Ocsovai Gergő a sportra teszi fel az életét


KARATE – Fiatal tehetségek nyomában (5.)

Nem sok ember büszkélkedhet kis megyénkben olyan sporteredményekkel, de az országban sem, mint azt az utóbbi években a Pásztói Shotokan Karate klub versenyzője, Ocsovai Gergő ért el. Az elmúlt években Nógrád megyében két alkalommal a legjobb ifjúsági, majd három alkalommal a megye legjobb felnőtt férfi sportolója címet érdemelte ki.

Ocsovai Gergő 1Emellett sokszoros magyar bajnok, tagja Magyar JKA és a Magyar Karate Szövetség nemzeti válogatottjának. Európa-bajnoki aranyérme mellett világbajnoki ezüst-, és bronzérmekkel büszkélkedhet.

A Budapesti Gazdasági Főiskola, Pénzügyi Számviteli Kar, Gazdálkodási és menedzsment szakot végzett fiatal sportolóval eddigi életútjáról, jövőbeni céljairól a napokban, szülővárosában, Hatvanban 25. születésnapja (június 11.) után beszélgettünk.

Gergő! Születésnapod alkalmából mi is szeretnénk Téged felköszönteni, miközben megkérlek, közösen tekintsünk vissza sportolói pályafutásod kezdeti időszakára.

– A karatéval itt szülővárosomban, Hatvanban ismerkedtem meg. Eleinte a foglalkozások a Baross Gábor, majd később az I. István Általános Iskolában voltak megtartva. A sportág alapjait Dénes János 2. Dan-os mestertől tanultam meg.

Az általános iskola elvégzése után az aszódi Petőfi Sándor evangélikus gimnáziumba kerültél, ahol angol szakon érettségiztél, közben sportegyesületet váltottál. Mi történt?

– Anyagi okok miatt 2005-ben a Falcon Karate-Do egyesület hatvani csoportja megszűnt. Ezen kényszerű helyzet miatt igazoltam le a Pásztói Shotokan Karate Klubhoz, melynek vezetőedzője Lőrik Csaba 5. dan-os mester. Versenyeimen mai napig ennek a klubnak a színeit képviselem, de idő hiányában (jelenleg Budapesten a Testnevelési Egyetem Sportszervező szak, másodéves hallgatója) sajnos már csak ritkán tudok megjelenni a pásztói edzéseken, és mivel Budapesten tanulok, így ott is edzek.

A fővárosban kinek a kezei alatt dolgozol?

– Budapesten Ruip Zsófia 4. dan-os mester irányítása alatt zajlik a felkészülésem, ahol leginkább a kata versenyszámok küzdelmeire készülök fel.

Ocsovai Gergő2Miként tudnád az eddig elért eredményeidet röviden összegezni?

– Az évek során rengeteg övvizsgán és versenyen méretettem meg magam, melyek során 2006-ban elértem a gyerek 1. dan-t. Két év múlva a felnőtt 1. dan övfokozatot teljesítettem, mely a fekete öv első lépcsője. Ezt a lendületet folytatva 2010 nyarán megszereztem a fekete öv második fokozatát (2. dan), majd a 3. dan övfokozatra 2013 júliusában tettem sikeres vizsgát.

Tizenöt éve vagyok jelen a sportágban. A kezdeti eredményeimmel bizonyítottam edzőmnek a tehetségemet, és a kitartásomat, mely megalapozta a jövőbeni pályafutásomat. Azóta többszörös országos és magyar bajnoki címnek lehetek a tulajdonosa az Ippon Shobu versenyrendszer kereteim belül, emellett a WKF versenyrendszer rendezvényein is ott vagyok. Évek óta a WKF Magyar Bajnokság dobogóján foglalhatok helyet, több második, illetve harmadik helyet elérve, miközben az arany még várat magára.

Néhány éve eredményeid láttán a szövetség két meghatározó személye, az elnök Krepsz János 7. dan-os mester, valamint a szövetségi kapitány Schvarcz Péter, a Magyar JKA Karate Szövetség válogatottjába javasolt, melynek az óta is az oszlopos tagja vagy.

– A válogatottban egyéni és csapat eredményeket is elkönyvelhetek magamnak, úgymint Európa-bajnoki cím, vagy Eb dobogós helyezések, világbajnoki ezüst-, és bronzérmek. Itt említeném meg, hogy emellett tagja vagyok a Magyar Karate Szövetség válogatottjának is.

A minél jobb eredmények elérése érdekében heti edzéseimet Budapesten kiegészítem plusz karate edzésekkel, valamint kondi és izomerő növelésére szolgáló futó, illetve erősítő edzések is beépültek az edzéstervembe.

Jövőbeni céljaid?

– A közelmúltban Németországban, a München melletti Poing városkában a nógrádiak által is jól ismert Palóc Karate Szövetség egyik alapító tagjának, Talpai Józsefnek, illetve feleségének, Michaela Talpainak – aki a versenyző csoport felkészítő edzője, a Karate Dojo Poing elnökségi tagja – meghívásának eleget téve vezethettem le utánpótlás korú és felnőtt versenyzők számára edzőtábori foglalkozásokat. Ebbe a táborba jövőre is szeretnék eljutni.

Akció közben. A földön Talpai József a levegőben Ocsovai GergőTerveim között szerepel az edzői képesítés megszerzése és a bírói tanfolyam elvégzése, minél magasabb övfokozatot elérése (2017 nyarán lesz lehetősége 4. dan-ra vizsgázni).

A továbbiakban a szakmai tapasztalat, a tudás elmélyítése, idővel egy egyesület alapítása, mely hosszútávon meghatározó lenne a karate hazai sportéletében és emellett természetesen a versenyeken való jó szereplés, válogatottként hazánk eredményes képviselése a nemzetközi porondon is a kiemelt céljaim között szerepel.

A jövőben, ha úgy alakulna, a tanulás révén megszerzett tudásomat a sport területén belül is kamatoznám. Miután visszavonulok a versenyzéstől, szeretnék az edzői munkával foglalkozni, legyen az akár fő vagy másodállás.

Család?

– Jelenleg még a szüleimnél lakom Hatvanban, innen járok Budapestre edzeni és az iskolai tanulmányaimat folytatni. Egyedüli gyerek vagyok családban, de mindeközben Németh Rékával már boldog társkapcsolatban élek – zárta beszélgetésünket Ocsovai Gergő.

Forrás: Cz.Zentai József

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s