Homok, pörgések és bombák


STRANDKÉZILABDA – VII. Salgo Cup, nemzetközi torna

Az elmúlt hétvégén immáron hetedik alkalommal látta vendégül a nógrádi megyeszékhely a legjobb strandkézilabdázókat, a Salgo Cup nemzetközi torna keretében. A háromnapos rendezvényen 14 női és 19 férfi csapat indult, szlovákok, lengyelek, horvátok, szerbek, hollandok, németek és oroszok is pályára léptek a Tóstrand homokján. A házigazda Salgótarjáni Strandépítők KC női alakulata a 10., míg férfi gárdája a 4. helyen zárta a tornát, ahol kánikulai meleg és eső is előfordult. ALBUMOK, JEGYZŐKÖNYV

A nemrég a fővárosban megrendezett strandkézilabda világbajnokságnak köszönhetően hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sportág.

DSC_0544

Rácz Viktor, a Salgótarjáni Strandépítők KC elnöke, edzője és játékosa lövés közben

A VII. Salgo Cup nemzetközi strandkézilabda torna az EHF (European Handball Federation) égisze alatt futó European Beachhandball Tour (EBT) keretein belül került megrendezésre, amely úgynevezett Európa Kupa selejtezőkből áll, egy ilyen forduló volt a salgótarjáni torna is. Ezeken a tornákon pontokat gyűjtenek (alappontot a torna rangja szerint és az induló csapat létszámnak megfelelően) a csapatok, és a ponttáblázaton az adott ország legjobb csapata (aki közben belefér a legjobb 8 nemzetbe) jut ki a 2017 májusának utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Európa Kupa döntőre, a Masters Final-ra.

A VII. Salgó Cup Európa legmagasabb alappontszámú (295 pont) tornája volt az idei évben, amely komoly elismerés a városnak és a torna szervezőinek. Ennek köszönhetően a külföldi csapatok szép számmal tették tiszteletüket, hiszen egy adott jó szerepléssel sok értékes Európa Kupa ponthoz lehetett hozzá jutni. Idén spanyol bajnoki és lengyel kupa fordulóval is ütközött a torna időpontja, ezért ezek a csapatok nem tudtak megjelenni, pedig szerettek volna.

Ezen kívül a VII. Salgó Cup a magyar bajnokság selejtezője is volt egyben, ahol is a magasabban rangsorolt tornák közé tartozik, hiszen itt 230 pont szerezhető, míg az „egyszerű” kvalifikációs versenyen csak 200 pontot zsebelhet be a bajnok. Ennek érdekében jelentkeztek magyar csapatok is, azonban sok csapat nem jött el, mert túl erősnek érezték a mezőnyt.

A salgótarjáni kézisek alapcélja, hogy minden évben fejlesszék a pályákat, ezáltal minél színesebb és jobb szolgáltatást tudjanak nyújtani az ideérkező csapatok és a szurkolók számára. Az idei év legfontosabb fejlesztése az eddigi legnagyobb hiányosságot hivatott megoldani, egy szaniter konténer telepítésével női és férfi WC és mosdó került közvetlenül a pályák mellé, amely a komfortérzetet fokozta. Ezen kívül épült egy újabb pálya, így már négy játéktéren küzdhettek meg a csapatok, amivel a szervezők még nagyobb csapatlétszámot is vendégül tudtak látni, ezen kívül esélyük nyílt több más verseny (diákolimpia, utánpótlás bajnokság, országos döntő) rendezésére is. Ebben az esztendőben újabb nézőtérelemekkel elégítették ki a minőségi sportot szerető szurkolók kényelmét, épült még új labdafogó háló is, modernizálták a pályákhoz vezető járdákat, kiépítettek egy locsoló rendszert, valamint korszerűsítették a világítást is. A munkálatokért mindenképpen köszönettel tartoznak a Salgótarján önkormányzatának, a Salgótarjáni Közművelődési és Nonprofit Kft-nek, valamint a Közfoglalkoztatási Kht-nek is, melynek munkatársai az időjárási viszontagságok mellett is az utolsó pillanatig küzdöttek a negyedik pálya elkészüléséért. De az egyesület játékosainak, tagjainak és a szülők áldozatos közösségi munkája nélkül a mocsárrá változó pálya és környezete sem állt volna rendelkezésre a kezdésre.

A hosszú távú munka gyümölcseként egyre többen ismerik meg a strandkézilabdát Salgótarjánban, ami látható a nézői létszám növekedésében is.

