon a Salgótarján-Cered közlekedési utat is igénybe fogják venni. A záró nap (augusztus 20.) küzdelmére a rónafalui volt sportpálya térségben kerül sor. Koradélután itt kerül sor az eredményhirdetésre, melyen díjait a helyszínen személyesen is megjelenő neves védnökök fognak átadni az idei győztesek számára. A szervezőbizottság ezúton is szeretné a megyeszékhely lakosságát, valamint a versenykörzet térségében lakók figyelmét felhívni arra, hogy augusztus 16-20. között a fent említett térségekben a délelőtti illetve koradélutáni órákban komoly gépjárműforgalomra számítsanak. Több településen Salgótarján, Kazár, Rónafalu a területileg illetékes polgárőrségek is segíteni fogják a nem mindennapi közlekedési helyzet megoldását.

Az esemény honlapja.

Forrás: Cz.Zentai

Hozzászólás