Papp Ildikó és Illich Gerhard pályacsúcsot döntött


ATLÉTIKA és TT – III. Nyikom csúcsfutás és túra

Egy nappal az országos Mátrabérc teljesítménytúrát követően április 9-én, vasárnap Pásztón, immáron harmadik alkalommal került sor Gortva Zsolt erdész és felesége Jójárt Györgyi jóvoltából a Nyikom csúcsfutásra és teljesítménytúrára. A város önkormányzata által is támogatott szabadidős sporteseményen a Penny parkolóban való regisztrálást követően, minden korosztályt képviselve az innen alig néhány száz méterre lévő Táncsics utca elejéről 206 futó illetve gyalogtúrázó vágott neki a 7,1 km-re lévő 784 méter magasságban felépített ötszintes Gortva-Jójárt kilátótoronynál felállított célhelyhez. Idén a futóknál Papp Ildikó és Illich Gerhard révén pályacsúcs született.

1 .nyikom csúcsfutás 145

Elől a futók, mögöttük a túrázók

Vasárnap, ideális futó és túrázó idő fogadta azt több mint 200 részvevőt, akik a városközponti Penny parkolóban való jelentkezést követően a közeli Táncsics út elejéről egy tömegrajtos indítást követően vágtak neki a nem mindennapi emelkedővel tarkított 7,1 km-es távnak, mely ezúttal 620 méteres szintkülönbséggel is párosult. Az elmúlt évhez képest ugyan csökkent a futásra vállalkozók száma, ezzel szemben a gyalogtúrázók száma örvendetesen emelkedett. Az ország 20 települése, közte-Szeged,Szombathely,Mezőtúr,Budapest, mellett Nógrád megye 15 településéről, valamint Szlovákiából és Svédországból is volt részvevője az idei pásztói rendezvénynek. A kijelölt táv legnehezebben teljesíthető részével 4 km után szembesültek a részvevők, amikor köves, sziklás ösvényen kellett egyre csak felfelé emelkedniük a futóknak,túrázóknak.

2.Becsó Zsolt és a város civil tanácsnoka Káposzta Csaba is feltúrázott a Nyikom csúcsához.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő,Káposzta Csaba Pásztó város civil tanácsnokával és Veres Róbert vállalkozóval együtt teljesítette a mátrai túrát

Futóknál bár nem tudta az előző évi magyar tájfutó válogatott kerettag Bakó Áron időeredményét megjavítani, de imponáló futásával rajt-cél győzelmet aratott a Salgótarjánból érkezett Széll Tamás (Zenit SE), még nőknél a vizslási Papp Ildikó (SAC) adta át a múltnak a pásztói Zólyomi Kinga eddigi (46:20 perc) pályacsúcs eredményét. A 18 év alattiaknál a galyatetői Illich Gerhard, részéről is lefaragásra került az eddigi legjobb eredmény. A szenior korú futóknál tiszteletét tette, sőt csapatot is hozott magával a BSI szécsényi futónagykövete a 65. életévében járó Czele János, aki nem mellesleg az előkelő 15. helyen futott célba. Nógrádi szenioroknál egyébként a legelőkelőbb helyezést 6., a salgótarjáni Zenit SE futója Telek András érte el.

A gyalogtúrázóknál a legfiatalabb teljesítő a 3 éves pásztói Tari Róza volt, aki szülei segítségével jutott fel a kilátótoronyhoz. A legidősebb túrázó a pásztói Kiss Károlyné (80.év!) illetve férfiaknál a szintén pásztói Dobos Tibor (70 év!)volt. Ők már nem először jutottak fel e rendezvény keretében a Nyikom csúcsra, de voltak olyanok is, akik életükben először vettek részt gyalogtúrán.

A Bodonyból érkezett Fülöp Andrea még sosem volt ilyen a szabadidős rendezvényen. Kérdésünkre, milyen volt az első túra élménye, elmondta: -újoncként számomra nagyon érdekes, a köves részen pedig kemény fizikai igénybevételt jelentett az útvonal teljesítése. Sikerült. Jövőre a mostani túratársaimmal Meczenhof Ferenc Gyöngyös és Réde Zsolt Szurdokpüspöki, szeretnék újra részt venni ezen az eseményen.

