Aranyérem a Zöldfa úton


ÖKÖLVÍVÁS – Diákolimpiai döntő

Csak mondom, mert jó, ha mindenki tisztában van vele: keményen ütnek a zagyvapálfalvai Zöldfa úton! Erről most is fényes bizonyságot kaptunk. Olyan fényeset, hogy az csuda: aranyérmet!

A napokban rendezték meg ugyanis Debrecenben az ökölvívók országos diákolimpiáját. A hazánk legjobb tehetségeit felvonultató versenyen a salgótarjáni (zagyvapálfalvai) Oláh Box SE legjobb fiataljai is részt vettek.

18009902_1646103342069762_1505193035_n

Oláh Kálmán edző és Rácz Vanessza az aranyéremmel és a kupával

Mint Oláh Kálmán, a Zöldfa úton működő kisegyesület edzője, vezetője elmondta: egy lány- és egy fiúversenyzővel vettek részt a megmérettetésen.

– A fiúknál utánpótlás-válogatott versenyzőnk, a 15 éves Oláh Krisztián – a Dornyay Béla iskola tanulója – az 52 kg-os súlycsoportban kemény mérkőzést vívott, jó ökölvívást mutatott be, de a szoros csata végén a bírók sajnos az ellenfelét látták jobbnak – említi az edző. – De igaz: egy kicsit többet kellett volna mutatnia a győzelemhez. Tehetséges, kétszeres régiós aranyérmes fiatalember, aki a hét végén Észak-Magyarország válogatottjában lép kötelek közé a dél-dunántúliak elleni csapatbajnoki mérkőzésen. Ezt követően nagy munka vár ránk, van még mit tanulnia, de tehetségét ismerve, nagy reményekkel készülünk az újabb versenyekre.

Az igazi csodát azonban a lányok versenyén láthattuk, ahol a Zöldfa útra került a legfényesebb érem.

– A lányok között a 14 éves Rácz Vanessza – az Arany János iskola tanulója – a 44 kg-os súlycsoportban diákolimpiai bajnoki címet szerzett – folytatja az edző. – Vanessza igazán tehetséges kislány, akivel nagyon meg vagyok elégedve. Többszörös régiós aranyérmes, és úgy áll az edzésekhez, ahogy kell. Nagyon szorgalmas. Debrecenben is nagyszerű ökölvívást mutatott be, gyors és kemény ütéseket helyezett el az ellenfelén, aki már az első menetben kénytelen volt feladni a számára kilátástalanná vált küzdelmet. Büszke vagyok rá!

A Salgótarján számára diákolimpiai aranyérmet szerző zagyvapálfalvai Oláh Box Sportegyesület szerény körülmények között működik a Zöldfa úton. Oláh Kálmán hat éve kezdett foglalkozni a helyi gyerekekkel.

Ő maga fénykorában a Botos Tibor, Farkas Sándor és Hranek Sándor által fémjelzett Salgótarjáni BTC egyik erősségének számított, az 1986-os magyar bajnokságon bronzérmes lett, nyert nemzetközi bányászbajnokságot, vidékbajnokságot, szívesen emlékszik a csapatbajnoki mérkőzésre, amikor zengett-zúgott a sportcsarnok arénája.

Most a nagy sportcsarnok helyett a Zöldfa úti bokszterem a fő terepe, de ott is jól érzi magát, heti háromszor, 25–30 ifjoncnak – közöttük a pálfalvaiak mellett karancssági gyerekeknek – tart edzéseket.

– A gyerekek szeretik a bokszot, örömmel jönnek, jól érzik magukat, lelkesek, ügyesek, tehetségesek, és fontos, hogy addig sem csavarognak, hanem sportolnak, egészségesebbek lesznek – sorolja a nagy igazságokat. Hozzáteszi, hogy a versenyek előtt a legjobbakkal akár heti hat–hét alkalommal is edz.

