Ezekkel a gyerekekkel foglalkozni kell


ÖKÖLVÍVÁS – Beszélgetés a bátonyterenyei Gál Gyula edővel

Bár most nem azokat az éveket éljük az országban és a megyénkben sem, amikor az ökölvívás a fénykorát éli, de szerencsére mindig akadnak olyanok, akik versenyzői pályafutásukat követően mesterként tovább éltetik a sportágat. Ilyen remek sportember a sámsonházai születésű, vendéglátós végzettségű, jelenleg Bátonyterenyén élő 44 éves Gál Gyula, aki fél évtizeddel ezt megelőzően gondolt egy nagyot és belekezdett az ökölvívás oktatásába. Egy éve, hogy a fővárosban tevékenykedő Hranek Box Sportegyesülettel felvették a kapcsolatot, és az óta helyi klub szinten egyre eredményesebben dolgoznak.

Gál Gyula Portré

Gál Gyula

Nógrád megye korábban nagy neveket, sőt Botos András személyében olimpiai érmest is adott a sportágnak. Gondolom, ez is motiválta, amikor belevágott Bátonyterenyén az ökölvívó sportklub létrehozásába.

– Pályafutásom befejezését (12 évig bokszolt Botos András, Rigó Sándor, Szerémi Andor kezei alatt az SBTC színeiben, két junior ob-nyert) követően az elmúlt években egyre többen érdeklődtek nálam, hogy jó lenne a gyerekeknek, felnőtteknek, egy bokszot előtérbe helyező elfoglaltságot találni. Öt éve, hogy Bátonyterenyén elkezdtem foglalkozni az ökölvívással. Ma már több mint húszan vesznek részt Susán Tamás besegítése mellett az általam irányított két csoport foglalkozásain.

Miként került az ön által irányított csoport a fővárosi, de megyénkben is jól ismert kiváló ökölvívó, Hranek Sándor által vezetett Hranek Box SE-hez?

– Amikor négy év munkája során úgy éreztem, eljött az idő és valamit már tudnak a tanítványaim, ennek körülbelül egy éve, akkor felkerestem Hranek Sanyi barátomat.

Én ezt itt csinálom, szorgalmasan tisztességesen, ha tudsz légy szíves segítsél – mondtam neki. A válasza az volt, rendben Gyulám, hozd fel a gyerekeket Pestre, meg szeretném őket tekinteni.

Ezekkel a gyerekekkel foglalkozni kell, minden segítséget meg ad, folytassam a munkát -mondta az edzés végén Hranek mester.

Heti hány alkalommal és hol tartja meg az edzéseket?

– Kicsiknek a Seconda Casa szabadidő központban, a nagyobb gyerekeknek, a haladóknak a felnőtteknek a Sportcentrumban tartok heti két alkalommal edzést. A harmadik edzést Budapesten tartjuk. Az itt felmerült költségeket a Hranek Box SE állja nekünk, miközben a fővárosban közösen egyeztetni tudjuk a munkánkat és kapjuk meg a következő hétre a felkészülési feladatot.

Említette, hogy két csoportban dolgoznak. Korosztályra lebontva ez, hogy néz ki?

– Az egyik csoport vegyes összetételű, 6-12 éves lányokat és fiúkat takar. A másik csoportot a nagyobbak, az amatőrök, a hobbisták alkotják. A kardió és a dinamika miatt egyébként más sportágak képviselői is eljárnak hozzánk edzésre.

Kicsik felkészítése

A kicsik edzése

A bokszolóknál mennyi edzés, felkészülési idő szükséges ahhoz, hogy valaki igazolt versenyzőként a szorító kötelei közé léphessen?

– Ebben a sportágban legalább két év komoly munkával járó felkészülés szükséges ahhoz, hogy valaki olyan képességű legyen, aki fizikai, anatómiai, kondícionális feltételek mellett megérett arra, hogy igazolt sportoló, versenyengedélyes versenyző legyen.

Vannak már ilyen sportolói Bátonyterenyén?

– Hat igazolt versenyzőm van, közülük Széplaki Anita, Gál Amina, Gál Patrik, Kovács Adrián, Sőregi Gábor, Ónodi Péter felkészültségét, tehetségét emelném ki.

Ön szerint mi kell az ökölvíváshoz?

