Félszáz kilométer a Mátrában


HEGYIFUTÁS – Mátrabérc és Muzsal trail

Az áprilisi rendkívüli időjárás miatt elmaradt Mátra Trail nevet viselő országos hegyifutóversenyt az elmúlt hétvégén bonyolították le. A sportrendezvény központjának ezúttal is helyet adó Szurdokpüspöki Általános Iskola elől kora reggel különautóbusszal szállították át a versenyzőket a Mátra túloldalára, Sirok-Kőkútpusztára, ahol 8 órakor tömegrajttal indították el azt a több mint másfélszáz futót, akik elsőként felfutottak Kékestetőre, majd a Mátra gerincén végighaladva Galyatető-Mátrakeresztes-Muzsla csúcs érintésével, 54 km után érkeztek vissza Szurdokpüspökibe.

dr Dobrovoczky Ágota

A Muzsla trail futáson, nőknél a pásztói dr.Dobrovoczky Ágota hatodik helyen ért célba

A leggyorsabbak a sáros, csúszós terepen de, még napsütésben küzdhették végig a távot. A lassabb futókat viszont már elérte ai időközben a Mátrán végigsöpört hatalmas vihar, jégeső. Ennek ellenére csak tucatnyi futó nem tudta teljesíteni az idei Mátrabérc trail versenytávját.

A célba a rajtnál kiugrott hármas trió közül, némi meglepetésre Galyatetőig a nyakában futó Pálfy Márton előtt Muhari Gábor szakította át a célszalagot. Muhari a mátrakeresztesi ellenőrző állomásnál (41,1 km) már öt perc előnyre tett szert, ami a végére ugyan három percre csökkent, de így is magabiztos és nem várt győzelmet szerzett.

A futó rendezvénnyel párhuzamosan kissé érthetetlen módon és olykor azonos tereprészen bonyolították le a Püspöki kör többtávos országos teljesítménytúrát. A salgótarjáni Kelemen László főszervezésben évek óta hagyományos lebonyolított túrarendezvénybe ezúttal kissé bezavart a hirtelen odacsapott futóverseny.

Az illetékesek számára most nem jött be a „két legyet egy csapásra” közös versenyközpont kialakítása, használata. Ezt sajnálatosan éppen a nógrádi szervezésű szabadidősportos éjjel-nappali túra rendezvény sínylette meg.

Oravecz Szabolcs Jobbágyi rajt előtt

Oravecz Szabolcs Jobbágyi a táv második felében feljavult és abszolútban bekerült az első ötven futó közé

Vasárnap a Muzsla trail 27 km futásra került sor. A benevezettek létszám a rajtnál láthatóan ismét a felére csökkent. Itt már három nógrádi a helyi Mitró Attila, a pásztói dr. Dobrovoczky Ágota és Jobbágyiból Oravecz Szabolcs is rajthoz állt. A nehéz sáros terep ellenére a 14,7 km-re lévő mátrakeresztesi ellenőrző ponthoz alig egy órán túli idejével,10 perces előnnyel majd a fordulóponttól a Szurdokpüspöki Általános Iskola udvarán felállított hatalmas célkapuhoz   már 21 perces előnyre szert téve nyerte meg az idei Muzsla trail futást Papp Gergely. A nógrádiak közül dr. Dobrovoczky Ágota ötödik nőként az abszolút 32. helyen fordult Mátrakeresztesen, majd a Muzslára felkapaszkodva, onnan a meredek köves ösvényen leereszkedve, hatodik női futóként az abszolút 30. helyen futott célba. Mitró Attila nem bírta a táv második felét, még Oravecz Szabolcs éppen ellenkezőleg, ő ezen a szakaszon jobban teljesített. Oravecz Szabolcs végül a 48., Mitró Attila pedig az 56. helyen végzett.

Eredmények: Mátrabérc trail, 54 km, (144 célba érő)

Útvonal: Sirok-Kékestető-Galyatető-Mátrakeresztes-Muzsla-Szurdokpüspöki 1. Muhari Gábor 5 óra 25 :20 mp 2. Pálfy Márton 5:28:39 3. Szabó Sándor 5:52:51

Muzsla trail, 27 km(125 célba érő)

Útvonal: Szurdokpüspöki-Mátrakeresztes-Muzsla-Szurdokpüspöki 1. Papp Gergely 2:1045 óra 2. Sipiczki Csaba 2:31:07 3. Lukácsi Levente 2:35:49 …30(6.) dr Dobrovoczky Ágota Pásztó 3:21:21 48. Oravecz Szabolcs Jobbágyi 3:35:26 56. Mitró Attila Szurdokpüspöki 3:46:04

Forrás: Cz.Zentai

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s