Babka Miklós szlovákiai helytállása


SÍFUTÁS – Szlovák sífutóbajnokság, 44. Biela Stopa

Szlovákiában, Kremnica-Skalka környéki terepen a hazaiakon kívül Ausztria, Csehország, Norvégia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Magyarország közel 300 versenyzőjének a részvételével, remek időjárást kifogva magas színvonalon rendezték meg három távon a maratoni szlovák sífutóbajnokságot.

A tucatnyi magyar induló között ott volt a Salgótarjáni Dornyay versenyzője Babka Miklós is, aki a 25 illetve a 30 km-es távon állt rajthoz. A tarjániak II. osztályú tájfutója, téli kiegészítő sportágként űzi a sítájfutást, illetve indul sífutó versenyeken.

A füleki származású már szenior korú versenyző Skalkán a 25 km-es távon abszolútban 239 induló között legjobb magyarként az 52.helyen ért célba. Mindez a korosztályos értékelésben a 17. helyezést jelentette számára. A 30 km-es távon abszolútban második magyarként az 57. helyen siklott be sílécével a célvonalon túlra, még a korosztály versengésében ezúttal a 25. helyen zárt. .

bm-skate3

Babka Miklós március elején Svédországban rajthoz áll a világ legpatinásabb 1922 óta megrendezendő sífutóversenyén a Vasa-futáson

– Remek időjárást és nagyszerű körülményeket fogtunk ki, a nulla fok körüli hőmérséklet,gyönyörűen megratrakolt pályák és viszonylag kevés induló (300 fő a szerz.!)volt. A 44. Biela Stopa versenyén a rajton kívül sehol nem volt tumultus, a tempót megtartva végig dinamikusan tudtam haladni.

A távoktól egyáltalán nem tartottam, mivel majd 700 km havas edzéssel a végtagjaimban indultam neki a versenynek. A 25 km-es szabad stílusú verseny olyan gyorsan lezajlott, hogy megfordult a fejemben, hogy versenyen kívül folytatom az 50km-es kört, de végül inkább tartalékoltam az erőmet a másnapi 30km-es klasszikus stílusú versenyre.

Ez utóbbin sajnos a fogówax nem sikerült a legjobbra, így fél távnál meg kellett állnom waxolni, ami miatt 2-3 percet vesztettem.

 A skalkai versenyek csemegéje, hasonlóan a Tour de Ski alpe cermis-i záró etapjához, hogy egy lesikló pályán kell az embernek felvonszolnia magát, ami  30km  futás után nem kifejezetten pihentető.-mondta érdeklődésünkre Babka Miklós

A Dornyay sífutója hétvégén füleki barátjával a csehországi Jizerská 50 Wordloppet maratonon áll rajthoz. Itt már sokkal barátságosabb terep várja őket, mint az volt Skalkán. Bár az időjárás előrejelzők az elkövetkező napokra felmelegedést, majd lehűlést jósolnak, ami a versenyen a sífutók számára jeges nyomokat hozhat magával, Ez a lejtőkön komoly veszélyt jelenthet, miközben az emelkedőkben a fogówax-szal lehetnek gondok

Babka Miklós a csehországi megmérettetést követően március elején ott lesz a világ legpatinásabb sífutóversenyén a 17 000 indulót! megmozgató Vasa-futáson (Vasaloppet), A 90 km-es sífutó maratont Svédország északnyugati tartományában, Sälen falu és Mora városa között rendezik meg. A sífutó némi szerencséjére a svédországi verseny környéken élő magyar tájfutók szállás és egyéb tekintetben is a Salgótarjáni Dornyay sportolójának a segítségére lesznek. Babka Miklós ezzel a versennyel fogja zárni sífutó idényét, ugyanis. március közepétől már kezdetét veszi a tájfutók 2017. évi versenyszezonja, ahol korosztályában minden bizonnyal ő is helyet követel magának a legjobbak között.

A  44. Biela Stopa végeredménye:

Táv, 25 km (239 ind.): 1. Mikus Jan Jasna 1 óra 15 perc :53,2 mp … 52. Babka Miklós (korosztályában 17.) 1:43,46,6

Táv, 30 km (209 ind): 1. Mikus Jan Jasna 1:42,15,4 … 57. (25.) Babka Miklós 2:26,18,1

Forrás: Cz. Zentai

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s