Prímán formálhatjuk testünket a Quasimodóban


 TESTÉPÍTÉS – Beszélgetés a Nógrád megyei Príma-díjas Kirschner Krisztiánnal

„Feszül a mellén a baseball-ing, legalább két év body building” – bólogatna elismerőleg beszélgetőtársam láttán Fenyő Miki, de a legújabb Nógrád megyei Príma-díjas Kirschner Krisztián esetében ránézésre is látható, hogy nála már sokszor két év „vasgyúrásról” van szó.

1-kirschner-krisztian2

Kirschner Krisztián

A sport kategóriában díjazott férfiú a salgótarjáni Quasimodo SE edzőtermét is működtető testépítő- és életmód-tanácsadó szakember, aki a díjátadón arra emlékezett, milyen izzadságos munkával jutottak el a vásártéri kis, dohos pincéből a Bajcsy-Zsilinszky úti 600 négyzetméteres, európai szintű teremig, ahol a lehető legjobban igyekeznek alkalmazkodni a sportolni vágyók igényeihez, akiket ingyenes tanácsadásokkal is segítenek.

– Gratulálunk az elismeréshez. Hogyan fogadtad a díjat?

– Köszönöm a gratulációt. A Príma-díj örömteli meglepetés volt, jólesik az embernek, ha a munkáját elismerik.

– A díjátadó gálán érzékeltetted, honnan hová jutottatok el. Nos…?

– Ez már régi történet… Huszonöt éve még más volt a világ, nem sok helyen létezett edzőterem. A barátommal, Gyarmati Istvánnal kijártunk a Dolinkába, ahol az SKSE-nek a régi madárházban volt egy kisebb konditerme, de oda sem mindig mehettünk be. Ezért elhatároztuk, hogy saját gépeket készítünk, és edzőtermet létesítünk. Pénzünk nem volt, de az ő munkahelyén, az Acélgyárban megengedték, hogy hulladék anyagokból elkészítsük a gépeket. Az egyik vásártéri ház penészes, dohos pincéjét kétkezi munkával újítottuk fel, és létrehoztuk az első, 40 négyzetméteres edzőtermünket. Ennek hamar híre ment, mind többen jártak le edzeni, ezért egy-két év múlva több mint kétszeresére bővítettük a pincehelyiséget.

– Azt is „pillanatok alatt” kinőttétek…

– Igen, és elhatároztuk, hogy feljebb lépünk a pincéből. Nekifogtunk, és a kertünkben, saját kútfőből, sok kísérletezéssel, egy év alatt 30–40 újabb gépet gyártottunk le. 1995-ben költöztünk az Alkotmány útra, ahol a pince után már az alagsorban voltunk, de megint minden átalakítást kétkezi munkával végeztünk. Itt már 200 négyzetméteren, igényesebb gépekkel és zuhanyzóval is felszerelt teremmel vártuk a sportolni vágyókat.

– Gondolom, közben képeztétek is magatokat, hisz más emberekkel is foglalkozni már felelősséggel jár.

– A Magyar Body Building és Erőemelő Szövetség a Testnevelési Főiskolán kétéves középfokú edzőképzőt indított, és ez már közelebb vitt minket a mostani tudásunkhoz, de ez egy olyan sport, ahol az internetről is lehet tanulni, és az ember saját maga, illetve a tanítványai fejlődéséből is sok tanulságot levonhat.

– Ekkor már versenyekre is jártatok?

– Igen, az évek során számos kiváló versenyzőnk volt, rengeteg országos bajnokságot nyertünk, sőt Sándor Judit Európa- és világbajnoki címet is szerzett. Lehet, hogy ez a szakág nincs annyira az érdeklődés középpontjában, mint az olimpiai sportágak, de azért a világbajnok, az világbajnok, akárhogy is nézzük… Én magam fekve nyomásban voltam egyszer magyar bajnoki második helyezett, de a versenyeken inkább a többieket segítettem.

quasi-2

Kemény „fizikai munka” a konditeremben

– Közben az alagsorból is feltörtetek a felszínre. Ennek mi a története?

