A Strandépítők férficsapatánál a bajnoki cím a cél


KÉZILABDA – Indul az NB II.

A hétvégén beindul a kézilabda-bajnokságokban is a nagyüzem. Az NB II.-ben szereplő Salgótarjáni Strandépítők KC női és férficsapatai is elkezdik a bajnoki menetelést. Ennek apropójából kérdeztük Rácz Viktor elnököt a nyáron történt változásokról és a célokról.

– A legfontosabb változások az edzői poszton történtek. A nőknél megnyertük a tavalyi NB II.-ben csoportbajnok Vasas II. edzőjét, Guricsné Horváth Beátát. Nagyon lelkesen vágott bele az ifisták és a felnőttek felkészítésébe és reméljük, hogy vele tovább fejlődhetnek fiatal játékosainkból álló csapataink – mondta az elnök.

A keretben történt változásokról elárulta, hogy az előző évi keretből távozott Uhrin Lili (NEKA) és Kemenczik Martina (Dorog), Torják Eszter pedig abbahagyta a játékot. Rajtuk kívül Garamvölgyi Eszternek fél évet ki kell hagynia szemműtétje miatt. Érkezett az NB I.-et is megjárt, balkezes Vígh Viktória (Szentendréről), a kapuba a már strandkéziben több éve itt játszó Dóczi Réka (Dunakesziből), az irányító posztra pedig Nagy Petra a Madách DSE-ből. Sérüléséből visszatért Kósy Nikolett és Maró Vanda is, bár utóbbinak még kell pár hónap, hogy teljes értékű munkát végezhessen. Az ifiből felkerült Gyetvai Csenge, Kozma Petra és Lakatos Petra.

A férficsapatnál is új edző ül a kispadon.

– Bártfai Ferencet a Gyöngyösről érkező Nigrínyi Tibor váltotta, korábbi állomásán az NB I.-es csapat másodedzői, illetve vezetőedzői posztját látta el. A korábban Salgótarjánban is játszó szakember az egyesületnél folyó szakmai munkáért is felelni fog – jelentette be az elnök.

A játékoskeretben gyökeres változások történtek. Távozott Fehér Mihály és Varga János, Rácz Viktor pedig befejezte aktív játékos pályafutását. Az érkezők sora ennél hosszabb. Szabó Tamás több mint tíz év után Ózdról, Forgács Péter öt év után Törökszentmiklóstól tért haza, míg Deák Gergely Kecskemétet hagyta ott. A fiatal pásztói Tóth Gergő Gyöngyösről érkezett, ahol már megjárta az első osztályt is. Dancs Máté Balmazújvárosból, Nagy Tamás, aki strandkéziben már itt játszott, Törökszentmiklósról érkezett, ahogy a szegedi nevelésű kapus Kovács Róbert is. A saját nevelésű Magyar Bence három év kihagyás után tér vissza a kapuba.

A tervekről is faggattuk az elnököt.

– A női csapatnál a célkitűzés a tavalyi hetedik hely után az előrelépés, konkrétan a 4–6. hely valamelyike. De legfontosabb, hogy a fiatal csapatunk tovább fejlődjön és évről évre, lépésről lépésre egyre meghatározóbbak legyenek a bajnokságban. A férfiaknál egyértelműen a bajnoki cím a cél. Az egyesület vezetősége meghozta azt a döntést, hogy eljött az ideje annak, hogy egy osztállyal feljebb lépjünk. Ennek érdekében jelentős változásokat eszközöltünk. Hazahoztuk a magasabb osztályokban játszó salgótarjáni és a strandkéziben már ide kötődő játékosokat, így télen-nyáron együtt lehet a csapat tengelye. Hosszú és rögös lesz az út, nem lesz könnyű feladat a célunk elérése, de a srácok és élen az edzőjük, nagyon elhivatottak, motiváltak. Bízunk benne, hogy a salgótarjáni sportot szerető közönség is minél jobban mellénk áll és támogatnak bennünket – zárta szavait Rácz Viktor.


