„Mindentudó” salgótarjáni uszoda


Harmincöt éve adták át a városi tanuszodát

Szeptember elsején ünnepeljük a Salgótarjáni Városi Tanuszoda átadásának 35. évfordulóját. Az alábbi cikkünkben visszaemlékezünk az ünnepélyes megnyitóra.

Ahogy a korabeli lapok írják, aznap délután röpke félórára megállt a megszokott élet az augusztus 12-én műszakilag átadott salgótarjáni tanuszodában. Két órakor úttörők fanfárja jelezte, hogy megkezdődött az új létesítmény hivatalos avatóünnepsége.

DSC_0035

A salgótarjáni sport sok szép sikert köszönhet az intézménynek

Az uszoda történetéhez tartozik, hogy Salgótarján addig fehér folt volt az úszósportban és az iskolai úszásoktatásban is. A Gagarin iskolában levő egyetlen, kicsiny medence képtelen volt kielégíteni a városi igényeket.

A Nógrád megyei Beruházási Vállalat és három társvállalkozó dolgozói 1978. április 2-án vonultak először a helyszínre, és Zsuffa András tervei alapján elkezdődtek a munkálatok. A többnyire előre gyártott elemekből készült létesítmény kizárólag hazai anyagokból épült, még a víztisztító berendezés is magyar szabadalom volt. A 11×25 méteres, ötsávos, 30-31 fokos vizű medence mellett kétszázötven személyes öltöző várta az iskolásokat, illetve naponta öt órán keresztül a sportolni vágyókat is. A tervező szerint a viszonylag olcsó, 35 millió forintos tanuszoda így „mindentudó” lett. Az uszoda homlokzatát, valamint belső terét Szatmári Béla, salgótarjáni grafikusművész üvegzománcai díszítik.

Az 1981-es avatóünnepségen Jávori Ildikó, a Petőfi iskola tanulója Piere de Coubertin „Óda a sporthoz” című költeményét mondta el, majd Kugel Tiborné, a salgótarjáni városi tanács elnökhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Ezután Illés Miklós, Nógrád megyei tanács általános elnökhelyettese méltatta az esemény jelentőségét a város életében:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harmincöt éve vehették birtokukba az úszók a medencét

– Ma tanuszodát avatunk abban a városban, ahol hosszú évekén keresztül a megfelelő minőségű és mennyiségű vízért folyt a küzdelem. E tanuszodával az úszásoktatás tömeges megszervezésére, az egészséges életmód feltételeinek szélesítésére kap lehetőséget a város ifjúsága és felnőtt lakossága. Az uszoda először is legfontosabb rendeltetésének, a tanulóifjúság úszásoktatásának kell, hogy megfeleljen, elősegítve ezzel a felnövekvő nemzedék egészséges és sokoldalú testi nevelését. Másodszor lehetőséget nyújt arra, hogy a város sportegyesülete úszószakosztályt hozzon létre a tehetséges fiatalok részére, meghonosítva ezzel ezt a szép sportágat is.

Ezt követően az elnökhelyettes átadta Juhász Imre létesítményigazgatónak, és rajta keresztül jelképesen a város lakosságának az uszodát. Az ünnepség záróakkordjaként öt salgótarjáni iskola tanulói úszóversennyel és játékos vízi vetélkedéssel vették birtokukba a létesítményt.

További képek.

DSC_0029

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s