Besztercés bronz a fináléról


VÍVÁS – Diákolimpia döntő

A napokban lezajlottak a vívók diákolimpiai országos döntői is. A Magyar Vívó Szövetség a sportág történetében idén először 70 páston, 1053 vívó részvételével integrált diákolimpiát rendezett.

Majcher Emese balra

A besztercei Majcher Emese (balra) harmadik érmét szerezte diákolimpiai döntőn.

A három fegyvernem 6 csoportja két napra megszállta a BOK csarnokot, ami közel négy évvel ezelőtt (akkor még SYMA néven) otthont adott a sportág világbajnokságának is. Első nap az egyéni, majd másnap a csapat bajnoki címekért küzdöttek a diákok.

A salgótarjáni iskolákat hárman képviselték női párbajtőrben: a Galba Árpád Vívóegylet két vívója, Gajdár Eszter (Bolyai János Gimnázium) és Gajdár Fanni (SÁI Kodály Zoltán Tagiskola), valamint Majcher Emese (SÁI Beszterce-lakótelepi Tagiskola).

Az Európa-, és világbajnokságot megjárt kadet és junior válogatott tagjai (IV-V-VI. korcsoport) távol maradtak, kivéve a 14 esztendős friss Európa-bajnoki ezüstérmes Muhari Esztert, aki a IV-es korcsoportban lépett pástra, ezzel emelve a bajnoki cím presztízsét. Majcher Emese a kiváló kör után (6 asszóból 6 győzelem) a tábla második kiemeltjeként folytatta az egyenes kieséses szakaszt, míg Fanni ugyan ebben a csoportban egy vereségével a 11. lett. Gajdár Eszter az 50%-os csoport eredményével a 18. helyen került a táblára az V. korcsoportban. A folytatásban Emese jutott a legtovább. Az elődöntőben elszenvedett vereségével a salgótarjániak legeredményesebb vívójának bizonyult, és ezzel a bronzérmével már a harmadik diákolimpiai dobogós helyezését szerezte meg (1 arany, 2 bronz).

Eredmények.

Párbajtőr.

IV. korcsoport, lányok (47 induló): 3. Majcher Emese (6/6, 15-5, 13-12, 15-13, 12-15) … 18. Gajdár Fanni (4/5, 9-15).

V. korcsoport, lányok (48): 18. Gajdár Eszter (3/6, 10-15).

 


 

Értékes ezüstérem

Az Olimpici GP. sorozat utolsó „nemzetközi” versenyének a békéscsabai sportcsarnok adott otthont. A következő, egyben országos bajnokságot is magába foglaló hatnapos Grand Prix-n már csak magyar színekben versenyző ifjú párbajtőrözők léphetnek pástra. A ranglista második Majcher Emesének a büki fiaskó után 96 pontos hátrányt kellett ledolgoznia az elsővel szemben. Vagyis Emesének meg kellett nyerni a versenyt, miközben az első nem szerepelhetett az ötödik helynél jobban. Ekkor pont egyenlőség állt volna fent, de a több döntős eredménnyel a tarjáni visszaszerezhette volna elsőségét.

A fáradtság vagy a fent említettek súlya volt az oka, de nagyon döcögősen vívott a csoportkörben. Minden asszóját megnyerte, de szinte csak az árnyéka volt önmagának. Holtversenyben, a tábla harmadik helyen mehetett egy rövid pihenőre, a vigaszággal megnehezített egyenes kieséses folytatás előtt. Két „átmozgató” asszó után (15-3, 15-10) jött a büki „visszavágó”. A 12-be jutásért ismételten az ellen a BVSC-s klubtárs ellen kellett vívni, akitől legutóbb bután kikapott. Az asszó eleje óvatos tapogatózással telt, amit Emese most magabiztos győzelemre váltott. A ranglista első hibázott, de a vigaszágnak köszönhetően ő is beverekedte magát a 8-ba, és azonos ágon haladva a Majcher-Balogh mérkőzés döntött a 4-be jutásért. Ha Emese nyer, akkor a feladat egyik része teljesítve, a ranglista első nem szerepel az 5. helytől jobban. Akár egy döntő, olyan érdeklődés mellett, rettenetesen feszülten vívtak a lányok. 15-14-es győzelmével Emese az önmaga által elvártakat tudta hozni. Az elődöntőben – egy szétszakadt vívónadrág cserét leszámítva – nagy izgalmak nem történtek, sima 15-6-os győzelemmel újból döntőt vívhatott a tarjáni lány. Az öt GP fordulóból ez már a harmadik döntő, ami szép teljesítmény.

Békéscsabai hagyomány, hogy a szombati döntősök a Csaba Centerben vívják az utolsó asszójukat. Emesét ez inkább feszéjezte, mint inspirálta. Ezüstérmével 60 pontot azért sikerült a hátrányából faragni.

A másnapi serdülő versenyen mintha megfordult volna a világ. A csoportkörök után az „élmenők” csak a tábla közepén tanyáztak, amit már nagyon nehéz volt kijavítani. Az előző napi győztesnek még a 16-ba sem sikerült végezni. Érdekesség, hogy megismétlődött az előzőnapi Majcher-Balogh összecsapás, amin ismét Emese kerekedett felül. Majcher Emese 14. helye csalódás, de a feszített tavaszi versenyszezonba ennek bele kell férnie.

Folytatás az ob-n, de addig még két kadet (U-17) és két junior (U-20) előválogatón is jól kell szerepelnie. Az előválogatók utáni ranglista határozza meg az őszi utazókeretet.

Eredmények.

Újonc női párbajtőr (73 induló): 2. Majcher Emese (6/6, 15-3, 15-10, 15-13, 15-9, 15-14, 15-6, 6-15).

Serdülő női párbajtőr (70): 14. Majcher Emese (3/6, 11-10, 15-14, 13-15).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s