Pásztón is szívesen hokiznának


JÉGKORONG

A pásztói Lendvai Gábor nem kis fába vágta a fejszéjét, elhatározta, hogy létrehoz egy jégkorongcsapatot a városban.
– A jégkoronggal még a nyolcvanas évek elején ismerkedtem meg, amikor télen az iskola udvarán jégpályát készítettek – mesélte Gábor. – Akkoriban Magyarországon lehetetlen volt jégkorong-felszereléshez jutni, de a birkózókkal többször is eljutottunk Csehszlovákiába, ahol hokiütőt és korongot vehettünk, ami itthon persze nagy kincsnek számított.

Ennek az időszaknak azonban hamar vége szakadt, elsősorban az egyre enyhébb telek miatt, nem volt már értelme fellocsolni az aszfaltpályát, ha csak egy-két napig maradt meg rajta a jég. Nemrég azonban ismét akadtak lelkes önkéntesek, akik a téli hidegben hajlandók jeget dagasztani a helyiek nagy örömére, és ma már nem lehetetlen eljutni egy műjégpályára sem.

– Sok ismerősömtől hallottam, hogy akár az én korosztályom, akár a gyerekeink közül sokan szívesen kipróbálnák a korcsolyázást, vagy a jégkorongot, de erre Nógrád megyében nincs esély, a feltételek nem adottak. Bár a Magyar Jégkorong Szövetség által meghirdetett fedett jégcsarnoképítési program keretében minden megyében ígértek szabványos méretű fedett műjégpályát, ez éppen nálunk nem indult még el – mesélte a sportág szerelmese.

Úgy döntött, a várakozás helyett elkezd jégkorongozni azokkal, akik ezt szeretnék, és játsszák ezt olyan formában, amihez a feltételek adottak. Amíg csupán egy aszfaltborítású pálya áll rendelkezésükre, addig azt használják egysoros görkorcsolyával. A görkorcsolyázás és a görhoki hasonló a valódi jégkorcsolyában végzett mozgáshoz, így alkalmasak kezdetnek.

Lendvai Gábor tervéhez mind a pásztói önkormányzat, mind pedig a Pásztói Szabadidő Sportegyesület pozitívan állt hozzá.

– Pénzügyi szempontból egy esetleges pályaépítés nagy feladat, ezzel kapcsolatban is felmerült több ötlet. Ezek között szerepel műjégpálya, műanyag felületű négy évszakos korcsolyapálya, és többfunkciós streethockey-pálya is, amely télen jégpályává alakítható. Ezek közül a leginkább használható, és legkönnyebben fenntartható megoldást kell megtalálnunk, ezzel kapcsolatban még nem született döntés – mondta a lelkes pásztói.

Jó hír a sportág szerelmeseinek, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség legújabb állásfoglalása szerint támogatni kívánja a kis méretű, nem szabványos jégpályák építését és működtetését is, és hivatalos bajnokságokat írnának ki 3 a 3 ellen kispályás csapatok részére is. Ez óriási segítség az amatőr- és a tömegsport számára, valamint a kisebb települések is be tudnának kapcsolódni az utánpótlás-nevelő programba.

A Pásztó Hockey Club létrehozásával új lehetőséget szeretnének kínálni a mozgásra a gyermekeknek és a szüleiknek egyaránt. Remélhetőleg hamarosan szükségük lesz edzőkre, és szakmai vezetőkre, az ehhez szükséges tanfolyamokkal kapcsolatban folyamatosan kapcsolatban állnak az országos szövetséggel, illetve a Gyerehokizni.hu tehetséggondozó programot is figyelemmel kísérik.

– Jelenleg még a kezdeti fázisnál tartunk, egy családias klubként, amatőr módon működünk, a magunk kedvére. Ez egy nagyon friss kezdeményezés még, egy Facebook-oldalt már létrehoztunk, hogy a lehető legkönnyebben elérjük az érdeklődőket. Konkrétan az „edzéssel” kapcsolatban eddig úgy tízen érdeklődtek, de sajnos nekik is csak azt tudtam válaszolni, jelenleg az időjárási körülmények miatt nem tudunk foglalkozást tartani, de amint alkalmassá válik a pálya – jobb esetben jeget tudunk dagasztani – közzétesszük a pontos időpontot. Bárki jelentkezhet, bármilyen korú és tudású legyen is az illető, egy közös korcsolyázás, vagy görkorcsolyázás mindenképpen nagyon jó programnak ígérkezik. A helyszín a Zsigmond Király Általános Iskola udvara. Ha éppen jég nincs, akkor értelemszerűen görkorcsolyát hozzon magával mindenki, illetve akinek van, az streethockey-felszerelést is hozhat. Egy kis kaput, bójákat, tudunk biztosítani – vázolta a jelenlegi helyzetet Gábor.

Mivel a jégkorong a látványcsapatsportok közé tartozik, ezért TAO-támogatásra is pályázhatnak majd. Ha lenne pályájuk, akkor U8 és U10 korosztályos csapatokkal kezdenének.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s