A férfikeret. Kapusok: Kovács Róbert, Magyar Bence, Kuti Krisztián.
Mezőnyjátékosok: Becsi Mihály, Bensouici Anis, Dancs Máté, Deák Gergely, Dénes Máté, Forgács Péter, Gyetvai Tamás, Nagy Tamás. Ponyi Gergő, Szabó Tamás, Szerencses Szilveszter, Tóth Gergő, Varga Zoltán, Vurom Alex.

A női keret. Kapusok: Csiki Andrea, Dóczi Réka, Szalai Réka. Mezőnyjátékosok: Dénes Sára, Csaba Alexa, Kozma Petra, Karvaj Melánia, Szabó Evelin, Kósy Nikolett, Horváth Alexa. Vigh Viktória, Kőházi Noémi, Kisbalázs Dóra, Kovács Bernadett, Bobál Dorina, Garamvölgyi Eszter, Schmidt Nikolett, Bozó Fanni, Ponyi Anita, Nagy Petra, Gyetvai Klaudia Csenge, Maró Vanda.


Bemutatjuk az új játékosokat

Idén több változás történt a Salgótarjáni Strandépítők KC kézilabda csapataiban. A felkészülési tornán (az új edzőkkel egyetemben) már láthatták a friss igazolásokat a szurkolók, a klub közösségi oldalának segítségével most mi is bemutatunk új arcokat.

A testnevelőként dolgozó Szabó Tamást nem nagyon kell bemutatni a sportág szerelmeseinek, 2002-2006 között játszott Salgótarjánban, az akkori NB I/B-s csapatban. Ezt követően Spanyolországba igazolt, ahol öt évet töltött el. Később megfordult Tatabányán, Balassagyarmaton, Egerben és Ózdon.

– Idén „beadtam a derekam” és igent mondtam a hazai invitálásra. Volt ennek előzménye, Rácz Viktor többször hívott már haza, de eddig ragaszkodtam az NB I/B-hez. Komoly terveket szövöget az egyesület, melyhez remélem, megfelelő lesz az új keret. A beilleszkedéssel szerencsére semmi problémám nem volt. Nem az ismeretlenbe jöttem haza, hiszen strandon évek óta együtt játszom a srácokkal és az újakat is ismertem, mint korábbi ellenfelek. Pályafutásom alatt főként irányítóként játszottam, így gondolom, itt is ezen a poszton számítanak majd rám. Remélem, a tapasztalatommal sokat tudok majd segíteni a csapatnak, és sikerül céljainkat megvalósítani.

Dancs Máté Tiszavasváriból származik, majd Nyíregyházán, Törökszentmiklóson és legutóbb Balmazújvárosban is megfordult. Jobbszél és kapus kivételével minden poszton játszott már.

– Főként a belső posztokon érzem jól magam, de titkon elárulom, hogy beállósként szerettem játszani a legjobban. Itt Salgótarjánban, szintén a belső posztokon számít rám a mester. Azért döntöttem úgy, hogy az idei szezont az SSKC csapatával kezdem meg, mert motivált a feljutás lehetősége és tetszett a vezetőség elképzelése a jövőt illetően, hogy Salgótarjánban újra NB I/B-s csapat legyen. A csapatban egyébként jól érzem magam, szerencsére a csapat nagy részét ismertem már.

A strandkézilabdában már egy ideje a Strandépítők csapatát erősítő Kovács Róbert Szegeden kezdett kézilabdázni, a felnőtt korosztályban először Kiskőrösön szerepelt NB I/B-ben. Ezután megfordult Tatabányán, Pécsen, Orosházán és Balassagyarmaton is, majd négy Németországban töltött év után Törökszentmiklósra jött haza, ahonnan két szezon után érkezett Salgótarjánba.

– Tavaly már strandon a Strandépítők színeiben játszottam, ahol egy remek közösséget ismertem meg. Idén pedig több volt csapattársam érkezése, a már meglévő keret, illetve a vezetőség által felállított célok alapján azt gondolom, hogy jó döntést hoztam azzal, hogy Salgótarjánba igazoltam. Azt gondolom, hogy mind a keret, mind a feltételek adottak a bajnoki címhez, ami mindezek ellenére természetesen nagyon nehéz lesz.

