Sokat köszönhet neki a sportág


TÁJFUTÁS – Elhunyt Marczis István (1948-2016)

A napokban életének 68. évében Salgótarjánban elhunyt Marczis István tájékozódási futó versenyző, edző, versenybíró, intéző.

Marczis PistaMarczis István Nógrád megyében, Zagyvapálfalván a hatvanas évek derekán a természetbarát szövetség égisze alatt saját versenyzése mellett vállalta el a Zagyvapálfalvai Építők (ZSE) szakosztályánál (fotózott fekete-fehér térképeken, na és még a katonai Bézárd tájoló használata mellett) a fiatalokkal való foglalkozást.

A tájékozódási futó sportág önállósodását követően (1970) Nógrád megyében a totálisan leépült sportágat egyedül ő tartotta életben. Fáradhatatlan és önzetlen munkája során újra életképes tudott lenni a megyében a tájékozódási futó sportág.

A ZSE megszűnését követően átigazolt az SBTC-hez és halálig ennek az egyesületnek, illetve jogutódjainak (STC, Dornyay) színeit képviselte. Versenyzését követően edző, az SBTC szakosztályánál pedig hosszú évekig intézői feladatokat látott el.

Marczis István 1948-2016Nem volt olyan országos Petőfi kupa, Mátra kupa vagy a népszerűsítő 13+l tájékozódási futóverseny sorozat, megyei bajnokság, ahol ne segítette volna szervezésével, pályakitűzésével a rendezvény sikeres lebonyolítását. Ott volt a hetvenes években a salgótarjáni nemzetközi ötnapos Hungária kupa és az ODOT rendezői között is.

„Nem esett messze az alma a fájától” … ugyanis mindkettő gyermeke, ifj. Marczis István, illetve Nagy Ákosné (Zsófi) is ezt a sportágat választotta, sőt azok gyermekei is szintén tájfutók lettek.

Marczis Istvánt nemcsak Nógrád megye, de az egész ország tájfutó társadalma gyászolja.

Temetése 2016. február 19-én, pénteken 14 órakor a salgótarjáni új köztemetőben (Pintér –telep) lesz.

Isten veled, Pityu! Isten veled, Marczis István!

Lejegyezte: Zentai József – az egyik tanítványa

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s