Szakág népszerűsítő versenyt rendeznek


TÁVLOVAGLÁS – Szabadidős rendezvény Balassagyarmaton

A megyei lovas élet számára jó hírrel szolgálhat, hogy a díjugratás és a fogathajtás mellett Nógrádban is megjelenik a világszerte második legnagyobb lovas szakág, a távlovaglás. Ezzel lehetőséget biztosítanak arra, hogy más alternatívába is belekóstolhassanak a lovasok, közelebb kerüljenek a természethez, kipróbálják magukat ismeretlen terepeken. Az első ilyen nógrádi szabadidős viadalt október 21-én rendezik majd, Balassagyarmat környékén.

Talán a mai lovassportok közül a távlovaglás tekint vissza a legrégebbi múltra. Bukephalos Nagy Sándort állítólag 18.000 kilométeren át vitte a hátán. Az amerikai póniexpressz egyik lovasa pedig hat hónapon át hetente, a hét három éjszakáján, 480 kilométert tett meg. A 19. század végén a katonaság rendezett hosszabb távon távlovagló versenyeket. A Nemzetközi Lovas Szövetség 1980-ban hivatalos szakágává nyilvánította a távlovaglást, Magyarországon először 1988-ban rendeztek ilyen jellegű viadalt. A filmrajongók a Hidalgo – A tűz óceánja című, 2004-es műből kaphattak ízelítőt a szákágból, természetesen szélsőséges módon.

Az, hogy a távlovaglás újonc a lovassportok közt, elsősorban azt jelenti, hogy az elkövetkező évtizedben várhatóan rohamos fejlődés elé néz. A hobbilovasok számára ez az ág sokkal könnyebben elérhető, mint a többi lovas szakág, így széles tömegbázis állhatna élsportolóink mögött. Más sportágakban versenyző lovasok szintén szívesen próbálják ki magukat és lovaikat a baráti hangulatú amatőr versenyeken. A külföldi példák mellet a hazai versenyeken résztvevők növekvő száma is biztató a sportág jövőjére nézve.

A speciálisan erre a célra tenyésztett és felkészített lovakon a versenyzők különböző távokon (20-160 km) indulhatnak. A pálya előre meghatározott útvonalon halad, és változatos terepviszonyokkal rendelkezik. A távlovagló, illetve távhajtó verseny összetett képet mutat lóról és lovasáról egyaránt. A ló belovagoltságát, idomítottságát, irányíthatóságát, tulajdonságait, a versenyző idomítási és állóképességét is próbára teszi. A verseny több szakaszból áll. Az egyes szakaszokat – minimum 40 kilométerenként – megállók választják el egymástól, ahol minden esetben állatorvosok vizsgálják meg, hogy a lovak továbblovaglásra, illetve hajtásra alkalmas állapotban vannak-e. A versenyzők a pályáról térképet kapnak, a verseny győztese az, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a megadott távot.

A szakág népszerűsítésének első állomására október 21-én, 10 órától kerül sor, amikor egy „sprint”, 20 kilométeres amatőr versenyt rendeznek Balassagyarmaton, a Kóvári lovardától. A helyi lovas egyesületek, lovardavezetők, tulajdonosok remélhetőleg a kezdeményezés mögé állnak majd, és szívesen ellátogatnak majd a versenyre. A környék természeti szépségei, illetve a technikai kihívás is növelheti a rendezvény vonzerejét. A szervezők szeretnék, ha évente legalább egy versenyt meg tudnának rendezni, legközelebb természetesen már nem csak amatőröknek.

Fontos kiemelni, hogy ezúttal egy szabadidős versenyt rendeznek, hiszen a tervek szerint ez alapozná meg azt, hogy itt a megyében idővel komolyabb távlovas versenyt lehessen rendezni, vagyis ez egy lehetőség azok számára, akik szeretik a terepet és kipróbálnák magukat. A lovaknak az induláshoz érvényes lóútlevéllel kell rendelkezniük.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s