Irány a világ teteje!


CSELGÁNCS – Beszélgetés a Bérczy Károly díjas Megyeri Lászlóval

„Valószínűleg nem én találtam meg a dzsúdót, hanem az talált meg engem” – mondja Megyeri László, aki a cselgáncsért végzett több évtizedes munkájáért kapta meg a Nógrád megyei önkormányzat Bérczy Károly-sportdíját, és egy neves mesterével – ez nem vicc! – néhány év múlva a világ élére akarja felvinni tanítványait.

15134361_1465104183503013_414061101_n

Megyeri László átveszi a Bérczy Károly-díjat Skuczi Nándortól, a megyei közgyűlés elnökétől

– Megtiszteltetés számomra, hogy elismerték a dzsúdóban nyújtott eddigi tevékenységemet – említi a tarjáni Görbeország Turisztikai Egyesület 1. danos, feketeöves edzője, aki nem akar ülni a babérjain: tele van tervekkel.

Előbb azonban még vegyük sorra pályafutása fő állomásait!

– Nagyon rég, 12 évesen kezdtem el dzsúdózni – említi –, nyertem ifjúsági Budapest- és vidékbajnokságot, s rimaszombati színekben – mondjuk úgy: „féllegálisan” – csehszlovák csapatbajnoki ezüstérmes vagyok, de így sem voltam igazán jó versenyző. Hogy mi hiányzott? A körülmények… Sorsdöntő pillanat volt, amikor a leszerelésem után az akkori edző, Károly Antal – aki ma is a barátom – 1988-ban elment Ceglédre, és 21 évesen rám hagyta a csapatot, amire a saját felnőtt versenyzői pályafutásom rá is ment. Mindezért kárpótolt, hogy voltak tehetséges tanítványaim – Fráter Zsuzsa, Kazareczki Gábor, Sebestyén Ádám és mások –, akik korosztályos magyar bajnoki címeket, helyezéseket, kupasikereket értek el.

Megyeri László 1996 óta minden nyáron megszervezi Salgótarjánban a dzsúdósok nemzetközi edzőtáborát, ahol a gyerekektől a felnőttekig mindegyik korosztály ígéretei és kiválóságai megfordulnak.

– Szintén Károly Antinak köszönhetem, hogy 1995-ben az ő gyomaendrődi edzőtáborában megismerkedtem Kovács Gábor 6. danos mesterrel – korábbi szövetségi kapitánnyal –, aki felvetette, mi lenne, ha Salgótarjánban is szerveznénk ilyen edzőtábort – folytatja. – Azóta minden évben, augusztus első hetében megtartjuk a küzdelmi edzőtábort, ahol volt, hogy 250-en vettek részt az országból és a határon túlról. Az idei, 21. edzőtáborba – amely szokás szerint a Madách Imre Gimnáziumban zajlott le – elvittem a kis tanítványaimat is, akik végigdolgozták a napi két edzést, kivívták a többiek elismerését. Az egy hét után a résztvevők és az edzők is elégedetten távoztak.

Megyeri László úgy is érzi, a 21-es most is nyerőszám volt, a sikeres táboroknak is köszönheti az idei díját. A szakmai munkában persze akadnak remek segítői, mint Hajtós Bertalan, az olimpiai ezüstérmes táborvezető, akinek az irányításával idén – a kicsiktől a felnőttekig – 180-an végezték lelkesen a feladatokat.

dsc_0525A sportág salgótarjáni helyzetéről megtudtuk, hogy jelenleg két klubban, az említett Görbeország és a Párducok berkein belül foglalkoznak a cselgánccsal, és az utóbbi klub vezetőjével, a szintén 1. danos, feketeöves Bakos Norberttel közösen tartanak edzéseket, edzőtáborokat, versenyeztetik a fiatalokat.

– Most mintegy 30-an járnak hozzánk, a Görbeországhoz – folytatja a kitüntetett. – Zömmel 6–10 éves gyerekek, de az „idősebb”, 12–13 évesek között már ügyes versenyzőink is akadnak.

Ő maga egy éve komoly munkába kezdett. Megkérte Kovács Gábort – aki jelenleg a világbajnoki ezüstérmes Karakas Hedvig mestere –, hogy adja át számára a 40 éves tapasztalatát. A mester igent mondott, és kidolgozott egy programot: „A kezdeti lépésektől az olimpiáig”. Minden hónapban itt tölt egy hétvégét, ahol az alapoktól kezdik a hagyományos cselgáncs elsajátítását.

– Legutóbb elvittem a tanítványaimat – említi –, akiket látva Gábor azt mondta: „Laci, le a kalappal!” Nem sajnáljuk az időt az alapos munkára, hisz 10 éves kortól versenyezhetnek, így a 7–8 éves tanítványaimnak még van 2–3 évük, hogy alaposan felkészüljenek.

Mindezek mellett Megyeri László a minidzsúdó-programot is viszi, mivel 2014-ben Illyés Miklós – a szövetség volt szakágvezetője révén – megkérték, hogy szervezzen helyi általános iskolai testnevelő tanároknak 60 órás tanfolyamot, melyek elvégzése után az iskolák tatamit és dzsúdós ruhákat kapnak. Ennek révén az érintett intézményekben bevezették a testnevelési órák keretén belül a cselgáncs oktatását.

dsc_0070Tavaly a nemzetközi szövetség indította el a Cselgáncs a gyermekekért című programját, amelybe helyben a Gagarin iskolát vonták be, ahol – Szarvas József mentortanár koordinálásával – Megyeri László testnevelési órán belül dzsúdót oktat a gyerekeknek. Igaz, ebben most a súlyos vállsérülése akadályozza, de januártól újra gőzerővel indulnak a foglalkozások.

– A cselgáncs további népszerűsítése végett nemrégiben dr. Tóth László, a szövetség elnöke kötött szerződést az Emberi Erőforrások Minisztériumával, amelynek alapján három éven belül ezer iskolában bevezetik a dzsúdó oktatását – folytatja a szakember –, ennek keretében a szövetség biztosítja a tatamikat és az oktatókat. Ezzel tovább bővülnek a lehetőségeink, jó irányban haladunk afelé, hogy minél több gyerekből tudjunk meríteni.

Salgótarjánban a létesítményfeltételek is egyre kedvezőbbek, hisz nemrégiben a Balassi Bálint Megyei Könyvtár épületében kaptak egy 260 négyzetméteres edzőtermet. Megyeri László tele is van tervekkel. Mint elmondta, Kovács Gábor jövő februárban nyugdíjba megy, és reményeik szerint attól kezdve a tarjániak munkáját segíti.

– Ez óriási lehetőséget nyit számunkra – folytatja –, és Gábor is leszögezte, hogy nincs lötyögés, langyos víz, mert csak céltudatos, kemény munkában kíván részt venni. Ezért én is félretettem minden más egyebet, csak a dzsúdóval foglalkozom. Megyei edzőként egész Nógrádban én koordinálom a cselgáncsot. Az a célunk – és ezt halál komolyan mondom –, hogy az itteni dzsúdós gyerekeket felvigyük a világ tetejére!

Forrás: Balás Róbert – Nógrád Megyei Hírlap

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s