Alapidőket állítanak fel


ATLÉTIKA – I. Nemzetközi Nógrád Maraton

Augusztus 20-án, szombaton első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a nemzetközi Nógrád Maratont a szlovákiai Losonc és Salgótarján között, a több mint 42 kilométeres távot egyéniben és négyfős váltóban is lehet teljesíteni. Összegyűjtöttük, mit is lehet tudni megyénk maratoni múltjáról.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idén Losoncon lesz a rajt

A 15 órakor, a szlovákiai város központjából rajtoló verseny kiváló határon átnyúló elképzelés, ami hiánypótló rendezvény a térségben.

Ha már a szlovákokról és a maratonról van szó, mindenképpen meg kell említeni, hogy óriási hagyományokkal rendelkeznek a szervezés terén, hiszen a Kassai Békemaraton a legrégebbi maratoni futóverseny Európában, és a második legrégibb az egész világon (a bostoni maraton után). Először 1924-ben rendezték meg (az SBTC korábbi futója, Zelenka István 1930-ban nyerni tudott rajta), azóta minden október első vasárnapján várják a futás szerelmeseit.

Természetesen a nógrádi atlétikának is szép maratoni múltja van, elég csak az első atlétikai országos bajnokunkra gondolni. Zelenka István (1901. december 17., Ráckeve – 1976. november 23., Balassagyarmat) az SBTC futójaként 1929-ben megszerezte a maraton magyar bajnoki címét (1925 óta rendeznek ob-t ezen a távon), nógrádi színekben előtte senki nem dicsekedhetett ilyen titulussal a sportágban. Október 6-án közel ötperces előnnyel végzett az első helyen a gödöllői országúton (3;01:47 órás idővel, aminél gyorsabbat nem futottak magyarok abban az évben), egyesülete egy arany karórával és serleggel jutalmazta a bajnokot egy díszvacsora keretében.

Az ötkarikás játékokon is szerepeltek nógrádi maratonisták. Londonba a zagyvapálfalvai születésű Kiss József (1909. 04. 29. – 1986. szeptember 15., Budapest) az UTE képviseletében jutott ki 1948-ban, és végül a 19. helyen végzett, 2;50:20 órás idővel. Az 1968-as mexikói olimpián Mecser Lajost (SBTC) megtréfálta a magaslati levegő, így a táv felénél feladni kényszerült a maratont (10.000 méteren a 22. lett, 30:54,8 perccel).

A jelenleg érvényes megyecsúcs egyébként Mecser Lajos nevéhez fűződik, 1969. május 11-én Karl-Marx-Stadtban 2;17:58 órát futott (ezzel az idővel egy évvel korábban olimpiai bajnok lett volna). A hölgyeknél nem sokan futottak eddig maratont nógrádi egyesület színeiben, az eddigi legjobb eredményt idén márciusban érte el Simon Edina, a Salgótarjáni AC versenyzője, Debrecenben 3;32:02 óra alatt ért célba.

Napjainkban is nagy népszerűségnek örvend a több mint 42 kilométeres táv, hiszen a hobbi futók és a kicsit „profibbak” is rendre bevállalják a különböző szabadidős rendezvényeken. Tavaly októberben például közel harminc nógrádi futott a 30. Spar maratonon, közülük a nézsai Rottek Máté volt a leggyorsabb 2;59:40 órával, míg a hölgyeknél a pásztói Bátka Nikoletta 3;35:17 órás ideje volt a legjobb.

Az előzetes nevezésekből megtudhatjuk, hogy az első Nógrád Maratonon is szép számban képviselik majd megyénket a leghosszabb hivatalos atlétikai távon, egyéniben és váltóban is találkozhatunk nógrádiakkal a különböző kategóriákban, aki remélhetőleg az első alapidők felállításában is komoly szerepet vállalnak.

Az eredményhirdetést a salgótarjáni Fő téren, az ünnepi programsorozat keretében tartják.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s