Ki mit vár az olimpiától?


Riói remények – nógrádi szemmel

Egész Magyarország olimpiai lázban ég. Nógrád megyében is ezrek várják visszafogottan, avagy már-már eufóriába lendülve, hogy közép-európai idő szerint szombaton hajnalban fellobbanjon a láng. Szakembereket és egyszerű szurkolókat egyaránt megkérdeztünk, milyen várakozással tekintenek a brazíliai versenyek elé, kiemelten tekintve persze hazánk legjobbjainak teljesítményét.

DSC_0305

Papp Ildikó több atléta barátnőjének is szurkol majd

Papp Ildikó, salgótarjániként duatlonban, atlétikában és sífutásban is bizonyított, többszörös válogatott és év sportolója díjazottja nagyon várja már az olimpiát.

– Szurkolok minden magyar sportolónak, hiszen óriási dolog kijutni! Szívemhez legközelebb az atlétika áll, minden napját figyelni fogom, kiváltképp, mert sok egykori versenyzőtársam és barátnőm – Papp Krisztina, Erdélyi Zsófia, Madarász Viktória – is rajthoz áll. Nekik, európai futóként-gyaloglóként nehéz dolguk lesz, tisztes helytállást várok tőlük. Bízom benne, hogy a dobók szerezhetnek egy érmet, jó helyezésre még a friss Eb-ezüstérmes gátastól, Baji Balázstól számítok. A nagy hagyományokkal bíró magyar sportágakban, úszásban, kajak-kenuban és vízilabdában is jó eredményt hozhat az augusztus, de persze egy-egy kimagasló teljesítmény mások esetében is „kijöhet”, például cselgáncsban vagy öttusában. Személy szerint a kerékpárt és a triatlon küzdelmeit is fokozottan követni fogom.

Vertich Tamás, salgótarjáni vívóedző természetesen a saját „háza tájának” kiválóságaira kíváncsi elsősorban.

– Biztos vagyok benne, hogy akik kijutottak az olimpiára, alaposan fel is készültek, mármint a lehetőségeikhez és adottságaikhoz mérten. De hogy mire lesznek képesek, csak ott derül majd ki. Egyértelmű, lesznek magyar sikerek, és itt én az 1-6. helyezéseket értem. Az úszók és a kajak-kenusok járnak ebben az élen, de szerintem a vívók közül is akad, aki odaér Rióban a dobogóra.

Botos Tibor, az SBTC korábbi Eb-bronzérmes ökölvívója, a Salgó Boksz SE edzője, a magyar serdülő és ifjúsági válogatott keretedzője hasonlóképpen a saját sportága iránt érdeklődik főként.

– Két bokszolónk jutott ki Rióba, Harcsa Zoltán és Bacskai Balázs. Képességük alapján mindkettőnek ott lenne a helye a dobogón. Amit tudniuk kell az ökölvívásról, azt tudják. De mindkét súlycsoportban van tíz-tíz bokszoló, akik esélyesek az aranyra. Én bízom benne, hogy bár nagyon nehéz lesz, legalább egy érmet el tudnak hozni. Ami a magyarok egészét illeti, összesen hét aranyérmet várok.

Kadlót Zoltán, a félmaratoni táv országos csúcstartója, a Salgótarjáni AC edzője a biztonságra is terelte a szót.

– Az olimpiától azt várom, hogy békességben, mindenféle terrorcselekmény nélkül érjen véget. Ez a legfontosabb. Kívánom, hogy folytatódnak a magyar hagyományok és 6-8 aranyéremmel térjenek haza a kedvencek. Atlétikában szerintem nem születik új világcsúcs, de azért nagyszerű, szoros versenyeket láthatunk, egy-két magyar éremmel és három döntős helyezéssel.

OL

Megyeri (Oláh) László legalább egy magyar cselgáncs éremben bízik

Megyeri (Oláh) László, a salgótarjáni Görbeország TE cselgáncsedzője, a nemzetközi edzőtábor főszervezője, a dzsúdós esélyeket is latolgatta.

