„Legyen otthona a sportnak és a sportolóknak”


Negyven éve adták át a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokot

Hatalmas eseménynek számított, amikor 1976. március 13-án ünnepélyes keretek között átadták a megye első sportcsarnokát. A Salgótarjáni Városi Sportcsarnok az elmúlt négy évtizedben számtalan sportágnak és rangos mérkőzésnek, versenynek, bálnak, koncertnek adott otthont. GALÉRIÁK

Mint azt a korabeli újságból megtudjuk, 1976. március 13-ának délelőttjén, jóval tíz óra előtt már fúvószenekar köszöntötte az utca járókelőit. A József Attila Művelődési Otthon előtt a város párt és tanács első számú vezetői, úttörők várták a montreali olimpia magyar csapatának leendő tagjait. Virággal, és a sportcsarnok emlékjelvényével fogadták az olimpikonokat, majd Fekete Nándor, a városi tanács elnöke meleg szavakkal köszöntötte a sportolóit.

1976 sportcsarnok átadása

A délelőtti órákban Salgótarjánba érkezett számos politikai vezető, köztük dr. Beckl Sándor államtitkár is. Délután ünneplőbe öltözött emberek sokasága igyekezett az új sportcsarnok átadási ünnepségére. Megtelt a lelátó, több mint ezer ember foglalt helyet, hogy részese legyen az ünnepi eseménynek.

A Himnusz hangjai után Szúnyog Tibor, a Nógrád megyei Tanács VB Testnevelési és Sporthivatalának vezetője köszöntötte az ünnepség résztvevőit, a meghívott vendégeket, a magyar olimpiai válogatott keret tagjait, kiváló sportolókat és vezetőket, az üzemek, vállalatok, intézmények, társadalmi szervezetek és sportegyesületek vezető képviselőit, a sportcsarnok építőit, munkásokat és műszakiakat.

Ezután dr. Beckl Sándor mondott ünnepi beszédet.

Bizonyos, hogy mindenkit az elégedettség és kicsit a büszkeség érzése tölti el. Jogos a büszkeség, hiszen egy, újabb nagyszerű létesítménnyel gazdagodott Nógrád megye, közvetlenül Salgótarján városa, s hadd tegyem hozzá, az egész magyar testnevelési és sportmozgalom is. Meggyőződésem, hogy jelentőségében túlnő a város és a megye határain.

A montreali olimpiára való felkészüléshez ez a most átadásra kerülő sportcsarnok természetesen még nem nyújthatott segítséget. Abban azonban nagyon bízunk, sőt biztosak vagyunk, hogy az 1980. évi moszkvai olimpiára, amelyre a nagy világjáték történetében először kerül sor szocialista ország fővárosában, ebből a megyéből is kerül ki magyar sportoló. Hisszük, hogy nem is egy. (…)

Kívánom, hogy használják jól ezt a létesítményt, legyen otthona a sportnak és a sportolóknak – a legfiatalabbaknak és a legkiválóbbaknak odaránt. Ösztönözze ez a nagyszerű csarnok az embereket a sport szeretettre, a rendszeres testedzésben való részvételre, az egyesületi sportolókat mindig jobb eredmények elérésére, a közönséget pedig sportszerű buzdításra. Így válik majd lehetővé, hogy mindenkinek sok és szép élménye legyen a sportcsarnokkal és magával a sporttal kapcsolatban.

A sportcsarnok beruházási költsége harminchárommillió forint volt, amelyet a Nógrád megyei tanács, a Salgótarjáni városi tanács és az OTSH együttesen biztosított.

Fekete Nándor, a városi tanács elnöke meghatott szavakkal vette át az új sportcsarnokot.

Valamennyiünk nevében köszönetet mondok a létesítmény beruházását, kivitelezését végző vállalatok dolgozóinak, a tervezőknek, az építőknek, a szerelőknek. Most, amikor átveszem tőlük az új létesítményt és átadom az intézmény vezetőinek és dolgozóinak, kérem, azzal a tudattal, és felelősséggel dolgozzanak, hogy sportcsarnokunk megfeleljen mindazoknak a követelményeknek, melyeket a város és a megye sportmozgalmának fejlesztése, a különböző sportágak iránti érdeklődés felkeltése, az egészséges életmód népszerűsítése érdekében eléje állítottunk. Szeretnénk, ha az itt nevelkedő gyermekek és fiatalok közül minél többen megállnák helyüket a megye, az ország és a nemzetközi sportélet küzdőterein.

Az avató ünnepséget követően a montreali olimpiai keret tagjai – súlyemelők, ökölvívók, női kézilabdázók, férfi és női tornászok, vívók – tartottak színvonalas bemutatót, amelyet az avató ünnepség résztvevői nagy tapssal jutalmaztak.

A létesítmény 2008-ban hatalmas felújításon esett át, mintegy félmilliárd forintból. A beruházás során fa tetőszerkezetet alakítottak ki, felújították a kiszolgáló-helyiségeket, emellett jelentősen – közel 1400 fősre – növelték a befogadóképességet, s meghosszabbították a küzdőteret, így a csarnok immár nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmassá vált.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 2008. augusztus 30-ai megnyitó ünnepséget többek között Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is megtisztelte jelenlétével. A délelőtti városi tanévnyitót, valamint a hivatalos átadási ceremóniát követően, délután a sportolók vették birtokba a megszépült létesítményt. A sportprogramokat a város egyesületeinek játékos sorversenye nyitotta meg. A tíz feladatot a legsikeresebben a Salgótarjáni KC férfi kézilabdázói teljesítették, megelőzve a Salgótarjáni Vadmacskák női labdarúgóit, illetve a Wamsler SE-Salgótarján férfi kosarasait. A folytatásban azután a labdajátékok vették át a főszerepet, majd a nap végén utcabált tartottak a létesítmény előtti területen.

A jeles születésnapon, most vasárnap a sportcsarnokban nagyszabású játszóház várja az érdeklődőket.

Album: az átalakítás (2008) előtt, és az átépítés

Album: az átalakítás után

DSC_0075

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s