Bemutatkozik a SAC


ATLÉTIKA – Élet a Salgótarjáni Atlétikai Clubnál

Nemrég tisztújító közgyűlés keretében új elnökséget választottak a Salgótarjáni Atlétikai Clubnál (SAC). A közel ötven versenyzőt számláló egyesületnél jelenleg három edző foglalkozik az atlétákkal, és szép terveket szövögetnek, bár ezekben a hetekben otthon nélkül maradtak.

A salgótarjáni atlétika története már 117 éve íródik, hisz a SSE 1909 nyarán rendezte első háziversenyét, de az igazi atlétikai élet az 1924-ben alakult ki a leventeegyesület létrejöttével, míg a szakosztály 1939-ben alakult. Az eltelt évtizedek során számtalan bajnoki cím és siker övezte az acélgyári atléták útját, Komka Magdolna és Ajkler Zita olimpiára is eljutott. A rendszerváltás után megszűnt az SKSE, jogutódja az SKDASE lett, 2000 óta pedig Salgótarjáni Atlétikai Club néven működik a szakosztály.

dsc_0137

A fedett pályán bajnoki bronzérmes Ferencz Flóra, és a SAC új elnöke, Bakos László melegít

A SAC elnöki tisztségét 2002 közepéig Angyal János töltötte be, akitől Máté Csaba vette át az addigra nehézzé vált örökséget. Ő pedig nemrégiben Bakos Lászlónak adta tovább a stafétát, aki általános iskolásként ismerkedett meg a sportággal, az utóbbi években pedig szervezőként, intézőként, segédedzőként és „nyúlként” is tevékenykedett.

Hatalmas megtiszteltetés, és még nagyobb felelősség egy ekkora hagyományokkal rendelkező egyesület elnöki posztját elvállalni, nagyon fontosnak tartom, hogy a korábbi elnökök támogatását is élvezhetem – említi az új elnök. – Klubunk jelenleg 40–45 aktív tagot számlál, felölelve valamennyi korcsoportot, minden nap tartva edzéseket. Sportolóink az országos versenyeken és bajnokságokon is képviselik szűkebb hazánkat.

Bakos László sorolja is az idei sikereket: Bartkó Virág mezeifutó-bajnokságot nyert, a diákolimpiai döntőn harmadik lett, míg a SÁI csapatával aranyérmet szerzett. Szintén a diákolimpiai döntőn, Barta Luca a Bolyaival nyert csapatbajnoki aranyat, és ezzel kivívta a jogot, hogy az iskolai világbajnokságon szerepeljen. A fedett pályás idényben Bartkó Virág ezüst- és bronz-, míg Ferencz Flóra bronzérmet szerzett. Nagyné Simon Lilla a szenior bajnokságon tudott győzedelmeskedni.

A klub edzéseit a korábbi elnök Máté Csaba és a félmaratoni táv országos csúcstartója, Kadlót Zoltán tartja. A két edző a nehéz időkben is kitartott az egyesület mellett, és évek óta bér nélkül segítik a fiatalok felkészítését.

A SAC 2012-ben együttműködési megállapodást kötött a Kodály iskolával, melynek révén egyre növekszik a klub utánpótlása, cserébe pedig segítséget nyújt az iskolai edzések lebonyolításában. Ezeket Mrakics Nikolett koordinálja, aki kapcsolatban áll a klub szakembereivel is és jelenleg anyai örömök előtt áll. Az így kialakult gyermekcsoportok – egyedüli nógrádiként – folyamatos résztvevői a Sport XXI. regionális állomásainak, ahonnan már több aranyérmet is hazahoztak.

