Új verseny, új igazolás, új csúcs


ATLÉTIKA – Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál

Először rendezett januárban futóversenyt a Budapest Sportiroda (BSI), a Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál a Hungexpo területén és a Kincsem Park lóversenypályáján, remek időben zajlott. A Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) legújabb igazolása, Király Amanda új egyéni csúccsal, az ötödik helyen ért célba a több mint 21 kilométeres távon.

Bár komoly havazást jósoltak az első ízben megrendezett Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál napjára, ez elmaradt, ám reggelre így is „kifehéredett” a pálya. A betétfutamok résztvevői a csarnokból kifutva hamarosan a Kincsem Park lóversenypályájára érhettek. A félmaratonra vállalkozók két órával később indultak el, és figyelniük kellett, nehogy megcsússzanak. Az ő mezőnyükhöz fokozatosan kapcsolódtak a harmadmaratonon (14 km) rajtolók akkor, amikor az első körről visszaértek a csarnokba a félmaratonisták. A futóknak nemcsak a pálya különlegessége tette egyedivé a rendezvényt, hanem például a napsütés és a három zenei pont is. A fő versenyszámban leggyorsabban Balázs Levente ért célba, ezzel ő lett a Zúzmara Félmaraton első győztese, a pályacsúcs innentől 1;13:02 óra. A hölgyek között a maratonon a riói olimpiára készülő Staicu Simona győzött 1;25:56-tal.

A 2454 nevező között több olyan futót is köszönthettek, aki eredményes élsportolói múlttal rendelkezik. A legrövidebb távon a harmadik helyen ért célba Szekeres Ferenc, kétszeres olimpikon (1972 München és 1980 Moszkva) maratoni futónk, a harmadmaratonon Császári Attila, az ugyanebben az időben válogatott öttusázó állt rajthoz. A félmaratonon pedig 1996-os olimpiai bajnok ökölvívónkat, a BSI eseményeinek rendszeres vendégét, Kovács Kokó Istvánt köszönhették, akivel egy mezőnyben indult Petrovics Mátyás, aki a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is volt.

Király Amanda 1

Király Amanda (SAC) ötödik lett a nők mezőnyében.

A nógrádiak közül a Salgótarjáni AC legfrissebb igazolása, Király Amanda érte el a legjobb időt, 1;34:54 óra alatt ért célba.

Számomra azért volt nagy jelentősége ennek a versenynek, mert itt vehettem át a tavaly októberben a Spar maratonon megszerzett korosztályos első helyezésemet – mesélte tudósítónknak. – Maga a verseny igazából annyira nem vonzott, mivel a téli alapozás közepén járunk, és a pálya is elég furcsa volt. A versenyt megelőző héten egy lazább hetet írt elő edzőm, Lőrincz Olivér, mert kisebb térdfájdalmaim voltak, de szerencsére ennek hatására minden rendben lett. Olivér terve szerint, azon a pulzuson kezdtem, amit előzetesen megbeszéltünk, és ezt sikerült végig tartanom. Háromkörös volt a verseny, az első körben nagyon meglepett, hogy az utcai futóversenyekhez képest talajviszonyokat tekintve itt minden volt. A pályán minden megtalálható volt, a fagyott földes úton át, a betonon, a füves talajon és a térkövön át, még sárban is gázoltunk egy kis szakaszon. Minden a tervek szerint ment az egész versenyen, még melegem is lett végére. Nem számítottam arra, hogy lányok között sikerül az ötödik helyen végeznem, és a korosztályomat újra megnyernem, az új egyéni csúcsról nem is szólva. Ezek alapján pozitívan tekintek a 2016-os futóévemre.

A legjobb nógrádi férfi a salgótarjáni Pataky Gábor lett 1;48:14 órával, de Patakról, Bátonyterenyéről, Pásztóról és Romhányból is érkeztek félmaratonisták. A harmadmaratonon a diósjenői Csurja Gábor a mezőny első felében végzett, és a veterán Lencsés Éva is teljesítette a távot.

Nógrádi eredmények.

Félmaraton.

Nők (557 induló): 5. Király Amanda (Salgótarjáni AC) 1;34:54 óra … 115. Farkas Adrienn (Patak) 2;00:53 … 136. Hemperger Enikő (Bátonyterenye) 2;01:59 … 203. Menderné Kovács Katalin (Pásztó) 2;07:15 … 549. Farkas Ildikó (Patak) 2;50:28. Férfiak (816): 220. Pataky Gábor (Salgótarján) 1;48:14 … 266. Nagy László (Romhány) 1;50:49 … 499. Szomszéd Attila (Salgótarján) 2;02:46.

Harmadmaraton.

Nők (138): 127. Lencsés Éva (Vitalitás SE) 1;48:43 óra. Férfiak (125): 46. Csurja Gábor (Diósjenő) 1;12:25.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s