A női kapusposztján a pécsi származású Dóczi Réka új arc. 13 évesen az ASI-ban kezdett el kézilabdázni, azóta több NB II-es csapatnál is megfordult már, köztük a VS Dunakeszinél is. Salgótarjánban ez volt a harmadik szezonja a strandon, és nagyon megszerette a lányokat, igazi barátságokra lelt bennük

– Nagyon örültem, amikor lehetőségem akadt teremben is ideigazolni. Az alapozás során a munka mellett sajnos nem tudtam ott lenni minden edzésen, de nagyon örülök, hogy változatosak az edzések és végre teremben is együtt játszhatok az egyik legjobb kapustársammal, Csiki Andival. Úgy gondolom, hogy nagyon jól ki fogjuk egészíteni egymást. Nem lesz könnyű dolgunk az idén sem a szezon során, mivel új csapatok kerültek az északi csoportba, de azt gondolom, hogy a lányok rutinos játékával, illetve az új igazolásokkal a lehető legjobb eredményt fogjuk elérni.

Nagy Tamás szintén strandos előélet után igazolt Salgótarjánba. Budapesten született, a Hort SE-ben kezdett el kézilabdázni, ahonnan Vecsésre, majd aztán a Törökszentmiklós csapatába igazolt.

– Eddig beálló poszton játszottam a legtöbbet, úgy gondolom, hogy Salgótarjánban is valószínűleg ez vár rám. A Törökszentmiklóson megismert csapattársaim ajánlották Salgótarjánt és miután már a csapat nagy részével együtt strandkézilabdáztam, így ismerem őket és nagyon megtetszett, amiket meséltek. Mivel a csapat felét ismertem már régebbről és a strandról, ezért a beilleszkedés nem volt túl nehéz. Az alapozás meglepően jó volt. Az eddigi csapataimnál soha nem szerettem alapozni, de idén nagyon élveztem. Szerintem az edzőnk elég jól felkészített minket, mind erőnlétileg, mind taktikailag, amin ugyan még van mit csiszolnunk, de jó úton haladunk.

Újabb balkezest igazolt a női csapat Vígh Viktória személyében. A budapesti születésű játékos az Angyalföldi Sportiskola csapatában kezdett el kézilabdázni 2004-ben.

– Egy szezon kivételével 2012-ig játszottam a nevelőegyesületemben, ahonnan Vácra igazoltam. 2014-ben bekerültem az ifjúsági strandkézilabda válogatottba, ezután igazoltam Szentendrére. Két év után a Kispest NKK csapatánál töltöttem el egy évet, a tavalyi szezonban pedig szüneteltettem a játékot. Homokról már korábban is ismertem a Strandépítők csapatát, a megkeresésre boldogan mondtam igent. A lányok nagyon kedvesen fogadtak, hamar sikerült beilleszkednem. Az eredeti posztom ugyan jobbszél, de átlövőben is előfordultam már korábban, így nem idegen számomra az új feladat.

Magyar Bence több év után tért idén vissza a salgótarjáni kapuba, ahol megismerkedett a sportággal még általános iskolában.

– Már felső tagozatosként a hajdani Háromkő KC ifjúsági csapatában játszottam, amely később Salgótarjáni KC néven futott, ahol 2010-ig védtem. Ekkor vetődött fel, hogy átigazolok a Strandépítők csapatához, ami akkor még a Heves megyei bajnokságban szerepelt. A sikeres szezon után feljutottunk NB II-be és egészen 2015 őszéig aktív voltam, egy szezon kivételével, külföldi munkavállalásom miatt. A közel hároméves kihagyás után idén nyáron már Balassagyarmaton kezdtem meg a „felkészülésemet„ a visszatérésre, a strandkézilabda edzésekkel, ami egész jó ötletnek bizonyult, hiszen meglepően jól bírtam az első teremkézi edzéseket. Jelenleg minden feltétel adott az életemben, hogy újra aktívan sportoljak. Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem volt nehéz dolgom a beilleszkedéssel, hiszen a srácok 90%-át gyerekkorom óta ismerem és együtt nőttünk fel, szóval ez a tényező csak extra volt a történetben, hogy újra együtt játszhatok velük.

