Az atléták a Tatárárokban kaphatnak új otthont


Salgótarjánban, a „Birkás-­katlanban” építhetik meg az új, szabályos, minden igényt kielégítő at­létikai központot, az Öblös-­pályára a hobbi­futókat várják majd.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Modern városok program keretében egy atlétikai központ kiépítését is betervezték. A Salgótarjáni Atlétikai Club és a Zenit SE hosszas egyeztetéseket folytatott a megyeszékhely vezetésével, hogy a lehető legjobb megoldás születhessen meg. A napokban megjelenő egyik magazinban Fekete Zsolt polgármester nyilatkozott a programról, így immáron publikusak az atlétikát érintő elképzelések is.

Mint kiderült, az eredetileg kijelölt helyszín, az Öblös-pálya alkalmatlan egy szabályos méretű létesítmény kiépítésére, azonban a kocogóknak ideális terep lehet az elhelyezkedése miatt. Ide egy modern, műfüves pályával ellátott edzőközpontot alakítanak ki az SBTC számára, amelynek játékterét „olyan műanyag futópálya veszi majd körbe, amelyet a hobbifutók, kocogók is igénybe vehetnek”. A SAC már megszervezett egy kocogókat segítő csoportot, akik majd szervezett keretek között hódolhatnak szenvedélyüknek.

A beígért atlétikai központ helyéről is nyilatkozott a polgármester, ami megegyezett a korábbi egyeztetések eredményeivel. A helyszín a tóstrandi Tatárárok melletti terület lehet. Ahogy Fekete Zsolt fogalmazott,

„a katlan helyén – ha azt sikerül magán­tulajdonból kivásárolni – nemzetközi szabvány szerinti atlétikai pálya épülne”.

A terület, bár egy kicsit kiesik a városközpontból, mégis jól megközelíthető akár tömegközlekedéssel is, csendes, és ami nagy fegyvertény, tiszta ott a levegő.

Az előzetes számítások szerint elegendő helye lenne egy szabályos méretű futópályának, jutna hely az ugró-, és dobószámoknak is, valamint a nélkülözhetetlen futófolyosó kialakításában is reménykedhetnének, hogy télen ne a jeges, havas utakon kelljen edzeniük a fiatal atlétáknak. A Beszterce-lakótelepi tagiskola is sokat kamatoztathatna a fejlesztésből.

Ami az anyagi hátteret illeti, másfél milliárdos összeget ítéltek meg a célra. Ebből ugyebár lejön a területvásárlásra, tervezésre és előkészületekre fordítandó kiadás, de a maradék így is elég lehetne arra, hogy minden igényt kielégítsen a létesítmény. A nógrádiak számára példaértékű miskolci pálya 350 millió forintból jött létre (8 sávos rekortánpálya, ugró- és dobóhelyek, kiszolgálóépület öltözőkkel, irodákkal, szertárakkal, valamint futófolyosóval), 11 hónap telt el az alapkőletétel és az avatóverseny között.

A futókörön belül labdarúgópálya is lenne, így az SBTC magasabb osztályba lépve is megfelelne az előírásoknak, miszerint egy létesítményen belül három pályával kell rendelkezniük. Ami az öltözőket, szertárat, irodát illeti, a polgármester szerint

„az összes kiszolgáló­helységet nem kellene kiépíteni, hiszen néhány méterre ott lesz a focistadion”.

Mint ismert, az SBTC jelenlegi labdarúgópályáját is felújítják, egy másik kormányzati forrásból 3500 fős stadion épül majd a helyén. Arra következtetünk, hogy ebben kapnának majd helyet az atléták öltözői, szertárai és irodái is.

A projekt jelenleg a területvásárlás fázisában tart, ez után jöhet a tervezés, ahol ugyebár sok mindent figyelembe kell majd venni, többek között a labdarúgó-stadion tervezését is. Az atlétikai pálya az egyik legelső megvalósuló salgótarjáni projektelem lehet. Bár az első kapavágásig még sok idő eltelhet, utána már felgyorsulhatnak az események.

A kivitelezés befejezéséig a salgótarjáni atlétáknak is szükségük van olyan helyre, ahol a versenyekre készülhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s