Jelentős átalakítások várnak a Szojka-stadionra


LÉTESÍTMÉNY – Salgótarján

Hiába játszottak UEFA Kupa-mérkőzést és évtizedeken át kismillió NB I-es összecsapást a jelenleg Szojka Ferenc nevét viselő salgótarjáni stadionban, nemrégiben azzal szembesültek a dolinkai arénában játszó STC Salgótarján vezetői, hogy a pálya mérete – és a létesítmény sok más adottsága – nem felel meg a Magyar Labdarúgó Szövetség újabb előírásainak.

Mindezek miatt jelentős átépítések várnak a stadionra, sőt a munkálatok már meg is indultak, de azok látványos része nyilvánvalóan akkor kezdődik, amikor a munkások „nekimennek” a játéktérnek.

A szövetség infrastruktúra-szabályzatában már évek óta le volt fektetve, hogy mely bajnoki osztályokban, milyen feltételeknek kell megfelelniük a létesítményeknek, csakhogy ezt eddig nemigen juttatták érvényre – említi Balga József, az NB III Keleti csoportjában szereplő STC Salgótarján csapatát működtető gazdasági társaság ügyvezetője. – Az idei nyáron azonban a szokásos pályabejáráskor MLSZ képviselője feltárta a hiányosságokat, és azok pótlására december elsejéig kaptunk haladékot.

Ezek után nézzük, hogy az MLSZ szigorú előírásai szerint mi mindent kell pótolni, átépíteni, kialakítani a Szojka Ferenc-stadionban!

Először is, a szervezetten érkező vendégszurkolók számára elkülönített bejáratú szektort kell kialakítani. A „Sese-pályán” ezt úgy oldják meg, hogy a látogatók drukkereit az állóhelyre irányítják. Itt külön épített – tehát nem mobil – büfét és illemhelyet kell kialakítani. Az utóbbit felújították, míg a büféként – mindkét oldalon – az eddigi jegypénztárak szolgálhatnak.

csc_0525

Ki kell cserélni a kapukat is, a jelenlegi szögletes kapufa helyett ugyanis gömbölyítettet, vagy oválisat kell beállítani – természetesen alumíniumból. Ki kell bővíteni a kispadokat is, hogy legalább tizenhárom(!) ember elférjen rajtuk.

A stadionban elektromos eredményjelző táblát kell kihelyeznünk, amely mutatja a játékidőt és az eredmény alakulását – folytatja az ügyvezető. – Az ülőhelyi lelátó egy részét le kell fednünk, de erre a bajnokság végéig kaptunk haladékot. 

csc_0523Benn, a klubépületben a játékvezetői öltözőt úgy kell kialakítani, hogy legyen benne íróasztal, számítógép, nyomtató és internet-hozzáférés.

A csapatöltözők közelében, a játékoskijáróhoz közel kell berendezni az orvosi szobát, amelyben lennie kell vizsgálóágynak, hordágynak, üvegszekrénynek, oxigénpalacknak (maszkkal), vérnyomásmérőnek, telefonnak, hűtőszekrénynek és újjáélesztő készüléknek – ismerteti Balga József. – Szintén kötelező a gyúrószoba és a doppingellenőrző helyiség, ahol legalább 20 négyzetméternyi területen egymástól elválasztott váró-, teszt- és mintavételi helyiségnek kell lennie.

A szervezetten – autóbusszal, mikrobusszal – érkező vendégszurkolók részére ingyenes, őrzött parkolót kell fenntartani a vendégszektor közelében. A csapatokat szállító busznak legalább a ki- és beszállás idejére be kell tudni állnia az öltözőépület bejáratának közvetlen közelébe.

A munkálatok leglátványosabb része azonban a játéktér átalakítása lesz. Mint Balga József elmondta, az előírás szerint a pálya hosszának 100–105 méternek, szélességének 64–68 méternek kell lennie. A jelenlegi játéktér hossza 110 méter, szélessége 60 méter.

Hiába hivatkoztunk arra, hogy ezen a pályán korábban UEFA Kupa-mérkőzést és évtizedeken át számtalan élvonalbeli találkozót játszottak, a szövetség képviselői hajthatatlanok voltak, ragaszkodtak az előírásokhoz – folytatja az ügyvezető. – Ezért a játéktér hosszát kénytelenek vagyunk 105 méterre csökkenteni, szélességét pedig 64 méterre növelni. Ez a munka természetesen az őszi idény végeztével kezdődhet meg.

csc_0524

A pálya átméretezése azonban nem csupán a labdarúgókat érinti. A város atlétikai egyesületeinél és iskoláiban aggódnak, mert szerintük – illetve az erről kapott tájékoztatás alapján – a játéktér kiszélesítése miatt megszűnhet Nógrád megye egyetlen hitelesített atlétikai pályája. A távolugrógödröt mindenképpen be kell temetni, de a futópálya mérete is korlátozódhat, elveszítve szabályos, 400 m-es kerületét. Márpedig az egész megyében ez az egyetlen létesítmény alkalmas arra, hogy a diákolimpiai versenyeket megrendezzék.

A fentieket firtató kérdésünkre Balga József leszögezte:

Az atlétikai pálya nem szűnik meg, annál is inkább, mert a törvény szerint az egyik sportág létesítménye nem terjeszkedhet a másik rovására. Vagyis, ha az atlétikai pályát eltüntetnénk, akkor máshol kellene helyette másikat kialakítanunk, amire nincs lehetőség. Ezért az új távolugróhelyet a klubház felőli kapu mögött alakítjuk ki, a szövetségben pedig elnézik, ha a futópálya miatt esetleg a játéktér szélessége kicsivel elmarad a 64 métertől.

Mint Balga József elmondta, az MLSZ által előírt átalakítások egy része már megkezdődött, a játéktérhez pedig a hátralévő két hazai mérkőzés után tudnak hozzányúlni. A munkálatok elvégzéséről az STC Salgótarjánt működtető gazdasági társaságnak kell gondoskodnia. A tennivalók természetesen jelentős pénzösszeget emésztenek fel.

dsc_0489Az ügyvezető nem titkolta, hogy az ősz folyamán szövetségtől tízmillió forint támogatást kaptak, amely, ha nem is fedezi teljes mértékben a szükséges beruházásokra fordítandó összeget, így is óriási segítség az klub számára.

Ha pedig az STC Salgótarján legénysége az idény végén eléri célját, és feljut az NB II-be – amiről természetesen még nem mondtak le a gárda háza táján –, akkor a nyáron újra kezdődhetnek az újabb fejlesztések – a magasabb követelményeknek megfelelően.

Forrás: Balás Róbert – Nógrád Megyei Hírlap

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s