Harminc éve gyalogoltak először


ATLÉTIKA – Ipoly Gyalogló Gála

A napokban kereken három évtizede, hogy Balassagyarmaton megrendezték az első Ipoly Gyalogló Gálát, ami közel negyed évszázadig kihagyhatatlan volt a versenynaptárból, 1996-tól a fiatalkorúak gyalogló csapatbajnokságát is a gála keretén belül bonyolították le.

Az első gyaloglóversenyt 1986. szeptember 27-én rendezték meg, még a Lebó János-emlékverseny keretén belül, női 5 kilométeres távon. A premier olyannyira jól sikerült, hogy Benedek Krisztina (GEAC) rögtön országos ifjúsági csúcsot gyalogolt. Ez idő tájt lett népszerű a hölgyek, így a magyar nők körében is a gyaloglás. Versenyzési lehetőségek azonban még nem nagyon voltak, pedig hazánkban ígéretes gyalogló társaság alakult ki. Ezen fellelkesülve a következő évben (az első igazi Ipoly Gyalogló Gálán) már női felnőtt 10 kilométeres távot is rendeztek, de még mindig a Lebó János-verseny keretén belül. A győzelmet a világbajnoki ötödik, debreceni Szebenszki Anikó szerezte meg országos felnőtt csúccsal (47:54,3 perc).

A következő évben a versenyek túlzsúfoltsága miatt elmaradt a gála, egy esztendő után azonban a két főszervező, Fábri Gábor és Révész László úgy döntött, meghívja az olimpiákon remeklő besztercebányai gyaloglókat is. Felvették velük a kapcsolatot, és a szlovákok el is fogadták a meghívást. Ekkor a rendezők gondoltak még egy merészet. Ha már a férfiak mezőnyében világklasszis versenyzők indulnak, akkor ilyen szintű női atlétát is meg kell hívniuk Balassagyarmat fő utcájára. Választásuk a felbomlóban lévő Szovjetunió versenyzőire esett, elsősorban Oroszország és Ukrajna sportolói biztosították a megfelelő színvonalat. A férfiak mezőnyében az első gála-győztes a besztercebányai Roman Mrazek lett, aki a szöuli és a barcelonai olimpián 20 és 50 kilométeres távon szerzett negyedik és ötödik helyet is, majd a budapesti fedettpályás világbajnokságon 5 kilométeren bronzérmes volt. A nők mezőnyében az első külföldi győztes a New York-i Világ Kupa, és a római vb győztese, az orosz Irina Sztrahova volt, aki 1991-ben világviszonylatban is kiváló időeredménnyel, 43:36 perccel nyerte a 10 kilométeres távot.

A gála forradalmasította a magyar versenyrendezést, ugyanis elsőként adtak pénzdíjat a győztesnek, és a további öt versenyzőnek mind a felnőtt női, mind pedig a férfi gyaloglók mezőnyében. Ekkor azonban a szocialista sporterkölcs még nem tette lehetővé a pénzdíjazást, így – hogy támadás ne érje a gyarmatiakat – a pénzjutalmat csak a csúcsjavításhoz kötötték. Nemzetközi szinten is híre ment a gálának, volt olyan esztendő, hogy 16 ország versenyzői indultak Balassagyarmaton. Világklasszis versenyzők sora vett részt a versenyen, és csodálhatta meg a nógrádi település lakossága azok gyaloglótudását. Többször olyan színvonalat ütött meg a rendezvény, hogy világbajnoki dobogósok sem tudtak Nógrád megyében győzni (például a finn Valentin Konnonen, a göteborgi vb 50 km-es aranyérmese feladta a versenyt). Balassagyarmaton érte el egyik első sikerét a jelenlegi világcsúcstartó (20 km-en) orosz Olimpiáde Ivanova, aki 1994 óta már világ-, és Európa-bajnoki címet, valamint olimpiai ezüstérmet is szerzett.

1990-ben a világ atlétikát kedvelő részének figyelme a balassagyarmati versenyre összpontosult, hiszen 15 kilométeren a két besztercebányai gyalogló, Roman Mrázek és Pavel Blazek világcsúcskísérletet jelentett be. Kiváló formában érkeztek Balassagyarmatra, Blazek friss Európa-bajnokként, és még frissebb világcsúcstartóként jött a nógrádi városba. Bár az időjárás közbeszólt, hisz a szakadó eső elmosta a jó időeredményt, és elmaradtak a világcsúcstól, de az akkor 20 km-en elért 1;20:58-as idő azóta is gálacsúcs, ami Blazek nevéhez fűződik. A hölgyeknél egy magyar, a békéscsabai Rosza Mária birtokolja ezt a címet, aki 1993-ban 43:32 perc alatt ért célba.

Mellettük megfordult még a gálán például Gennadij Skurigin (50 km vb-ezüstérmese) és Aigars Fadejevs (a 2000-es olimpia 50 km-es ezüstérmese, a budapesti Eb 20 km-es ezüstérmese) is.

A népszerű és sikeres versenynek is köszönhető, hogy Balassagyarmaton egy nagyon jó gyalogló csoport alakult és ért el országos viszonylatban is kiváló eredményeket. Ebből a csapatból került ki Fülöp Attila, Gajdos Katalin, Fülöp Zsuzsanna, Sisa Dávid, Fábri Péter, Koplányi Róbert és Mihály Ferenc is. A gálán összesen 24 ország gyaloglói vettek részt.

Az 1995-ben alakult Ipoly Walking Club (IWC) szervezésében számtalan nagy viadalnak lehettek szemtanúi a nógrádiak. Idővel a környező országokba egyre több pénzes gyalogló viadalt rendeztek, és a gyarmatiak nem tudták felvenni velük a versenyt. A rendezvény így idővel inkább a fiatalok küzdelmévé vált és évről-évre körülbelül 4-6 ország fiatal versenyzői álltak rajthoz. A verseny keretében 1996-tól rendezték meg a fiatalkorúak gyalogló csapatbajnokságát, ahol a kezdetekben több bajnoki győzelmet is szereztek IWC-s versenyzők a különböző korosztályokban.

2007-től az Ipoly Gyalogló Gála keretében rendezték meg az SBTC hajdani hosszútávfutójáról, Zelenka Istvánról elnevezett futóversenyt is, utóbbi rendezvény még a mai napig várja a futás szerelmeseit.

Az eddigi utolsó gyalogló gálát öt évvel ezelőtt, 2011-ben rendezték meg. A Dropcsa László-emlékverseny keretében a legkisebbektől a veteránokig találkozhattunk atlétával, a magyar klubok mellett Szlovákia, Bulgária és Ausztria is adott gyaloglót. Az akkori mezőnyben ott volt többek között az idei Riói olimpián szereplő Venyercsán Bence is.

Az 1986-os eredmények.

5 kilométeres gyaloglás. Nők: 1. Alföldi Andrea (Komló) 24:38 perc, 2. Sátor Lászlóné (BHSE) 24:40, 3. Benedek Krisztina (GEAC) 25:23 – új országos ifjúsági csúcs … 5. Ligeti Dorottya (BHSE) 26:47 – új országos serdülő csúcs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 2011-es gálán 9 csapat harcolt a bajnoki címekért

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s