Nógrádi egyetemista focicsapat Budapesten


KISPÁLYÁS FOCI – Műegyetemisták bajnoksága

A minap a Szurdokpüspökiben élő, pásztói származású Balogh Tibor, aki korábban a Pásztói SE kiváló labdarúgója, később edzője volt, hívta fel szerkesztőségük figyelmét arra, hogy a fővárosban a Műegyetemisták által szervezett kispályás, öt osztályos szabadidős labdarúgó bajnokságban a 228(!) részvevő csapat között van egy olyan feltörekvő gárda, melynek szinte minden tagja nógrádi egyetemista hallgató.

Hétvégén Szurdokpüspökiben a szokásos családi hazalátogatás során mi is lehetőséget kaptunk arra, hogy a 21 éves Balogh Márk egyetemista hallgatóval a Babylon nevet felvett csapat egyik kapitányával az egyre sikeresebb fővárosi szereplésükről szót váltsunk.

 • Két éve az egyik rokonom meghívott a Műegyetemisták által szervezett 228 csapatot összefogó szabadidős kispályás labdarúgó bajnokság 5. osztályában szereplő csapatukba, ahol néhány mérkőzés után felkerestem a szintén Budapesten egyetemi tanulmányokat folytató korábban „bolyais” osztálytársamat, és jó barátomat,Balya Ádámot, hogy csatlakozzon a csapathoz. Egy év múlva felmerült bennünk, hogy megalakítsunk egy nógrádiakból,főként korábbi bolyaisokból álló focicsapatot. –kezdte beszélgetésünket Balogh Márk.

Nehéz volt a szervezés?

 • Nem túlzottan, hiszen ma már az internet,a Facebook világa mindenkit közel hoz egymáshoz.
  A Babylon nevet felvett csapatunk jelenlegi 12 tagja közül 9-en a Bolyai János Gimnáziumban érettségiztünk, többünknek Pálfalvai Zoltán volt a testnevelő tanára és mindannyian itt, a főváros különböző egyetemein folytatunk felsőfokú tanulmányokat.

Hol zajlanak le a bajnoki mérkőzések?

 • A Duna budai partján lévő Műegyetem 4 db műfüves játékterén hétköznaponként hétfőtől péntekig, délutánonként vannak a 2×25 perces találkozók.
  A szervezők öt osztályt alakítottak ki, ahol a legmagasabb szintű 1. osztályban 1, míg a legalacsonyabb, 5. osztályban 8 csoportban folyik a küzdelem. Minden csoportban 10-12 csapat szerepel. Játékvezetői bíráskodás csak az első osztályban van, alacsonyabb osztályú mérkőzéseken nincs. Lejjebb a fair play szellemében játsszuk le a mérkőzéseket.
Babylon

A nógrádi kispályás focicsapat tagjai: Hátsó sor: Babus Benjámin, Tótok Martin, Dupák Gábor, Végh Norbert. Első sor: Balogh Márk, Balya Ádám, Kiss Bence, Marosi Marcell. Hiányzik a képről: Vanó Krisztián, Hegedűs Dániel, Török Péter, Oláh Sámuel

Ismerve a magyar focimentalitást ez utóbbi mondatodat kissé kétkedve fogadom.

 • Eddig még nem történt semmiféle gondunk az ilyen barátságos szellemben lejátszott mérkőzésekkel,ha tényleg van szabálytalanság,azt faultként bemondjuk,és ezt követően folytatódik tovább a játék. Minden találkozó végén 3-2-1 számérték alapján pontozzuk ellenfelünk sportszerűségét. Amely csapat kétszer is egyes osztályzatot kap, azt a szabályzat szerint kizárják a bajnokság további küzdelméből.

Ki finanszírozza a csapat költségeit?

 • Mi maguk állunk minden felmerülő költséget, így a félévenkénti ötvenezer forintos nevezési díj mellett a sportszereinket is.

A szezon végén a legjobb csapatokat milyen elismerésben, díjazásban részesítik ?

