Salgótarjáni segítség az iskolás vb-n


ÚSZÁS – Kovács Dénes koordinálta a fiatalokat

A tavalyi mezeifutó világbajnokság után ismét Budapest köszönthette az iskolai sportolók elitjét. A helyszín ezúttal a Tüskeuszoda volt, ahol az úszóké volt a főszerepe a háromnapos, magyar sikereket is hozó  iskolai világbajnokságon. A salgótarjáni Gagarin DSE edzője, Kovács Dénes szakmai koordinátorként vezette a magyar válogatott csapatot.

DSC_0006

Kovács Dénes tökéletesen együtt tudott dolgozni a versenyzőkkel és az edzőkkel is

Az Utánpótlássport.hu oldal szerint a háromnapos, 17 országból közel 300 versenyző részvételével zajló esemény körítése már-már a felnőtt világbajnokságokét idézte, a sportolókat különböző kulturális programokkal is várták a szervezők, amelyeken megismerkedhettek egymással a különböző országok képviselői.

Az ISF (International School Sport Federation) égisze alá tartozó verseny magyarországi szervezéséért a Magyar Diáksport Szövetség felelt, amelynek az elnöke, Balogh Gábor korábbi élsportolóként maga is tisztában van a körítés fontosságával. „A profi szervezés segít abban, hogy a versenyzők átérezzék a stresszhelyzetet és tudatában legyenek, hogy valóban komoly megméretés előtt állnak és majd amikor junior, vagy akár felnőtt világbajnokságon indulnak, már legyen erről tapasztalatuk.”

A magyarokat a válogatott mellett a móri és a győri iskolások képviselték. A válogatottat egyébként a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) jelölte ki, és azért nem a legerősebb összeállításban indult, mert a rendezvénnyel egy időben rendezték meg a felnőttek debreceni országos bajnokságát, a legjobbak a vb-szintek és a támogatások miatt itt csobbantak medencébe. Ennek ellenére a ranglistákon hátrébb helyezkedő úszók is jól szerepeltek, érmekkel hálálták meg a bizalmat.

A magyar csapat mellé, egyfajta szakmai koordinátornak kérték fel a salgótarjáni Kovács Dénest, aki úszóedzőként évtizedek óta a diáksport elkötelezett híve. Mint tudósítónknak elmondta, megtiszteltetésként élte meg a felkérést, és bár kicsit tartott attól, hogy a válogatott edzőkkel, iskolai képviselőkkel, versenyzőkkel hogyan találja meg a hangot.

20170423_150547

A salgótarjáni szakember jól érezte magát, és sokat tanult a vb alatt

Végül minden tökéletesen alakult, sikeres munkát végeztek, melyet a 2 arany, 4 ezüst, és az 1 bronz érem is igazol. A salgótarjáni jól együtt tudott dolgozni a szakmai gárdával és a diákokkal is, akik nagyon profin álltak a feladat elé. Rettentően fárasztó három napot töltött a fővárosban, de nagyon élvezte, hiszen soha nem vett még részt hasonlóan magas színvonalú rendezvényen, ahol nagyon sokat tanult is. Remélhetőleg ki tud majd nevelni olyan tanítványt, aki a válogatott közelébe kerülhet, ehhez nagy segítség lenne a nemrég bejelentett 50 méteres uszoda felépülése, ennek tervezéséhez, és költséghatékony működéséhez pár ötlete is lenne a szakembernek.

Balogh Gábor egyébként a vb-n tartott beszédében arra kis kitért, hogy Magyarország nem áll le az iskolai világesemények rendezésével, a tavalyi mezeifutó és az idei úszó vb után jövőre szünetet tart ugyan, de 2019-ben ismét rangos versenynek ad otthont. „Az anyagi és a humánerőforrásainkat igencsak megterheli egy-egy ekkora esemény, ezért jövőre pihenünk, de utána mi rendezzük a küzdősportok világbajnokságát, egy évre rá pedig a középiskolások legnagyobb sporteseményének, a gymnasiadénak adunk otthont.”

DSC_0017

A magyar csapat, Kovács Dénes a jobb szélen

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s