Válogatott küzdelmek Salgótarjánban


LABDARÚGÁS – Ifi Eb-meccseket rendeztek a Vasas-pályán

Kereken hatvan éve ezekben a napokban Salgótarjánra is figyeltek a labdarúgást szeretők, az UEFA Magyarországon lebonyolított nemzetközi ifjúsági tornájának két összecsapását is a Salgótarjáni Vasas SE pályáján (a dolinkai „Sese pálya” mai neve már Szojka Ferenc Stadion) rendezték meg.

Bár hivatalosan ekkor még nem Európa-bajnokságnak hívták, az UEFA égisze alatt a legjobb országok U18-as alakulatai mérhették össze tudásukat.

Az 1956-os, tizenhat csapatos ifjúsági torna sorrendben a kilencedik volt, az elsőt 1948-ban, Angliában rendezték meg, a magyar ifjúsági labdarúgó válogatott 1953-ban, első szereplésén meg is nyerte a viadalt. A csapatok 1956-ban négy csoportkörben mérkőztek meg egymással tíz magyar városban, így a tornának négy győztese is lett.

A magyarok a nyugat-németekkel 0:0-t játszottak a fővárosban, az angolokat Tatabányán 4:2-re, míg a bolgárokat Kecskeméten 2:1-re verték, így megnyerték az A-csoportot.

50es évek elejeEbben a csoportban rendezték meg a bolgár-angol találkozót is, amelynek Salgótarján, a nem sokkal korábban felújított (új lelátók, füvesített labdarúgó pálya, 400 méteres futópálya, épülő klubház) Vasas stadion adott otthont. Március 28-án hatalmas érdeklődés előzte meg az összecsapást. Mint azt a korabeli újságokból megtudtuk, városunk fiataljai már hetekkel a mérkőzés előtt elkezdték a készülődést. Lázas buzgalommal dolgoztak az ajándékokon, melyet egy-egy külföldi fiatalnak szántak. Gyönyörű, napsütéses idő köszöntött a városra, a Vasas-stadiont (1948 és 1956 között hívták így a „Sesét”) valóságos zászlóerdőbe burkolták a találkozóra, több mint nyolcezer néző élvezte végig a két nemzet fiataljainak heves és jó iramú küzdelmét, amely végül 2:l-es bolgár győzelemmel végződött.

„A mérkőzés után az acélgyári kultúrotthonban találkoztak városunk fiataljai a bolgár és angol sportolókkal. A Salgótarjáni Üveggyár dolgozói gyönyörűen csiszolt futball-labdára helyezett üvegserleget adtak át az angol csapat valamennyi játékosának. A tűzhelygyáriak pedig ugyancsak sajátkészítésű tűzhelyeket ajándékoztak a bolgár sportolóknak.

Bevallom, nem számítottunk ilyen szép fekvésű és jó talajú pályára. Egészen meglepődtünk a gyönyörű sportpálya láttán – nyilatkozott Miklós Béla, az angolok egyik magyar származású vezetője. – Meg vagyunk elégedve a rendezéssel is, hiszen igyekeztek mindenhol a legjobbakat nyújtani.

1957Hasonló véleményen voltak bolgár vendégeink is, annál is inkább, mivel ők hagyták el győztesen a Vasas-stadiont.” – volt olvasható a lapokban.

Március 31-én, második mérkőzésként a román-lengyel ifjúsági válogatott találkozóra került sor. A gyönyörű tavaszias időben közel 5000 néző előtt vívta meg hatalmas küzdelmét a két ország ifjúsága. A jó iramú, helyenként túl kemény mérkőzésen a román fiatalok bizonyultak eredményesebbeknek, és így a találkozót ők nyerték meg 1:0 arányban, később a csoportjuk élén végeztek.

„A salgótarjáni fiatalok, mint már az előző nemzetközi ifjúsági találkozón, ezen is kiteltek magukért. Ugyanis a mérkőzés kezdete előtt úttörő-lányok kedveskedtek a két nemzet ifjúsági labdarúgóinak virágcsokorral. A mérkőzés után a Salgótarjáni Acélárugyár kultúrtermében látták vendégül a testvérországok labdarúgóit, majd a két nemzet fiatal labdarúgóinak, s vezetőinek sajátkészítésű ajándékot adtak át.

Ez a szép megnyilvánulás, mely a salgótarjáni fiatalok részéről a szeretet jelképe volt, örökké emlékezetünkben fog élni – mondta a románok egyik vezetője, s viszonzásul a tarjániaknak egy, román írók műveiből összeállított albumot ajándékozott. Ezt követően a lengyelek vezetője is a meghatottság szavaival szólt a vendéglátók felé, s ő is szép emléktárgyat adott át az acélárugyári fiataloknak. Ezután még jó néhány baráti hangulatban töltött órát voltak együtt a két nemzet legjobb ifjúsági labdarúgóival.” – számoltak be a lapok.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s