A salgótarjáni vívás atyja


VÍVÁS – Kilencvenöt éve született Tarjáni Károly

Augusztus 7-én lenne kilencvenöt esztendős Tarjáni Károly, aki a második világháborút követően megszervezte a salgótarjáni vívók munkáját, majd negyven évig egyengette az SKSE fegyverforgatóinak mindennapjait.

A vívás az egyik legősibb sportág Salgótarjánban, az Acélgyári Tiszti Casinóban már az 1880-as években megismerkedhettek vele a megyeszékhely lakosai. A háborúk szétzilálták a szakosztályt, az 1940-es évek második felében Tarjáni Károly volt az, aki elhatározta, hogy feléleszti a sportágat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarjáni Károly

1922. augusztus 7-én született, tősgyökeres acélgyári családban. Főiskolát Szegeden végzett, gépészmérnökként, a vívással is itt ismerkedett meg. A második világháborúban megjárta a frontot, ami megpecsételte sportpályafutását, ugyanis 1945 húsvétján a Pozsonyhoz közeli Somorjánál egy orosz bombatámadás után részben amputálni kellett az egyik lábát. Salgótarjánba 1946-ban tért haza, és nyugdíjba vonulásáig az acélgyárban dolgozott.

A szakosztály felélesztését követően az ötvenes évek elején a nógrádi megyeszékhelyre csalogatta a Vasas legendás vívóit, az olimpiai bajnok Kárpáti Rudolf és társai elkápráztatták a bemutató asszók közönségét, ennek következtében a városban megnőtt a sportág népszerűsége. A következő időszakban sportdiplomataként is helyt kellett állnia, nem kis erőfeszítéseibe került a szakosztályt életben tartania. A hatvanas évek vidékbajnokságain a salgótarjániak a kard kivételével minden fegyvernemben az elsők közt szerepeltek, és többen nemzetközi szinten is bemutatkozhattak, a tőrözőket az ország legjobbjai közt emlegették. Tarjáni Károly irányításával 1971-ben a szakosztály öt első osztályú vívóval is büszkélkedhetett, 1975-ben pedig a nők megnyerték az ob II. osztályát, és a legmagasabb osztályba kerültek.

Közel negyvenévnyi szervezés, munka után Tarjáni Károly az 1980-as évek közepén – a megváltozott körülmények, valamint romló egészségi állapota miatt – visszavonult. 2009 júliusának végén, 87 évesen hunyt el Salgótarjánban.

Jelenleg egy aktív vívó szakosztály működik megyénkben, a salgótarjáni Galba Árpád Vívóegylet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s