Eddig öt nemzet, félezer sportolója jelezte részvételi szándékát


TÁJFUTÁS – Nógrád Nagydíj Hollókőn

Május 17-20. között (Pünkösdkor), Nógrád megyébe költözik a honi és a külföldi tájékozódási futók elit tábora, ugyanis ekkor rendezi meg immáron VIII. alkalommal a Nógrád Nagydíj viadalt a Salgótarjáni Dornyay, illetve a Balassagyarmati Balassi BKSE. A rendezvény központi helyszíne Hollókő települése lesz.

A nagyszabású sportági viadal már május 17-én késő este Mátraszentimre-Fallóskút térségében kezdetét veszi, ugyanis 21 órától rajtoltatják el egyenkénti indítással az éjszakai verseny részvevőit. Május 18-án, szombaton délelőtt 11 órától Hollókő faluban és közvetlen környékén egy kiemelt szorzójú rövidtávú ranglista versenyre kerül sor. Délután a hazai és külföldi 3 fős váltócsapatok küzdenek meg egymással úgy, hogy minden futónak minden versenypályát (A-B-C) le kell futnia. Május 19-én, vasárnap a legkeményebb viadalra a normáltáv futamára kerül sor. A Nagylóc-Rimóc-Nógrádsipek-Herencsény-Felsőtold-Hollókő térségében kijelölt útvonalak teljesítésére a nevezési határidő lejárta előtt már öt nemzetet képviselve több mint ötszázan (közte kanadaiak) jelentkeztek. Még e napon újabb megmérettetésre kerül sor, egy Mikrosprint verseny formájában, melynek központi helye a hollókői színpad lesz. Este a versenyzők átrándulnak Szécsénybe, ahol egy alkonyati tömegrajtos pontbegyűjtő verseny várja őket. A május 20-ai zárónapon aztán a sportágban nem szokásos vadászrajtos (időkiegyenlítéses) formában indítják útjára egy középtávú futam keretén belül a versenyzőket. Az összetett Nógrád Nagydíj eredményhirdetését koradélutánra tervezik.

A rendezvény egyébként a hazai utánpótlás nevelő egyesületek II. országos találkozója is lesz, ahol az összetett pontversenyben élen végző egyesület pénzdíjazásban részesül. Mindezek mellett itt kerül eldöntésre, kik lesznek idén a magyarországi erdész bajnokok, valamint itt hirdetik ki a regionális Heves-Nógrád-Jász-Nagykun-Szolnok megye váltócsapat bajnoki címeket is. Több versenyforma esetén, így a normál és középtávon a szécsényi nem mindennapi alkonyati pontbegyűjtőn és a rövidtávú versenyen nyílt kategória lebonyolítását is tervezik a nógrádi rendezők, melyre a helyszínen bárki benevezhet.

Forrás: Cz.Zentai

Hozzászólás