Az ezüstök szezonja volt


VÍVÁS – Mérlegen Majcher Emese évadja

Annak tükrében, hogy három évvel ezelőtt a felkészülési időben elszenvedett térdsérülés után a salgótarjáni Majcher Emesénél felmerült az aktív sportolás befejezése is, a 2016/2017-es szezonban elért párbajtőr eredmények dicséretesek és bíztatóak. A múlt szezon végén már sikerült megcsillantania, hogy nem véletlenül volt már korábban korosztályos élmenő, de az igazi eredmények még elmaradtak. Ezúttal az Olimpici GP ranglistájának élén végzett és több értékes érmet is bezsebelt.

Közel tíz év közös munka után mesterének, Vertich Tamásnak bíztatására a nyár közepén átigazolt a fővárosi BVSC-hez. Emesének elsősorban az Olimpici újonc korosztályra (U14) kellett koncentrálnia, de a szezon folyamán többször is lehetőséget kapott megmérettetnie magát a nagyok között (U15, U17, U20).

Az évad egy, a szezonra bemelegítő versenyen elért aranyéremmel kezdődött, ahol a szintén salgótarjáni Gajdár Fanni (Galba Árpád Vívóegylet) ezüstérmével taroltak a lányok.

IMG_6414_2

Majcher Emese gyűjtögette a medálokat

Az ősz derekán megkezdődött Olimpici GP sorozat, első versenyén pont a saját korosztályban nem sikerült a bizonyítás, de a másnapi serdülőben jött a hatodik hely megszerzésével a szépítés. A második, szolnoki GP-re végre beért az elmúlt három év munkája, és a szezon első döntőjében kivívta az aranyérmet. A karácsonyi bejglit gyorsan le kellett dolgozni, mert máris jött a harmadik GP forduló, ahol ismételten döntős volt a fővárosi színekben vívó salgótarjáni lány. Itt be kellett érnie egy szépen csillogó ezüsttel.

Két Olimpici forduló közé beékelődött a kadet (U17) és a junior (U20) országos bajnokság két dupla hétvégéje, plusz egy korosztályos edzőtábor, és Nedeczky György nyugdíjba vonulásával az újabb edzőváltás is. A kadetben nyújtott folyamatos eredményjavulásért Emese helyet kapott az ob kadet csapatában, ahol a lányoknak sikerült megszerezni a csapat bronzérmet. Egy héttel később a junioroknál elért 15. hely kiváló, de a csapattagsághoz egyelőre még nem volt elegendő.

A negyedik Grand Prix volt a „feketeleves”. Sem újoncban, sem a serdülők között nem sikerült a nyolc közé jutni, ezzel értékes pontokat veszítve Emese lecsúszott az összetett ranglista első helyéről.

Alig néhány nap pihenés után új mesterével, Márka Istvánnal vágott neki a lengyelországi Challenge Wratislavia U15-ös nemzetközi versenynek. A büki fiaskó után, tisztán tapasztalatszerzésnek szánt versenyen ismét bebizonyította, hogy az élmezőnyben van a helye. A 182 fős nemzetközi mezőnyben döntőt vívott, ahol egyetlen tussal alulmaradva ezüstérmet szerzett.

Az idén először megrendezet integrált formulában nem volt lehetőség a diákolimpián a felnevezésre, ezért Emesének egy lehetőséget kellett megragadnia a győzelem megszerzésére. Arany nem lett, de a bronzéremmel már a harmadik diákolimpiai dobogós helyét ünnepelhette.

A békéscsabai Olimpici GP ötödik fordulója újonc korosztályban egy újabb döntőt hozott, ahol egy újabb ezüstéremmel lett gazdagabb.

IMG_5449Az évadzáró, egyben országos bajnoki Olimpici GP a nyári szünet első napjaira esett. Egy hiba elegendő volt, hogy Emese jelentős hátrányból kezdje meg az egyenes kieséses táblán visszaküzdeni magát a döntőbe. Rettenetesen koncentrált, precíz vívással ez sikerült is, és ez már az ötödik döntője volt. Hihetetlen, de ismét egy tussal elmaradva országos bajnoki ezüstérmes lett (6 GP-ből 4 döntő, 1 arany, 3 ezüst; plusz a wrotslavi döntő ezüstje).

Másnap az újonc csapatverseny következett, ahol jó eséllyel indultak a BVSC-s lányok. Gyorsan a döntőben is találták magukat, ahol a csapat az országos bajnoki ezüstérmet szerezte meg, így Emese ebben az évben már az ötödik ezüstjét könyvelhette el.

Hagyományosan az összetett Grand Prix ranglista eredményhirdetése a másnapi csapatverseny után történt. A csapat eredményhirdetésen a BVSC-vel a második fokra felálló Majcher Emesének a fotózás után egy szinttel feljebb, az első helyre is fel kellett állnia az összetett Olimpici GP aranyéremért.

Keretbefoglalt évad volt, arannyal kezdve és arannyal zárva, közötte sok-sok ezüsttel. A szezon előtt kitűzött célokat szinte teljes egészében sikerült teljesítenie, némelyiket jelentősen túlszárnyalni is. Reményteli az elért eredménylista, de meg kell tanulnia, hogy ennyi lehetőséget nem lehet büntetlenül elpuskázni.

Az ob után néhány nappal később már megfogalmazódtak Emesében a jövő évi, önmagával szembeni elvárásai, céljai. A tervek között egészen merész célok is szerepelnek, amiket a néhány évvel idősebb példaképek elszántságának követésével el is lehet érni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s