Nemzetközi tájfutóviadal Mátraszelén


TÁJFUTÁS – Nógrád Nagydíj 2016

Annyi már bizonyos, hogy az elmúlt évi legnagyobb hazai sikert a sportág berkein belül az augusztusban éppen Nógrád megyében (Salgótarján-Kazár-Rónabánya térségében), húsz ország, ezerfős (környezetvédelmi létszám megkötés!) indulója mellett, a futók számára igen kedvezőtlen esős időjárásban megrendezett ötnapos Hungária Kupa versenysorozata hozta.

váltócsapatversenA rendezvényt a salgótarjáni Bodnár Benedek által elnökölt Salgótarjáni Dornyay Sportegyesülete Sramkó Tibor versenybizottsági elnök irányításával, a Balassagyarmati Balassi BKSE, valamint a pásztói HUFEZE SK társrendezése mellett bonyolították le.

Bár még az országos évzáró-évértékelő, egyben vezetőségválasztó küldöttközgyűlés időpontjára még várni kell, de annyi már bizonyos, a nógrádi sportági rendezők, legfőképpen a külföldi sportklubok pozitív nyilatkozatai alapján várhatóan szövetségi szinten is, az elmúlt évi nógrádi sportági rendezvény elismerésre kerül.

A nyári siker, nem sokáig hagyta babérjaikon ülni a nógrádiakat, egy korábbi sportági pályázat útján az idei év kora tavaszára, április 1-3. közötti időben újabb nagy feladat vár rájuk. Ekkor kell lebonyolítaniuk a Nógrád Grand Prix többfutamos nemzetközi részvételű ranglista tájékozódási futóversenyt.

A nagyszabású nógrádi sportági rendezvény központi helye ezúttal is a megyeszékhely lesz, de a versenyközpontot a maga hatalmas célkapujával Mátraszelén, a sportpályán állítják fel. A viadalon a 10 évesektől akár 80 évesekig rendeznek korosztályos megmérettetést, miközben a szövetségi kapitány a világversenyekre készülő magyar junior és felnőtt válogatott keret tagjai részére a viadalt válogató versenyként jelölte meg.

A tervek szerint április 1-én, Salgótarjánban egy éjszakai versennyel venné kezdetét a viadal, majd április 2-án szombaton Mátraszelére a sportpályára költöznének ki a versenyzők, ahol délelőtt egy középtávú futamra, délután pedig egy látványos 3×3 fős váltó csapatversenyre kerülne sor. Április 3-án vasárnap, Mátraszele-Bárna-Salgótarján-Kazár erdős területén „tájékozódnak” a futók, akik zárásként egy normáltávú versenyen küzdenek két futam alapján az összetett Nógrád Grand Prix díjaiért.

A sportági rendezvény keretében belül immáron 5. alkalommal kerül sor az Ifjúsági Találkozó lebonyolítására, ahol a legjobb utánpótlás egyesületet pénzdíjazásban részesítik. Az idei viadal versenybizottsági elnök tisztségét a balassagyarmati Kovács Gábor tölti be helyettese a somoskőújfalui Goldmann Róbert lesz. A várhatóan 5 országból érkező mintegy 400 versenyzőnek a versenypályákat ifj. Marczis István (éjszakai futam), Erdélyi Gyula (középtáv), Kovács Péter, Kovács Zoltán (mikrosprint/váltó), Goldmann Róbert (normáltáv) jelöli ki. A sportághoz, illetve a versenyzéshez elengedhetetlenül szükséges tájékozódási futó versenytérkép nagy része az elmúlt évi Hungária Kupára már elkészült, de ezek a Nógrád Nagydíjra új területekkel fognak kiegészülni. Az új területeket Székvölgy térségében ifj. Marczis István, Kazár térségében Dénes Zoltán, Mátraszelén pedig Czimer Z. József készíti el.

A rendezvény előkészületi munkái már javában folyik. A szervezők felvették a kapcsolatot Mátraszele polgármesterével, Vincze Lászlóval, aki örömmel fogadta be a településre a nagyszabású sportrendezvényt. Az egyik komoly technikai jellegű feladat megoldását minap (célba futás előtti magánterület igénybevétele) egy helyi vállalkozó Gyenes Lajos segítségével körbejárták, így a Hegedűs szeszfőzde, illetve Kazár-Székvölgy irányából most már megoldódni látszik a mátraszelei sportpályára a szélrózsa minden irányából célba érkező versenyzők terepi útvonala is.

 

Forrás: Cz.Zentai József

Fotó: JÓZSA ANDRÁS

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s