Az egyesület keretén belül sífutók, biatlonosok, labdarúgók, kézilabdázók és tájfutók is készülnek sportáguk edzései mellett, senkit nem küldünk el, aki tőlünk kér segítséget – teszi hozzá Bakos László. – Nyáron negyedik alkalommal tartottunk egyhetes atlétikai tábort, ezúttal több mint harminc általános iskolás részvételével. Nemzetközi kapcsolatainkat is ápolgatjuk, a losonci atlétákkal nagyon jó a viszonyunk, jelenleg a karácsonyi futóverseny népszerűsítésén dolgozunk, már egy egyeztetésre is kiutaztunk nemrég.

dsc_0563

Összesen közel félszázan tartoznak a SAC kötelékébe

A SAC nemrégiben elkezdte az ultrafutó-szakosztály kiépítését. Jelenleg három ultrafutó hölgy is a SAC-ot erősíti, akik a fővárosi Lőrincz Olivér vezetésével készülnek az ország különböző pontjain, jelenleg a november eleji 50 kilométeres országos bajnokságra.

Gondot okoz az atlétáknak a létesítményhelyzet. A dolinkai stadion kezdettől helyt adott az atlétáknak. Amikor a Sese feloszlott, és a labdarúgók is elhagyták a létesítményt, az atléták akkor is kitartottak a pálya mellett, kilenc évtizede folyamatosan itt készültek fel a versenyekre.

– Amint az nemrég kiderült, az MLSZ döntése értelmében átépítések várnak a Szojka Ferenc-stadionra – mondja az elnök. – Ki kell szélesíteni a labdarúgópályát, amely miatt megszűnik a távolugróhely, és a futópálya mérete korlátozódik, elveszítve ezzel szabályos 400 méteres kerületét. A távolugrószőnyegeket a sportcentrumba, illetve a Madách Imre Gimnáziumhoz, míg a magasugró leérkezőt a Bolyai János Gimnáziumhoz vitettük. Mindhárom helyszínen szeretnénk olyan ugróhelyeket kialakítani, amelyek a minőségi munka alapjai lehetnek. A napokban az irodánkat is ki kell költöztetni a klubházból, keressük a helyet, hogy hol tudnának befogadni minket.

Az átépítés nem csak a SAC-ot, és a város másik két atlétikai szakosztályát, a Tarjáni Tornádó Triatlon SE-t, és a Zenit SE-t érinti, de a környék iskolái is itt tartották testnevelésóráikat, érettségeiket. Az egész megyében ez a létesítmény volt alkalmas arra, hogy a diákolimpiai versenyeket megrendezhessék.

– Nógrád megye így is fehér volt a magyar atlétika térképén azzal, hogy egyedül nálunk nincs rekortán borítású futópálya – mutat rá az elnök –, de most még egyet hátra is léptünk azzal, hogy már 400 m-es pályánk sincs. Most keressük a lehetőségeket, bízunk abban, hogy a város vezetése a Magyar Atlétikai Szövetség segítségével talál megoldást erre a kényes helyzetre.
Létfontosságú vált a stadionkérdés, hiszen ha nincs hol edzenünk, egy kilenc évtizede működő szakosztály kerül veszélybe. Nyugodtan mondhatom, hogy második otthonunk a Sese pálya, és megszakad a szívünk, hogy el kell hagynunk. Szomorú, hogy ha esetleg újra eltűnnek a focisták, mi akkor sem tudunk már visszatérni.

dsc_0584

Bartkó Virág idén mezei futó országos bajnokságot nyert a SAC-nak

A mezei futó versenyeken szerzett aranyérmek – legyen szó Sport XXI-ről, diákolimpia döntőről vagy országos bajnokságról – bizonyítják, hogy szakembereink képzettek, és nálunk is vannak tehetségek. Ha a létesítményeket tekintve is adottak lennének a lehetőségeink, pályaversenyeken is szép eredményeket termelnénk.
Szeretnénk, ha minél több tanintézményben lenne meg a lehetőség a jó képzésre, így több helyen is segítünk például az ugró helyek kialakításában, de öt iskolába juttattunk el például diszkoszt. Szeretnénk mindenkiben tudatosítani, hogy a versenyeztetést mindenben tudjuk támogatni.

