Hazai terepen bolyongtak el a nógrádiak


TÁJFUTÁS – HOB

Az elmúlt héten kellemes tavaszi időben a 2005. évi nemzetközi Postás kupa és a 2012. évi Hosszútávú Országos Egyéni Tájékozódási Futó Bajnokság után a fővárosi Postás SE lebonyolításában Bér-Virágospuszta adott otthont a nyílt egyéni hosszútávú országos bajnokság döntőjének.

Fehérvári Dániel a végére elfáradt

Fehérvári Dániel a végére elfáradt

A terep jelentős része (Buják) szinte minden induló számára ismerős volt, hisz nagyobbrészt az elmúlt év ősszén itt már kétszer is futottak a versenyzők. Ennek ellenére hazai terepen a bajnoki pontszerző kategóriákban indult nógrádi futók igencsak gyengén teljesítettek. A sportág fejlődése érdekében az országos szakági szövetség jó néhány nógrádi szakemberrel is kibővülve az utánpótlás korú versenyzők létszámának növelését is tervbe vette, de ez még nem érte el a célját, sőt ma már inkább, mint sok más, nem tao támogatott és nem olimpia sportágat tekintve egyre kevesebb ifjúsági, junior és felnőtt versenyző vesz részt a versenyeken.

Az idei hosszútávú tájékozódási futó országos egyéni bajnokságon a bajnoki pontversenybe is beszámító női és férfi korosztályokban (hat kiemelt elit kategória) 126 versenyző állt rajhoz, a további 500 induló kiegészítő versenyszámokban illetve a továbbra is népes számú szeniorok a szakosztályi pontokért küzdhetett meg egymással.(eredményüket később közöljük)

Ifjúsági lányoknál a még 14. éves korát sem betöltő Mag Viktóriát (Dornyay) bedobták a mélyvízbe. Szerencsére a versenyt, tömegrajtos formában indították el, így az időközben a SAC atlétikai szakosztályához került leánynak megvolt a fizikai állóképessége ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a nem túl nagy tájékozódási képességet igénylő versenypályán a tőle 3-4 évvel idősebbek között is. Junior férfiaknál az elmúlt évben éppen ezen a hazai terepen országos egyéni bajnokságot nyert Stork Mihály (Dornyay) ezúttal betlizett, a mezőny végén zárt.

Felnőtt férfiaknál a tömegrajtot követően hazánk jelenlegi legjobb tájékozódási futójával, – Bakó Áronnal, aki nem mellesleg salgótarjáni gyökerekkel rendelkezik – csak a miskolci Tugyi Levente tudott lépést tartani.

A salgótarjáni gyökerekkel rendelkező Bakó Áron nyerte a felnőtt férfiak küzdelmét

A salgótarjáni gyökerekkel rendelkező Bakó Áron nyerte a felnőtt férfiak küzdelmét

A fővárosi színeket képviselt futó végül az utolsó un „pillangópálya”teljesítése után lerakta „lovát” és végül háromperces előnyt szerezve nyert bajnoki címet. Fehérvári Dániel Dornyay a 22 km-es légvonalvezetésű versenypálya utolsó harmadában elfáradt, végül az így is dicséretes 8. helyezést (legjobb nógrádi eredmény) érte el.

Nőknél a válogatottságot korábban lemondó szegedi dr. Szerencsi Ildikó magabiztosan nyert, még a tarjániak üdvöskéje Goldmann Júlia 9. helyezésével befért a legjobb tíz magyar versenyző közé.

Eredményhirdetéskor a díjakat Bér település sport iránt is elkötelezett polgármestere Maczó László, Bugár József a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke Horváth György a verseny elnöke és Jelinek István szakvezető-szenior versenyző adta át.

Az országos hosszútávú bajnokság (bajnoki kategóriák) végeredménye:

F18 Elit kategória (33 induló): 1. Jónás Ferenc Szegedi Vasutas SE 84:09 perc … 31. Verebélyi Márton 149:24

F20E (13): 1. Peregi Dániel Tabáni Spartacus 97:55 … 9. Stork Mihály 127:12

F21E (22): 1. Bakó Áron Tabáni Spartacus 126:51 … 8. Fehérvári Dániel 155:18

N18E (28): 1. Gárdonyi Csilla MOM Hegyvidék SE 64:30 … 12. Mag Viktória 83:16

N21E (23): 1. Szerencsi Ildikó dr. Szegedi Vasutas SE 87:53 … 9. Goldmann Júlia 109:03

A felsorolt egyesület nélküli sportolók mindannyian a Salg. Dornyay versenyzői

Forrás: Czimer Z.

FOTO: MTFSZ

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s