Ami a tornát illeti, a hölgyek mezőnyében a fővárosi LadyBugs csapata bizonyult a legjobbnak, a Strandépítők női csapata a 10., az ifisták a 13., míg a szintén tarjáni Drink Team a 14. helyen végzett. A tizedik helyezett csapat edzője, Bártfai Ferenc így értékelte a szereplést:

A legerősebb csoportban kezdtük meg a tornát, péntek este, sem a lengyel, sem a későbbi bronzérmes holland csapat ellen nem játszottunk alárendelt szerepet. Szombaton ismét két mérkőzés várt ránk, ahol egy győzelmet arattunk, így a 4. helyen mentünk tovább a csoportból. A 10. hely megszerzéséért egy magyar és egy holland csapattal kellett megküzdenünk, ahol a körbeverésből mi jöttünk ki jobban és megszereztük az ebben a körben elérhető legjobb helyet. A mutatott játékunkat és játéktudásunkat a megszerzett helyezés nem tükrözi, úgy gondolom, hogy kezdünk felzárkózni az európai top csapatokhoz. Nagyon jó felkészülés volt ez a hétvége a jövő heti országos döntőre, ahol mindent meg fogunk tenni azért, hogy éremmel térjünk haza!

DSC_0521

A Strandépítők női alakulata (kékben) tizedikként zárt, képünkön a legjobb nógrádinak választott Dénes Sára

A férfiaknál az Orosháza Hír-Sat szerezte meg a végső győzelmet, a Strandépítők felnőtt csapata épphogy leszorult a dobogóról, a negyedik helyen zárt, a szeniorok a 14., az ifisták a 19. pozícióban végeztek, míg a Palóc Pumák KSE a 16., az MKB Pásztó pedig a 18. helyet szerezték meg. Rácz Viktor, a Strandépítők elnöke, felnőtt csapatának edzője (nem mellesleg a szenior csapat játékosa) így értékelte a szereplést:

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy ennek a tornának a mi részünkről már csak két tétje volt. Az egyik, hogy megnyerjük-e az EBT pontvadászatot, mivel az Európa Kupa döntőre már kijutottunk a holland tornán, mint legjobb magyar csapat és a legjobb 8 nemzetbe is kvalifikáltunk. Csak arra kellett figyelnünk, hogy a hatszoros Európa Kupa győztes Detono Zagreb ne előzzön meg minket 4 pozíciónál többel, ez sikerült is, így 1031 ponttal (ez a valaha volt legmagasabb pont) megnyertük az Európa Kupa sorozatot, ami óriási sike! A másik tét az volt, hogy az Orosháza Hír-Sat csapata ne előzzön meg minket 6 pozíciónál többel, ami szintén sikerült, így megnyertük a magyar bajnokság selejtezőjének pontvadászatát is, amivel első helyen és első kiemeltként kvalifikáltunk magunkat – az ezen a héten, Balatonbogláron megrendezésre kerülő – magyar bajnoki döntőre.

Fontos volt azonban számunkra az is, hogy a 4 közé jussunk, erős európai élmezőnyhöz tartozó csapatokkal gyakoroljunk a magyar bajnokság döntőjére és kiszolgáljuk a helyi közönségünket. Ez úgy gondolom sikerült, csoportgyőztesként jutottunk túl a legerősebb csoportból, és az elődöntőbe kerültünk, ahol azonban sajnos a horvát Detono Zágrábtól szétlövésben kikaptunk. A bronzmérkőzésen az orosz Ekaterinodar Bajnokok Kupája győztes csapata következett, akiktől szintén szétlövésben maradtunk alul. Összességében elégedett vagyok a mutatott játékkal, amely bizakodásra ad okot a szezon legfontosabb eseményére, a bajnoki döntőre, aminek a győztese képviseli hazánkat a Kanári szigeteken megrendezésre kerülő Bajnokok Tornáján. Bízunk benne, hogy feltesszük a koronát az eddigi sikeres szezonunkra, és mi lehetünk az a szerencsés csapat!

Szeretném megköszönni a szervezésben résztvevők segítségét, akik a torna előtt, közben és utána is rengeteget tettek, hogy ilyen zökkenőmentes, eredményes tornát rendezhessünk. Reméljük, hogy egyre többen kedvelik meg a kézilabda nyári változatát és a jövőben Salgótarján egyik legnépszerűbb sportjává válik majd.

DSC_0502

A Strandépítők férfi csapata (sárgában) a negyedik helyen végzett

Különdíjak.

Legjob női játékos: Krista Mol (Westsite I.). Legjobb női kapus: Brunner Zsanett (LadyBugs). Legjobb nógrádi női játékos: Dénes Sára (Strandépítők Girls).

Legjobb férfi játékos: Forgács Péter (Salgótarjáni Strandépítők). Legjobb férfi kapus: Miklós Gergő (Orosháza Hír-Sat). Legjobb nógrádi férfi játékos: Petreczky Tibor (Strandépítők Senior).

VII. Salgó Cup EBT_results

Az 1. napi képek

A 2. napi képek

A Strandépítők albuma

Az infonograd.hu albuma (Viskárdi Péter)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s