Szőllős András helytállása


ATLÉTIKA – Hegyifutó világbajnokság, Bulgária

Szeptember 11-én a bulgáriai Sapareva Banya városában 35 ország részvételével került lebonyolításra a 32. Hegyifutó világbajnokság. A rangos IAAF megmérettetésen Magyarországot 17 versenyző, közte a felnőttek mezőnyében a Telek András tanítványa Szőllős András a salgótarjáni Zenit SE versenyzője képviselte, aki beugróként, negyedik legjobb magyarként segítette nemzeti csapatunkat a 19. helyezéséhez.

Felnőtt férfiaknál Joseph Gray személyében amerikai világbajnoknak tapsolhattak a nézők, ugyanis a 2100 méteres magasságban felállított célkapun lévő szalagot elsőként átszakító Robert Chemonges ugandai futót utólag kizárták a versenyből. Az ok, mint azt Berendi Antal szakágvezetőtől megtudtuk, a versenyzőt egyik junior csapattársa a pálya széléről megtolta, így idegen segítség igénybevétele miatt,- a video felvételek alapján- törölték az eredményét.

Ezt követően némi meglepetésre a mexikói Israel Morales és török Ahmet Arslan érkezett célba és szerezték meg az ezüst, illetve a bronzérmes helyezéseket.

Csapatversenyben, hajszál híján, egyetlen pont különbséggel szintén az Egyesült Államok nyert, megelőzve Olaszországot. A magyarok Khoór Bence, Gerlei Tamás, Varga Dániel, Szőllős András, összeállításban a 19. helyen végeztek.

Hölgyeknél ezúttal bejött a papírforma. A többszörös világbajnok, abszolút favorit osztrák Andrea Mayr szerezte meg a világbajnoki címet, megelőzve az olasz Valentina Belotti-t és a francia Christel Dewalle-t. A magyar hármas Kodzsagogov Zsaklin, Vincze Zsófia, Panyor Krisztina a mezőny vége felé szinte együtt érkeztek célba. Csapatunk a 12. helyen végzett. A vb címet az olaszok szerezték meg. A felnőttek mellett junior magyar fiúk és lányok is rajthoz álltak, ahol a fiúk: Csáki Ákos 52., Deák Bálint 53., Szemerei Levente 54., Iván Levente 60., a leányok: Hornyák Anna 40., Jánosi Lilla 43., Néveri Szilvia 49., Elek Zita 50. helyen zártak. Csapatoknál a fiúk a 14., a lányok a 11. helyen végeztek.

A verseny után a magyar csapat vezetői Hakkel Tünde, Szőke Gergő, Berendi Antal egyöntetű véleménye volt, hogy az előzetes célt, a tisztes helytállást maximálisan megvalósította a Bulgáriában rajthoz állt magyar hegyifutó válogatott, reménykedve abban, hogy fejlődésükben ez a vb részvétel a jövőben a junioroknak is nagy lökést fog adni.

a-magyar-hegyifuto-valgotott-es-a-szakvezetok

Az idei bulgáriai hegyifutó világbajnokságon részt vett magyar csapat (balról a második Szőllős András)

A hegyifutó világbajnokság végeredménye, Bulgária Sapareva Banya:

Felnőtt férfiak, Táv: 12.5 km, 1390 méter szintkülönbség (141 induló): 1. Joseph Gray USA 1:02:12,53 perc … 87. Khoór Bence 1:17:00,40 … 91. Gerlei Tamás 1:18:00,67 … 96. Varga Dániel 1:19:10,64 … 115. Szőllős András 1:23:46,28 … 120. Pelsőczy Attila 1:26:48,19 … 130. Fonyó Sándor 1:37:21:07

Csapatban: 1. USA … 19. Magyarország (Khoór Bence, Gerlei Tamás, Varga Dániel, Szőllős András)

Felnőtt nők: Táv: 7.3km,700 méter szintkülönbség(67 ind.): 1. Andrea Mayr Ausztria 39:04 … 56. Kodzsagogov Zsaklin 52:43 … 58. Vincze Zsófia 53:26, 59. Panyor Krisztina 54:08

Csapatban: 1. Olaszország … 12. Magyarország (Kodzsagogov Zsaklin, Vincze Zsófia, Panyor Krisztina


bulgariaban-elegedetten-pihent-meg-a-tobb-mint-2100-meteres-magassagban-szollos-andras

Szőllős András a brutális 1390 méteres felfelé futás után elégedetten pihenhetett meg a több mint kétezer méter magasságban kijelölt cél mellett

Szőllős András 15 éves kora óta Telek András kezei alatt készül fel a tájékozódási futó illetve az atlétikai versenyekre. Hetedik éve, megalakulástól kezdve a Zenit SE-ben versenyez, az egyesület alapító tagja, ott van a korcsoportos mezei futóbajnokságokon, hegyifutó és terepfutó versenyeken. Az elmúlt években olyannyira kedvet kapott a hegyi futás iránt, hogy tudatosan erre edzett és a nyár elején ez hozta meg első nagyobb sikerét. A kékestetői hegyi futó ob-n elért 8. helyezését követően váratlan örömteli hír érte. A hegyi futó világbajnokságra készülő hatfős felnőtt férfi válogatottból sérülés miatt két fő kiesett és a szakág vezetés sebtiben újoncként a Zenit SE futóját Szőllős Andrást hívta be a válogatottba. A tarjáni színekben versenyző negyvenéves futó ezt a szakvezetői bizalmat a vb-n olyannyira meghálálta, hogy az hazai ob-n előtte végzett, két társát itt a vb-n megelőzve lett a magyar csapat pontszerző tagja.

Forrás: Cz.Z.J.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s