Megyénkben járt az olimpiai eszme


EYOF lángfutás Nógrádban

Szombat délután Nógrád megyébe is ellátogatott az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) népszerűsítésére életre hívott országos lángfutás. Az olimpiai eszmét hirdető láng Hollókőben és Salgótarjánban is járt. GALÉRIA és VIDEÓ

Az EYOF lángját és az arany olajágat Rómában, május második felében vette át a magyar szervezőcsapat. A fáklyát Berki Krisztán olimpiai bajnok tornász, Görbicz Anita háromszoros BL-győztes kézilabdázó, Jakabos Zsuzsanna, korábbi EYOF-győztes úszó olimpikon, Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető és Karakas Hedvig világbajnoki bronzérmes dzsúdós olimpikon emelte a magasba, amelyet Janez Kocijancic, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) megbízott elnöke adott át Borkai Zsoltnak.

Az Országos Fáklyafutás a láng Magyarországra érkezését követően, május végén indult útjára. Szombaton előbb Hollókőben pihent meg egy kicsit, az UNESCO világörökség listáján szereplő településről pedig a nógrádi megyeszékhelyre látogatott.

DSC_0478

DSC_0531

A fáklyavivők (balról): Barta Luca, Papp Ildikó, Hugoo és Muzsnay Zsófia

A Fő téren az EYOF kabala állata, – a győri Vaskakas legenda nyomán megalkotott – Hugoo, a kakas Dániel Zoltánnak, Salgótarján sportért felelős alpolgármesterének adta át a lángot. Az alumínium ötvözetből készült, 650 milliméter magas, 2,3 kilogrammos fáklya ezután három olyan salgótarjáni kezébe került, akik a közeljövőben akár aktív résztvevői is lehetnek majd egy ötkarikás játéknak. Pár száz méteres kocogás során előbb az úszó Muzsnay Zsófia vihette a lángot, aki többek között Cseh Lacival is vegyesváltózott már, és bajnoki érmek sorával büszkélkedhet. Útközben Barta Luca vette át a fáklyát, aki öttusában az idősebbek is megelőzve szerzett nemrég bajnoki címet, több korosztályos világversenyre is kvalifikálva ezzel magát, de az öttusa valamennyi betétszámában is jeleskedett. A „befutó” pedig az a Papp Ildikó lett, aki atlétikában és duatlonban is szép sikereket ért el, és már nem sok minden mentheti meg attól, hogy jövő februárban sífutásban indulhasson a téli olimpián.

A triót és az alpolgármestert a Salgótarjáni Atlétikai Club utánpótlás korú versenyzőinek egy csoportja, illetve a Gagarin DSE úszói kísérték.

Ezt követően bárki kezébe vehette a lángot, majd a közös fotózást követően tovább indult a láng.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra július 23. és 29. között kerül sor Győrben és környékén. A 14 és 18 év közötti fiatalok seregszemléjén 10 sportágban 130 versenyszámot rendeznek majd. Ötven országból 2500 sportolót és 1100 kísérőt várnak a győri eseményre. Magyarországot 152 sportoló képviseli, ami rekordnak számít.

Teljes album

DSC_0546

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s