– Azt szokták mondani, a bokszhoz nem sok minden kell. Ez így nem igaz, mert véleményem szerint ebben a sportágban borzasztóan fontos a koncentráció, olyan ez, mint a sakk, ki kell számolni a dolgokat, mindig képezni kell a versenyzőt, nagyon oda kell figyelni a motivációra. A gyerekek egyébként mindig nagyon éhesek a küzdelemre, olykor bizony vissza kell őket fogni, ilyenkor más feladatot kell velük végeztetni, már csak azért is, hogy mindig legyen sikerélményük.

Februárban az ökölvívástól már visszavonult Rácz Félix által egy boksz nemzetközi profi gálát bonyolítottak le Salgótarjánban. Gál Gyula is ott volt a jeles sportági eseményen. Mi volt a feladata?

– A tarjáni, időközben már a profi világban szereplő Kőrösi Attila találkozóján törölközővel a kezemben edzőként én álltam akkor a ring sarkában. Attila ezen a mérkőzésen nem volt teljesen egészséges, tehát volt miért aggódni. A találkozót végül ő nyerte és mi együtt örültünk az újabb profi győzelmének.

A közelmúltban érkeztek haza egy balatoni edzőtáborból, miközben a város főterén a családi sportnap keretén belül egy látványos sportági bemutatót is tartottak. Úgy látszik, az eredményes munkát már mások, így az önkormányzat figyelmét is felkeltette.

– Mindkettőnek nagyon örülünk. A balatongyöröki edzőtáborban az ökölvívás hazai utánpótlás nevelésében élen járó egyesületekkel, az MTK, a Tata, a Tatabánya, a Taksony és a Hranek Box SE ökölvívóival együtt mi, bátonyterenyeiek is részt vettünk. Itt neves edzőktől, így az orosz származású Szláva Zakirov mestertől, Gedő Györgytől, Hranek Sándortól az orosz stílust megismerve nemcsak csak én, hanem tanítványaim is rendkívül sokat tanultak. Egyébként a bátonyi gyerekek edzőtábori munkája sokak elismerését kivívta. Annak meg különösképpen örülök, hogy a családi napon bennünket ökölvívókat is meghívtak egy bemutatóra.

Családi sportnap 2

A bátonyterenyei családi napon is bemutathatták a sportágat

Az rendjén van, hogy fővárosi edzés költségeit a Hranek Box SE állja, de itt, Bátonyban ki támogatja anyagilag az ökölvívókat?

– Nekem elsősorban olyan régi barátok, vállalkozók, sportolók segítenek, támogatnak, akik rendszeresen figyelemmel kísérik a munkámat. Örömmel tudom mondani, hogy a napokban egy egységes sportruházatot, csapatmelegítőt, felszerelést kaptunk a szponzoroktól, közte Bátonyterenye önkormányzatától, így a városi sportnapon már ebben az egységes öltözékben tudtunk bemutatkozni.

Hogyan tovább?

– Túl vagyunk egy sikeres nemzetközi ökölvívó gálán, a balatoni edzőtáboron és már nagyon várjuk az augusztusban induló országos versenysorozatot. A rajtig azért még nagyon sokat kell gyakorolnunk az elhajlást, a beállásokat, az ütést, miközben most fog a csoportunkból hat versenyző debütálni, szorítóba lépni. Innentől aztán már várjuk az eredményeket.

Távolabbi célként a magyar bajnokságra való eljutást, az itt való éremszerzést tűztem ki magam elé, melyet szeretnék tanítványaimmal az elkövetkező ötéves ciklusban elérni. Jó lenne, ha Bátonyterenyét képviselve, sikeresen tudnánk szerepelni a Magyar kupában, majd ezt elérve, már a nemzetközi eredmény sem maradna el. Tudom, ez borzasztó sok munkát fog felemészteni, de állok elébe!

A munka mellett mit szól a család ehhez az elfoglaltságához?

– Szerencsére feleségem minden hátteret biztosít a munkámhoz, támogatja és segíti azt. 13 éves ikergyermekeink, Amina és Patrik szintén ökölvívók, úgyhogy ha sportági rendezvény van, akkor azon ott van a család minden tagja. Mindezek mellett, ha csak egy picinyke kis szabadidőm akad, hódolok a gyerekkori szerelemnek, a motorozásnak. Van egy RR600-CBR Honda motorom, azzal szeretek repeszteni. Több motoros klubnak is a tagja vagyok, olykor túrázom is velük, de kedvencem leginkább a speed (gyorsulási) motorozás.

Forrás: Czimer Z. József

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s