A klubnál a minapi tisztújítás után Bakos László mellett az eddigi elnök Máté Csaba, valamint a két gimnázium képviseletében Kalmár Ibolya és Pálfalvai Zoltán került az elnökségbe.

– Sajnos az atlétika eléggé perfiériára került, a látványsportágak sokkal népszerűbbek a fiatalok körében, és nagyobb támogatásnak is örvendnek – említi Bakos László. – Valljuk meg, ez egy elég gürcölős sportág, ahol sokat kell dolgozni ahhoz, hogy eredményesek tudjunk lenni. Az a célunk, hogy ennek ellenére minél több fiatalt ismertessünk meg az alapmozgásokkal, a lehető legjátékosabb formában. Szakképzett, tapasztalt edzőink jelentik a garanciát arra, hogy aki hajlandó elvégezni a munkát, sokra viheti, akár országos szinten is. Természetesen az is célunk, hogy élversenyzőket neveljünk ki, akik országraszóló eredményekkel öregbíthetik a város hírét. Lehetőségeinkhez mérten, mindenben támogatjuk őket.

A klub a sikeres Sport XXI-es (10–12 évesek) szereplés mellett a Kölyök Atlétika (6–10 évesek) rendszerbe is csatlakozni kíván. Ehhez segítséget nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Diáksport Szövetség által indított program, amely során a SAC két iskolába is értékes eszközcsomagot ajánlhatott ki.

A tervek szerint hamarosan Karancsalján indul majd el Kölyök atlétikai csoportunk, az iskolában lelkesen fogadták az együttműködés ötletét, hiszen felszereltségük eddig elég hiányos volt – folytatja az elnök. – A program keretében egy közel félmillió forint értékű eszközcsomagot kapnak, gátakkal, szivacsgerelyekkel, medicinekkel, stopperekkel. Remélhetőleg így még többen megismerkedhetnek a sportággal, és sok tehetséges fiatal kerül a SAC-hoz. Mintegy bónuszként a remek sprinter-, és ugró utánpótlás nevelő iskola, a Madách Imre Gimnázium egy több mint 750 ezer forintos csomagot kap, cserébe pedig a SAC-hoz irányítják a tehetséges fiatalokat.

További tervek is vannak az egyesületnél, minél szélesebb kört szeretnének elérni a futás által.

A város utcáin egyre több a kocogó, hobbifutó, és a különböző szabadidős tömegversenyeken is egyre több nógrádi áll oda a rajthoz, hogy kipróbálja magát – említi Bakos László. – Ezért tavasszal nagy kampányba kezdünk, amivel ezeket a kocogókat szólítjuk majd meg. Szakembereink szívesen segítenek nekik abban, hogy könnyebben elérjék céljaikat, legyen szó akár az egészséges életmódról, akár egy félmaraton teljesítéséről. A kampány zárása a csúcstartó edzőnk, Kadlót Zoltán pályafutása előtt tisztelgő, harmadik Pünkösdi futás lesz.

A SAC-osok keresik azokat, akik támogatni tudnák őket céljaik elérésében.

Nagy álmom például egy egyesületi kisbusz, ami nagyban mentesítene legnagyobb kiadásunk, az utazás alól. Mivel a klub az egész ország területén megfordul, véleményem szerint remek hirdetési felület lehetne egy jármű – zárta beszélgetésünket az elnök.

Forrás: Balás Róbert/Nógrád Megyei Hírlap


salgotarjani-atletikai-club_logo-1Salgótarjáni Atlétikai Club

Alapítva: 2000.
Egyesület színei: kék-fehér
Elnök: Bakos László
Elnökségi tagok: Máté Csaba, Kalmár Ibolya, Pálfalvai Zoltán
Edzők: Máté Csaba, Kadlót Zoltán, Mrakics Nikolett
Székhely: 3100 Salgótarján, Március 15. út 22., 3/3.
E-mail: salgotarjaniac@gmail.com
Honlap: salgotarjaniac.wordpress.com

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s