– Azt szeretném, ha legalább az megismétlődne, ami Londonban volt, négy évvel ezelőtt. Úgy gondolom, jól sikerült a cselgáncsozók kvalifikációja, és sokat lendítene a sportág helyzetén, ha legalább egy érmet tudnánk szerezni. Bízom benne, hogy a nyolc magyar közül valaki eljuthat az éremszerzésig.

Ajkler Zita, az elmúlt három évtized egyik legeredményesebb Nógrád megyei származású sportolója kétszer is – 2000-ben és 2004-ben – megízlelhette az ötkarikás játékok hangulatát. Az Eurosport atlétikai szakkommentátoraként, illetve a remek kardvívó reménység, Márton Anna erőnléti edzőjeként is feszült izgalommal várja a riói rajtot.

– Alapvetően a „hagyományos” sikersportágakban számítok érmes szereplésre, hiszen például a magyar kajak-kenu válogatottba bekerülni eleve felér egy biztos döntőbe jutással. Az úszóktól szintén medálokat várok, hogy kitől milyen színűt, azt sok minden a verseny napján befolyásolhat. Meglepetések születhetnek atlétikában, Baji Balázs hatalmas bravúrral döntőbe kerülhet, a női hétpróbázók szintén jó eséllyel pályáznak az első nyolc közé, de akitől a legnagyobb kiugrást várom: Márton Anita. Talán túl optimistán hangzik, de én akár egy érmet is el tudok képzelni tőle, elképesztően szuper versenyző, minden nagy világversenyen hozza a legjobbját. Most is fogja. A másik titkos favoritom szintén Márton, csak ő Anna, a kardvívó. A felkészülését percről-percre nyomon követhettem, láttam, hogy a huszonegy éves kis hölgy mekkora elszántsággal gyakorol, és rutintalannak sem mondható, mert ugye tavaly felnőtt világbajnoki bronzérmes lett, és az idei világkupa-viadalokon is tapasztaltan, ügyesen és főként eredményesen forgatta a fegyverét. Ráadásul a vívásban, mint egynapos csatában, nagyon számít, hogy reggel ki milyen lábbal kel fel. Anna hihetetlenül hidegvérű teremtés, ez is az erénye lesz jövő hétfőn, amikor a női kard egyénit rendezik Rióban. Társai közül talán Szilágyi Áron érhet a csúcsra, védheti meg londoni címét, ő pompásan tudja időzíteni a formáját a legfontosabb feladatokra.

Balla Mihály országgyűlési képviselőt Bánkon, a szlovák nemzetiségi találkozó szünetében faggattuk.

– Elsősorban azt remélem, az olimpia befejezéséig minden rendben lesz Rióban, ezt értem egyrészt a biztonságra, másrészt az egészségügyi kockázatokra. Az átlagnál talán optimistább a megközelítésem, hiszen én tíz magyar aranyéremben bizakodom, hiszen rendkívül erős küldöttség utazott ki, hiába csak két csapattal – a vízilabdázókkal – vagyunk érdekeltek. Az ország tekintélyének, nemzetközi megbecsülésének is sokat számíthat, ha eredményesen zárjuk a szereplést.

Márkus Tibor egy Balassagyarmat környéki gyárban dolgozik, és szabadideje nagy részét kedvencei, a labdarúgók játékának követésére fordítja. Az ifjú családapa ugyan nem tekinti magát nagyon jártasnak az olimpiai sportágakban, de szívesen vállalkozott a tippelésre.

Lehet, hogy furcsán hangzik, de én legalább tizenkét aranyérmet várok. Olyan nagyszerű versenyzők vannak a magyar csapatban, mint Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel, vagy a kajakosok. Szeretnék minél többször ujjongani a képernyő előtt, persze csak úgy, hogy ne ébresszem fel az alvó kisgyermekemet.

Bakos László és Hegedűs Henrik összeállítása

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s