A ranglista élén a salgótarjáni


PÁRBAJTŐRVÍVÁS – Olimpici országos bajnokság

Az ifjú párbajtőrözők nagy részének a tanévvégi bizonyítványosztás előtt még „vizsgázniuk” kellett vívásból is. Így a két salgótarjáni lánynak, Gajdár Fanninak (Galba Árpád Vívóegylet) és Majcher Emesének (BVSC) még nem kezdődhetett el a nyári szünet. A hat fordulós Olimpici GP sorozat utolsó, balatonfüredi fordulója egyben országos bajnokság is volt, ami megkoronázta az egész évben elvégzett munkát.

Az újonc lányok versengése 70 indulóval kezdődött el. A csoportkörben Emese csak 1-1 tusokat engedélyezett ellenfeleinek, amikor is jött a hidegzuhany, 2-5-re elvesztette az utolsó asszót. Ezzel alaposan megnehezítve országos bajnoki esélyeit, 5 győzelemmel és 1 vereséggel a tábla tizenkettedik helyén várhatta a folytatást, ahol már a 32-be jutásért is vívnia kellett. Fanni hasonlóan, mindössze tusarányban elmaradva, szintén 5/1-et vívott a tábla tizenhatodik helyéért. A galbás korai vereségével a 33. helyen zárta a versenyt.

Gyors esélylatolgatás után kiderült, hogy Emesének három „mumuson” kell átverekednie magát a döntőig. Az ötödik, a negyedik és az első kiemelt vívón, majd ezek után vagy a második kiemelt barátnő vagy a hatodik kiemelt „nagy” ellenfél vár rá. Két villámgyors győzelem (15-6, 15-5) és már jöhetett is az első mumus. Hittel és hatalmas elszántsággal 15-10, 15-12 és újabb 15-12-es győzelmeivel vívta ki a döntőbejutásért a jogot, a másik ágról pedig a barátnő jutott a fináléba. Fej-fej mellett haladt előre a küzdelem, de egy picivel végig Emese volt az irányítóbb. 14-14-es állásnál lejárt a vívóidő, ám a hosszabbításban az ellenfél jobbnak bizonyult. Hat fordulóból ez volt a 4. egyéni döntős asszója Emesének az Olimpici GP sorozatban, de egy arany mellé három ezüstöt sikerült csak szereznie. Az országos bajnoki 2. helyezéssel visszaszerzett ranglista elsőséggel a 2016/2017-es Olimpici Grand Prix összetett győztesének járó aranyérmet Majcher Emese vihette haza.

Másnap az újonc csapatversenyekkel folytatódtak a küzdelmek, amin a galbások nem tudtak elindulni. Majcher Emese a másodiknak rangsorolt BVSC csapatában állt pástra a kilenc benevezett csapat versenyében. A TSC elleni 45-31 és az MTK-val szembeni 45-34-es győzelem után a BVSC döntőben volt. Az Óbudai Fless elleni győzelem után a debreceniek megálljt parancsoltak a Vasasnak, ezzel kiharcolva a döntőt. A mérkőzés utolsó, Majcher Emese – Kálmán Gyöngyvér asszója óriási csatát hozott. Kilenc tust kellett volna ledolgozni, mialatt az ellenféltől csak négyet lehet elszenvedni, és mindezt három perc alatt. Kovács Ivánnak, a felnőtt női párbajtőr vezetőedzőnek sikerült Emesét úgy feltüzelnie, hogy a szinte lehetetlenségnek tűnő feladat ellenére Emese sorban adta a tusokat, de a másik oldalról is időnként betalált egy–egy szúrás, így ezúttal is ezüst került a tarjáni nyakába.

Az ob ötödik napján az Olimpici legidősebb korosztálya is versenybe szállt a bajnoki címért. Ha az arany nem is, de a dobogós helyezés elérhető volt Majcher Emesének. Ennek szelleme az első asszókban meg is jelent. Csoportjában a kadet Európa-bajnoki ezüstérmes Muhari Eszternek sem adta könnyen a bőrét, mindössze egyetlen tussal maradt alul. Ez mégis kevésnek bizonyult, mert a táblán a 16-ba jutásért ismételten összekerültek, ahol 9-15-ös vereséggel kellett, ami a végállomást jelentette. A másik tarjáni lánynak, Gajdár Fanninak sem ment ezen a napon, ő már a 32-ért vívott asszójában szenvedte el a vereségét.

A serdülő lányok mezőnyéből tíz csapatot tudtak hadra fogni az utolsónapi csatározásokra, közöttük a negyediknek rangsorolt BVSC is nevezett a versenyre, Majcher Emese részvételével. Az első mérkőzést a Vasas II. csapata ellen vívták, a piros-kékek legyőzték fővárosi riválisukat, 45-44-re. A helyosztókon egy győzelmet követően az ötödik helyért a friss, újonc csapat bajnok debreceni Békessy csapatával jöhetett a visszavágó. Most a fővárosiak voltak a jobbak, ezzel az ötödik helyen zárva a serdülő csapatversenyt.

Nógrádi eredmények.

Újoncok. Lányok (70): 2. Majcher Emese (BVSC) … 33. Gajdár Fanni (Galba). Csapat (9): 2. BVSC.

Összetett Grand Prix (138): 1. Majcher Emese (BVSC).

Serdülők. Lányok (59): 22. Majcher Emese (BVSC)… 39. Gajdár Fanni (Galba). Csapat (10): 5. BVSC.

IMG_6463

Majcher Emese (balról a második) halmozta a sikereket az ob-n

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s