A pénz azonban nem veti fel a Zöldfa útiakat. Sokszor az is gondot okoz számukra, hogyan jussanak el a versenyekre. Mint Oláh Kálmán említi, most, az országos diákolimpia előtt is sokat járt be az önkormányzathoz, hogy el tudjanak utazni a cívisvárosba. Köszöni Fekete Zsolt polgármesternek, Dániel Zoltán és Huszár Máté alpolgármestereknek a segítséget, amelyet azzal háláltak meg, hogy aranyérmet hoztak Salgótarjánnak.

Említem neki: sokan lenézik ám a Zöldfa utat…

– Azt hiszem, hogy Oláh Krisztián és Rácz Vanessza is megmutatta, hogy itt is vannak tehetséges gyerekek, akiket érdemes támogatni, mert még sok dicsőséget hozhatnak Salgótarjánnak – említi. – Hiába, hogy Zöldfa útiak vagyunk, azért egy országos diákolimpiai aranyérem igazolja azt, hogy komoly munka folyik nálunk.

A következő időszak terveiről Oláh Kálmán elmondta, hogy készülnek az egri Dobó Katica-emlékversenyre, amely szintén rangos erőpróba, minden egyesület ott lesz, amely az országban számít.

– Jó eredményt várok Oláh Krisztiántól és különösen Rácz Vanesszától, hogy címvédőként bizonyítsa tehetségét, és ott is elhódítsuk az aranyérmet – említi az edző. – Nagyon remélem, hogy ez a kislány el fog jutni a válogatottságig, mert véleményem szerint ő az, aki számít ebben a súlycsoportban. A nagy álmunk pedig az idei magyar bajnokság.

B.R.


Két érmet hoztak haza

Mint arról korábban beszámoltunk, Debrecen adott otthont az ökölvívók diákolimpiai döntőjének. A viadalról nem hiányozhattak a Salgótarjáni Boksz SE (SBSE) növendékei sem, akiknek a kezét bár nem emelték a magasba, így is két érmet zsebeltek be.

Az elsőéves junior, Berki Bianka (50 kg) rögtön a fináléban kezdett, ahol kellemetlen stílusú ellenfele fogadta, aki fejelt, és fogott is, ezzel a még rutintalan Bianka nem tudott mit kezdeni, végül pontozásos veresége egy ezüstérmet ért számára.

A serdülő Bada Adrián (56 kg) edzője, Botos Tibor szerint megnyerte meccsét, hiszen pontosabb volt riválisánál, akit többször meg is előzött és irányította az összecsapást, a bírók azonban szoros pontozással az ellenfelet vitték tovább.

A szintén serdülő Molnár Bence (76 kg) vívásán nagyon látszódott a lámpaláz, és a nagy akarás ellenére vereséget szenvedett, de egy bronzéremnek így is örülhetett.

– Jó úton haladunk, a győzni akarás adott még rutintalan tanítványaimnál, már csak kitartásra van szükségük – értékelt Botos Tibor.

SBSE diákolimpia döntő 17

Az SBSE tagjai a diákolimpiai döntőn (balról): Molnár Bence, Berki Bianka, Botos Tibor edző és Bada Adrián

Az SBSE fiataljai egyébként Petőfibányán, egy Pofon party-n hangolódtak a fináléra, ahol azért több babér termett a nógrádiaknak.

A mindössze 12 esztendős Pál Péter (35 kg) élete első mérkőzésén leiskolázta ellenfelét, és egyhangú pontozással győzedelmeskedett.

Berki Bianka (48 kg) sokak szerint a nap meccsét vívta 5-6 kilóval nehezebb ellenfelével szemben, aki rögtön a mérkőzés elején nekiesett a salgótarjáninak. Az első menet végétől Bianka felélénkült, nem adta meg magát, harcossága pedig egy igazságos döntetlenhez vezetett.

Bada Adrián (52 kg) keményen bekezdett, riválisára már az első menetben rászámoltak, a salgótarjáni azonban a meccs végére elfáradt, és 2-1-es vereséget szenvedett.

Kellemes csalódás volt a fiatalok szereplése, bár még nagyon kezdők, hatalmas a küzdeni akarásuk, büszke vagyok rájuk – mondta Botos Tibor.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s