 • Amikor az első osztály csoportjában tízből tíz győzelemmel bajnokságot nyertünk,teljesítményünket oklevél,egy focilabda,a BioTech jóvoltából pedig ivóflakonokkal jutalmazták, miközben mindenki kapott egy 5000 Ft-os vásárlási kupont, melyet a Football Factor nevű fociüzletben vásárolhattunk le. Mindezek mellett a következő magasabb osztályú bajnokság nevezési díjából 10 ezer forintos kedvezményt kaptunk.

A második szezont hogyan zártátok?

 • Itt gólerősségünk Balya Ádám nélkül vittük végig a szezont, mivel ő ezalatt Olaszországban, az Erasmus program keretein belül tanult tovább.
  Szerencsére jómagam és Vanó Krisztián gólerőssége, na és Végh Norbi kiváló hálóőrzése mellett a 11 mérkőzésünket 7 győzelemmel 1 döntetlennel és 3 vereséggel tudtuk zárni. A bajnoki tabella harmadik helyén végeztünk,de később az előttünk végzett csapat visszalépett a küzdelmektől, így mi ismét magasabb osztályba, a harmadikba léphettünk.

A most kezdődő bajnoki szezonban kik alkotják majd Babylon kispályás labdarúgócsapatát?

 • Mellettem most már ismét rendelkezésre áll a másik csapatkapitány Balya Ádám, továbbá Dupák Gábor és Babus Benjámin salgótarjáni, Kiss Bence somoskőújfalui, Vanó Krisztián mátranováki, Hegedűs Dániel karancslapujtői, Török Péter szurdokpüspöki, Tótok Martin mátraszelei játékos, akik mindannyian a Bolyai János Gimnáziumban érettségiztünk, míg a kapunkat a szintén tarjáni Végh Norbert fogja őrizni. Ezúttal egy Tolna megyei játékos Marosi Marcell, valamint a fővárosi Oláh Sámuel (kapusként) is a mi együttesünket fogja erősíteni. Egyébként a hétvégi hazatéréskor Végh Norbert az STBC kapuját őrzi, Vanó Krisztián és Marosi Marcell pedig településük csapataiban rúgja a labdát.

Csapatkapitányként hogyan értékelnéd a játékosok eddigi teljesítményét?

 • Balya Ádám nagyon ügyes, erőszakos játékos. Ő a csapat gólzsákja, 10 mérkőzésen 31 gólt szerzett. Mellette jómagam és Vanó Krisztián rúgjuk a legtöbb gólt, miközben Kiss Bencének, Dupák Gabinak és Végh Norbi eredményes játékának is sokat köszönhetünk. Egyébként mi, mint igazi nógrádi testvérek küzdünk egymásért és a csapat sikeréért.

Milyen formációban szerepel a játéktéren a nógrádi egyetemisták Babylon csapata?

 • Kétféle kispályás formációban szoktunk pályára lépni. Ha a kisorsolt ellenfél gyengébb játékerőt képvisel,akkor 2-2 letámadó játékot folytatunk, ha erősebb a vetélytárs, akkor 1-2-1 formációt alkalmazunk. Ilyenkor a két szélső mindig visszazár, a támadásnál pedig egy ember a középpályánál marad, nem megy feljebb. A csatár, jelen esetben Balya Ádám, mindig elől helyezkedik, a két szélső pedig keresi az alkalmat, hogy neki tudja passzolni a labdát.
  Amikor szoros a meccs,Végh Norbi is kijön a kapujából,hisz neki kint is jó labdaérzéke van.
  Mindezek mellett egy általunk kitalált szögletvariációból már többször eredményesek voltunk. Szeretnénk a harmadik bajnoki szezonunkat is eredményesen zárni. Jövőre én megyek az Erasmuson belül külföldre, de remélem nélkülem is sikeresen fog szerepelni csapatunk.

Látom, sürget az idő, valahová sietőben vagy, hová készülsz?

 • Amikor hétvégeken hazajövök akkor is sok elfoglaltságom van. Több éve már annak, hogy templomunkban én ministrálok. Most is sietek Menyhárt János atya segítségére lenni.

Forrá: Cz. Zentai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s