Férfiaknál a Svédországban, Malmöben élő Nagy László számára korábbi térdműtétei miatt bizony komoly kihívást jelentett a túratáv teljesítése.-Nálunk Malmöben, ilyen bődületes nagy hegyek, ráadásul köves sziklás emelkedők nincsenek. Amikor fél táv után jött az a kőmezős emelkedő azt már nehezen bírta a térdem.

3. Gortva István várta a célbaérőket, mögötte a főszervező Gortva Zsolt erdész

Gortva István fogadta célba érőket. A kép jobb szélén a főrendező Gortva Zsolt erdész

Azért örülök, hogy vendéglátóim a Tódor család mellett Dobos Tiborral, mint a két legidősebb férfi túrázó, együtt sikeresen másztuk meg a Nyikom tetejét. Kicsit megsínylettem ugyan ezt a gyaloglást, de remélem, a hétközi repülőutamra már kipihenem magam.

Idén nemcsak, hogy megtisztelte a rendezvényt, hanem baráti társaságával Káposzta Csaba Pásztó város önkormányzatának civil tanácsnokával és Veres Róbert vállalkozóval együtt teljesítette a túratávot a térség országgyűlési képviselője Becsó Zsolt is.

A Nyikom csúcsfutáson és teljesítménytúrán végül a célbíró Gortva István 206 beérkezőt regisztrált. (Pásztó felől ugyan tucatnyian nem tudták a távot teljesíteni, de Mátrakeresztes irányából ezen felül még jó néhány helyi lakos is felgyalogolt kilátótoronyhoz.)

Minden célba érő egyébként azonnal a torony első emeletén Parádi László szakmai főszervező, valamint Babus Andrea és segítő társai jóvoltából megkapta az időeredménye alapján névre szóló emléklapokat és az egyedi, beérkezési helyezést is jelentő érmeket.

4 Az idei túra doyenje a 80 éves pásztói Kiss Károlyné volt

Az idei túra legidősebb részvevője a pásztói Kiss Károlyné (80. év) volt

Ezt követően amolyan kalóriapótlásként a kilátó torony mellett Jójárt Györgyi és csapata által készített szlovák csülkös káposztás bableves, üdítő, forralt bor, a gyermekeket pedig édességek elfogyasztása várta. Eredményhirdetéskor a leggyorsabb férfi, nő illetve 18 év alatti teljesítő Gortva Zsolt erdész révén pénzdíjazásban is részesült. A túrázóknak ezúttal is lehetőségük volt menetközben egy a Mátrával kapcsolatos természeti totó kitöltésére, melynek során, a végén a legjobbak könyvjutalomban részesültek. A jól sikerült szabadidős sportrendezvény díjainak átadása végén a kilátó torony lábánál csak egy dolog bántotta a futókat. Ezt úgy fogalmazták meg a szervezők részére, hogy jövőre szeretnék, ha nemcsak az abszolútban elért győzteseket díjaznák, hanem életkoruk alapján (10 éves korosztályokra bontva) a sportversenyeken szokásos dobogós helyeken végzőket is elismernék, hisz ez a rendezvény egy nem mindennapi futó teljesítményt jelent az összes részvevő számára. A kilátó toronynál zárult eseményt követően mindenki számára egy nem sokkal könnyebb újabb 7,1 km-es lefelé menet várt a részvevőkre.

5 .A futóverseny idei győztesei

A futóverseny abszolút győztesei: Széll Tamás, Papp Ildikó, Illich Gerhard

Eredmények:

Nyikom csúcsfutás: Nők: 1. Papp Ildikó Vizslás/SAC 42:32 perc (új pályacsúcs, régi Zólyomi Kinga Pásztó 46:20) 2. Hajnács Lili Szeged 55:18 3. Székely Szilvia Vác 58:35

Férfiak: 1. Széll Tamás Salgótarján/Zenit SE 34:50 2. Magyar Tamás Vác 39:44 3. Nagyváthy János Budakalász 42:25

18 éven alattiak: 1. Illich Gerhard Galyatető 46:32 2. Káposzta Máté 51:18 3. Boczek Tibor Hasznos 58:38

A további futó illetve a túrázók teljesítményei megtalálhatóak a www.muzsla.hu honlapon.

Forrás: Cz. Zentai

Fotók: Zentainé Szabó Éva

6. Baráti csoportok összeverbuválódása ezúttal nem ismert sem település sem megyehatárokat

A Futó és túrázó baráti társaságok összeverbuválódása ezúttal sem település, sem megyehatárokat nem kímélt

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s