Továbbra is álom marad a téli olimpiai részvétel


SÍFUTÁS

Az utóbbi bő egy évben mi is nyomon követtük a vizslási Papp Ildikó pályafutását, aki a négy évvel ezelőtti csalódás után kisfiút szült, majd ismét megpróbálta kvalifikálni magát a téli olimpiára. A napokban lett hivatalos, hogy mégsem ő képviseli a magyar színeket sífutásban Phjongcshangban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ildikó megszerezte az olimpiai B-kvótát, erre rajta kívül a magyar sífutók közül egyedül Szőcs Emőke volt képes. Utóbbi versenyző elsődleges célja a biatlon kvóta megszerzése volt, és ha sikerült volna, a nógrádi (nem profi) versenyző indulhatott volna sífutásban. A napokban azonban eldőlt, hogy a hivatásos sportoló Szőcs nem tudott biatlon kvótát szerezni, ezért jobb FIS pontjai miatt ő indul sífutásban a hamarosan kezdődő téli olimpiai játékokon.

– Sajnálattal vettük tudomásul, hogy mégsem sikerült neki a kvótaszerzés, pedig biztosak voltunk benne, hogy meglesz neki és ketten utazhatunk Dél-Koreába – mesélte Ildikó. – Nagyon sok munkánkban volt, hogy megcsináljuk az olimpiai szintet, nem profiként, azaz „másodállásban”, ráadásul egy kisgyermek mellett. Így elég rosszul érintett, a családommal és az edzőmmel együtt nagyon csalódottak vagyunk.

Nem hivatásos sportolóként már több salgótarjáni biatlonos is tudott kvótát szerezni, ez most egy „profi” magyar sportolónak sem sikerült.

Ildikó edzője, Csúr Attila is érthetően volt csalódott.

– Nem vagyunk nagyon boldogok – nyilatkozta tudósítónknak. – Nagy csalódást okozott számunkra és azt hiszem, az egész magyar sísport számára, hogy biatlonban a várakozások ellenére nem sikerült kvótát szerezni. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy ne induljon magyar biatlonos a téli olimpián, nem számítottunk rá, hogy pont most fog ez előfordulni, amikor az északi szakág egyetlen hivatásos sportolója készülhetett női biatlonban az olimpiára. Ugyanakkor azt gondolom, ezen túl kell tudni lépni. Az elvégzett munka nem volt hiábavaló és nem veszett kárba. A jövőt illetően azt hiszem, most még korai bármit is kijelenteni. Egyelőre a szezon hátralévő eseményeire koncentrálunk, ha ezeken túl vagyunk, akkor lehet a jövővel kapcsolatos döntéseket meghozni.

Ez elsősorban Ildikó feladata lesz, ez sem sokkal könnyebb feladat, mint az olimpiai kvalifikációs szintet teljesíteni.

Sikerült megszólaltatnunk Simon Ágnes, volt szövetségi kapitányt is, aki az elnökségi döntést követően beadta a lemondását.

– Az olimpiai szabály szerint egy-egy férfi és nő versenyző juthat ki alanyi jogon a gyengébb nemzeteknél, így Magyarországról is. Ennek feltétele a 300 FIS pont, azaz B szint teljesítése. Papp Ildikó ezt gond nélkül teljesítette is, így jogosan reménykedett az olimpiai részvételben. Sajnos azonban a biatlonos Szőcs Emőke, aki a biztonság kedvéért elindult FIS versenyeken is, nem tudta megszerezni az olimpiai kvótát biatlonban. Így az a helyzet alakult ki, hogy a válogatási elveket szigorúan betartva a jobb FIS pont átlaggal rendelkező Emőke kapta meg a Magyar Sí Szövetségtől az indulási jogot. Az eredményeket nézve ez így rendjén is lenne. A szépséghiba csak az, hogy Emőke profi körülmények között készült és sílövőként reménykedtünk az olimpiai részvételében, így viszont egy alapvetően amatőr versenyzőknek felajánlott alanyi jogon járó kvótát vitt el a csak sífutásban készülő Ilditől.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s