Helytállt a Bolyai lány csapata


ATLÉTIKA – Mezei futó diák világbajnokság

Az elmúlt hét végén több mint 400 középiskolás diák vett részt a világ minden tájáról a Margitszigeten tartott iskolai mezei futó világbajnokságon. A diákolimpiai bajnok salgótarjáni Bolyai János Gimnázium lánycsapata a 18. helyen zárta a világversenyt.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szervezésében, a margitszigeti Nagyréten megrendezett eseményen öt kontinens 24 országának több mint 400, középiskolás korú diákja vett részt.

A rendezvényt a vb két arca, Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó, illetve Miklósa Erika világhírű operaénekes indította útjára. A margitszigeti nagyrétet addigra ellepték a fiatal atléták, az országonként felállított sátrakban mindenki lázasan készült a maga futamára.

Az 1800 méteres pályán a lányoknak 3600, a fiúknak 5400 méter volt a táv az egyes kategóriákban. A programot az iskolai versenyek nyitották, összesen 44 középiskola 264 tanulója mérette meg magát. Mint arról korábban beszámoltunk, itt az a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium képviselhette a magyar színeket, amely pár héttel korábban Gödöllőn, 31 iskola közt szerezte meg az országos bajnoki címet. Bár az akkori legjobb futó, Barta Luca nem tudott részt venni a világbajnokságon, a Bolyai így is támaszkodhatott a Tarjáni Tornádó Triatlon SE (TTT), és a Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) fiataljaira. A magyar lányok között Laczkó Szabina végzett a legjobb helyen, a 139 fős mezőnyben ötvennyolcadikként ért célba. A Bolyai végül a 18. helyet szerezte meg a 24 iskola között.

A fiúknál Horváth Csongor futotta a legjobb időt, ez a negyvenharmadik helyre volt elegendő a 125 indulóból, míg iskolája, a budapesti Szent István Gimnázium a 13. lett az összesített rangsorban.

Idén először, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének közbenjárásával, tanulásukban korlátozottak is elindulhattak az eseményen. Mindkét kategóriában, a fiúknál és a lányoknál is a Bajai EGYMI diákjai diadalmaskodtak: Laki Viviven és Kornóczi József lett a győztes.

Déltől következett a válogatott tanulók versenye. Ebben a kategóriában többnyire olyan élsportolók álltak rajthoz, akik iskolájukat képviselve valamilyen más szakágból „ruccantak” át a mezei futás világába. A lányoknál az ausztrál Katrina Robinson végzett az első helyen. A magyarok közül Pavuk Tíra futott a legjobban, a hetvenfős mezőnyben az előkelő 10. hely lett az övé. A fiúk mezőnyében kettős spanyol győzelemnek tapsolhatott a szép számú közönség, a hazai tinédzserek közül pedig a 30. helyezett Kovács Marcell András érte el a legjobb pozíciót.

A nagyszerűen sikerült budapesti suliprogram jövőre folytatódik: 2017-ben hazánk rendezi az iskolai úszó-világbajnokságot, méghozzá a „vizes” vb előversenyeként.

A Bolyai diákjainak eredményei.

Iskolák versenye. Lányok. Egyéni (139 induló): 58. Laczkó Szabina 12:49,9 perc … 74. László Leila 13:14,6 … 80. Laczkó Rozina 13:28,1 … 96. Becsó Barbara 14:05,1 … 120. Reichardt Liliána 15:32,2 … 123. Kotroczó Dorka 16:08,6. Csapat (24 iskola): 18. Bolyai 308 helyezési pont.

A TTT albuma.

Bolyai mezei vb-n 16

A Bolyai csapata a célba érés után (balról): Laczkó Rozina, László Leila, Laczkó Szabina, Szuhán Attila csapatvezető, Becsó Barbara, Kotroczó Dorka, Reichardt Liliána.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s