A Pásztóról származó Tóth Gergő az általános iskolai csapatban kezdte a kézilabdát, és hetedikes korában került Gyöngyösre, ahol Nigrínyi Tibor volt az edzője öt éven át.

– Itt játszottam a serdülő, az ifjúsági, az NB II-es és az NB I-es férfi csapatban is, illetve a magyar serdülőválogatott tagja voltam két évig. Balszélső, balátlövő és irányító posztokon fordultam meg eddig, és szerintem itt is ezt a szerepet fogom betölteni. A feljutás célja volt egyik motivációs ok, hogy ide igazoltam, illetve hogy újra Nigrínyi Tibor vezetésével dolgozhatok. Jól érzem magam a csapatban, nagy részével már a strandon találkoztam a nyáron, a többiekkel pedig a teremben, de szerintem sikerült megtalálnom velük a közös hangot.

A női csapatot erősíti a salgótarjáni Nagy Petra is, aki a Madách DSE csapatában kezdte. 13 évesen Pestre került a KSI Kézilabda Akadémiára, ahol igen tartalmas éveket töltött el.

– Eddigi játékos éveim során legtöbbször belső posztokon játszottam és remélhetőleg itt is ezeken a posztokon tudom segíteni majd a csapatot. Azért igazoltam ide, mivel hazaköltöztem Budapestről és szeretnék itthoni sikereket elérni, a hazai közönség előtt salgótarjáni lányokkal. Nagyon jól érzem magam a csapattal, bár még nem sok ideje vagyok itt.

Forgács Péter is úgy döntött, hogy hazatér Salgótarjánba, ahol elkezdte a kézilabdát. Szakközépiskola után igazolt Balassagyarmatra, majd játszott Ózdon, külföldön és Törökszentmiklóson is.

– Balátlövőként és irányítóként játszottam eddig, szerintem a mester itt is ezeken a posztokon számol velem, és igyekszem a kéréseinek eleget tenni. Hogy miért döntöttem úgy, hogy visszaigazolok az SSKC-hez? Egyszerű az oka: Szabó Tomikának megígértem, hogy ha ő is hazaigazol, akkor én is. A klub hosszútávú tervei nagyon megtetszettek, és nagyon motivál a bajnoki cím. A beilleszkedés úgy gondolom, nagyon könnyen, mert amúgy is gyorsan szokott sikerülni egy új helyen megtalálni a közös hangot az emberkékkel, de itt nagyon könnyű volt, mert a társaságból szinte mindenkit ismerek elég régóta! Meg hát persze strandon is együtt játszunk.

Deák Gergő is megfordult már Salgótarjánban, 2010 és 2013 között játszott a nógrádi megyeszékhelyen, ezután Gyöngyösre, majd Budakalászra igazolt, ahol megnyerték az NB I/B-t. Ezt követően Törökszentmiklóson játszott egy évet, tavaly pedig Kecskemétre került, ahol a felkészülés végén elszakadt a keresztszalagja és ki kellett hagynia a szezont.

– Mindig is beállós voltam, ezen a poszton érzem magam jól a pályán, és itt lehetek a leghasznosabb most is a csapat számára. Az ideigazolással kapcsolatos döntésemet több tényező is befolyásolta, mikor megegyeztem a salgótarjáni vezetőséggel, legfőképp a célok és hogy ismét felépítsem magam a pályán a sérülésem után. A visszailleszkedés zökkenőmentes volt, a fiúk mindannyiunkat tárt karokkal fogadtak és régi barátokként üdvözöltük egymást, mivel a csapat nagy részével játszottunk már együtt. Vannak csiszolására szoruló elemek a játékunkban még, de úgy gondolom, hogy biztatóak voltak az eddigi edzőmeccsek, mindenki odatette magát száz százalékosan, ennek nagyon örültem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s