Megyét átölelő együttműködés


ATLÉTIKA – Dózsásokat is támogat a SAC

Mint arról korábban beszámoltunk, megyét átölelő összefogás eredményeként együttműködést épített ki egymással a balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola, és a Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC). Ennek a példás együttműködésnek az előzményeit, hátterét vettük górcső alá.

Az iskola 1970-ben kezdte meg működését és két év múlva el is indították a testnevelés tagozatos évfolyamjukat. Ez azt jelentette, hogy a városban akkor működő atlétikai klubok edzői „házhoz mentek”, és a kiválasztott tehetségek, meg persze a futást, dobást, ugrást, gyaloglást kedvelő diákok megtalálhatták a mozgás ezen örömeinek forrását. Ennek az időszaknak az iskolához kapcsolható eredményes atlétika oktatója volt Jónás György, Zagyvai Sándor és Oláh József. Az eredményeket pedig a Deák testvérek, Katalin és Sándor, Koós László, Nagy Andrea, Marosvölgyi Bea és Schuchmann Attiláék szállították. A 80-as években Fábri Gábor szakágváltása a Dózsa eredményességére is hatással volt, ezáltal Fülöp Attila, Zsuzsanna és még nagyon sokan választották a gyaloglást eredményes sportterületükké. A gyaloglás mellett továbbra is népszerűek maradtak a futóversenyek, ebben az időben az Ipoly Walking Club (IWC) gondozta a fiatal tehetségeket, akik rendszeresen részt vettek a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) versenyein is. A 2000-es évek kezdetétől nagyban hanyatlani kezdett az atlétika, szinte teljesen „elkopott” a Nagyligeti létesítmény háttere.

A dózsások ennek ellenére a diákolimpiai versenyeken évek óta egy-egy csapattal részt vesznek az országos diákolimpiai döntőkön. Minden évben van olyan csapatjuk, vagy egyéni versenyzőjük, aki helytáll a fináléban. A testnevelés órákon történő kiválasztás során összegyűjtik az atlétikai alapmozgásokban jártas tanulókat, idényszerűen fel is készítik őket, de tervezett, egyéni képzésre alapuló tehetséggondozásról eddig nem beszélhettek.

DSC_0534

A Sport XXI-es program pályaversenyén már 16 dózsás állt rajthoz

– Közös együttműködésünk a SAC-cal remek lehetőség arra, hogy iskolánkban ismét felpezsdüljön az atlétikai élet. Az egyesület folyamatos versenyzési lehetőséget biztosít a gyermekek számára, támogatást nyújt különböző eszközök beszerzéséhez, sőt, szakmai fejlődési lehetőséget is teremt a felkészítő tanítók számára – nyilatkozta megkeresésünkre Szabó Csaba, igazgató.

Mint elmondta, az iskolában az atlétika felkarolásának első állomása a távolugró gödör felújítása volt, illetve nagyon várják az iskola udvarán készülő rekortán futópálya elkészülését. Több pedagógusuk is részt vett a Kölyök Atlétika programban, amelynek keretében rengeteg eszközhöz jutott az iskola, melyet örömmel használnak az edzéseiken is.

DSC_0450

Borbás Balázs 60 méteren bronzérmet szerzett első SAC-os versenyén

– Az atlétika az egyik alappillére minden sporttevékenységnek – folytatta az intézményvezető. – Elsődleges célunk, hogy minél több fiatalban keltsük fel a rendszeres testmozgás iránti igényt, megszerettessük az atlétika szakágait, megfelelő, személyre szabott edzésekkel fejlesszük a gyerekek mentális és fizikai képességeiket, melyek segítségével magabiztosan és legjobb tudásukhoz mérten képviselhetik intézményünket a különböző versenyeken. A gyerekek nagyon szeretnek mozogni, szaladni, példa erre, ha a szünetben „kiszabadulnak” az udvarra, egyből fogócskázni kezdenek. Kellő motiválással, játékkal, odafigyeléssel szerintem könnyen elcsábíthatóak a számítógép elől. A mi felelősségünk megteremteni – az ő igényük szerint – azt a környezetet, amelyben a fiatal szakembereink tervezetten építhetik fel őket, bonthatják ki a tehetségüket. Reméljük, hamarosan egy kitartó, lelkes, küzdeni akaró közösség alakul ki nálunk, akik tehetségükkel jó hírét viszik iskolánknak és az egyesületnek egyaránt!

A Salgótarjáni Atlétikai Club évek óta azt tartja egyik legfontosabb feladatának, hogy szoros, kölcsönös együttműködést alakítson ki a tanintézményekkel, hiszen az utánpótlásukat csak az iskolák segítségével tudják biztosítani. 2012 óta bázisintézményüknek tekintik a Kodály Zoltán Tagiskolát, ennek segítségével bekapcsolódhattak a Sport XXI-es programba is. Tavaly óta a karancsaljai iskola alsósainak munkáját segítik, és versenyeztetik a legjobbjaikat. De ezek mellett a Madáchot, a Bolyait és a Táncsicsot is támogatták eszközökkel, valamint az Uzonival is nagy jó viszonyt sikerült kiépíteniük.

Amikor a klub és az balassagyarmati iskola vezetőségének eszmecseréjéből kiderült, hogy milyen komoly munka folyik a Dózsában, ugyanakkor egyetlen egyesület sem karolta fel őket, rögtön egyértelművé vált, hogy tudnák segíteni egymás munkáját. Az iskola több testnevelője is részt vesz a fiatalok célirányos felkészítésében, akiket a SAC leigazol, és lehetőségeikhez mérten sporteszközökkel, felszerelésekkel támogatja az iskolát, illetve vállalja a versenyeztetés költségeit. A Körmendy Nikolett által koordinált csoportot a tervek szerint beveszik majd a Kölyök Atlétikai program kiemelt projektjébe is, azaz a klubnak köszönhetően bérrel is segíteni tudják a munkáját. Az együttműködésnek köszönhetően diákolimpiai és egyesületi versenyeken is rajthoz állhatnak majd a nógrádiak.

A közös munka első állomásaként a SAC nemrég 16 dózsást nevezett be a Sport XXI. elnevezésű utánpótlásprogram egyéni pályaversenyére, a gyarmatiak rögtön egy éremmel hálálták meg a bizalmat, ezzel is bizonyítva, hogy jó munkát végeznek a pedagógusok, és érdemes támogatni a csoportot.

DSC_0444

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s