– Szerettem volna a bérlemény helyett saját ingatlant, ahol a konditerem mellett funkcionális terem, infraszauna, szolárium, színvonalas öltöző-zuhanyzó is található. Végül 2008-ban költöztünk a Bajcsy-Zsilinszky úti tágas, 600 négyzetméteres terembe, de már két évvel előbb elkezdtük a felújítást az épületben. Megint csak nem volt sok tőkénk, így a gáz-, villany- és vízszerelés kivételével mindent saját kezűleg végeztünk. De ez már a miénk, és olyanra szabtuk, amilyenre szeretnénk, hogy barátságos legyen, és mindenki jól érezze magát.

– Folyamatosan nő az edzőtermetek népszerűsége. Miért?

– A mai kordivat szerint egyre nagyobb elvárás, hogy a nők vékonyak, izmosak és zsírtalanok, a férfiak széles vállúak és erősek legyenek. Mi ehhez nyújtunk segítséget. Azt sem felejtettük el, hogy honnan jöttünk, és olyan árakat alakítottunk ki, amelyet egy iskolás fiatal is meg tud fizetni. Sőt, talán az egész országban a miénk az egyetlen olyan terem, ahol minden segítséget – beleértve az edzéstervet, étkezési tanácsadást – ingyen adunk.

2-funkcionalis-terem

Edzés a funkcionális teremben

– Mit tudtok nyújtani azoknak, akik ide bejönnek?

– Az alakformálást! A konditeremben nagy gépparkkal várjuk a sportolni vágyókat, de a téli időszakban sokan járnak be hozzánk csak futni is. A funkcionális termünkben bokszedzések zajlanak, de van gflex, volt spinning és kettlebell is, mindig, amire igény mutatkozik. Az edzéseket képzett szakemberek, személyi edzők tartják, és a konditeremben is segítenek. Varga Sárit, Molnár Dánielt és Kun Lászlót mindig szívesen ajánljuk bárkinek.

– Kik járnak ide elsősorban?   

– Minden korosztály tagjai megfordulnak nálunk. A 14 év alatti gyerekek személyi edzővel jöhetnek, afölött pedig mindenkinek segítséget nyújtunk. Hatvan év felettiek is járnak hozzánk, nők, férfiak egyaránt. Jönnek profik és amatőrök, de rehabilitációs céllal is járnak hozzánk mozogni. Az a lényeg, hogy aki bejön, jól érezze magát. Mi segítőkészen állunk az emberekhez, talán ebből fakad a népszerűségünk.

– Az edzőterem, a fitnesz manapság úgy jelenik meg a köztudatban, mint jó üzlet. Te viszont hangsúlyozod, hogy minimális díjat kértek. Hogy is van ez?

 – Különválasztottuk a dolgokat. Van egy kft., amely az épület tulajdonosa, és van az egyesület. Az előbbi az üzlet, az utóbbi a szerelem. Mi a városban afféle balansz is vagyunk: miénk a legnagyobb, legjobban felszerelt és – szerintem – szakmailag is a legjobb terem; ezért szándékosan nem emelem az árakat, tagdíjakat, mert akkor azt a többiek is megtennék. Direkt tartom alacsonyan az árakat, mert nem ebből, hanem a kft.-n belül a táplálékkiegészítők és üdítőitalok forgalmazásából élek, a sportegyesület pedig külön világ – igazi szenvedély!

– Jártak már itt híres vendégek?

– A neves személyek kétféleképpen jutnak el ide. Vagy véletlenül „beesnek”, mint Kiss Jenő, az ország egyik legjobb testépítője, aki rendszeresen járt hozzánk. Vagy pedig meghívunk valakit, mint a sportágban szintén elismert Vörös Zoltánt, aki már háromszor tartott nálunk szemináriumot, tanácsadást, edzést.

– Tervek?

– Szeretnénk a munkánkat ugyanígy folytatni, ugyanebben a szemléletben!

Forrás: Balás Róbert

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s