Kiváló rendezés, szép mezőnyök, hazai sikerek


NYÁRI BIATLON – Országos bajnokság Galyatetőn

Az elmúlt hétvégén – csak titkon remélt – nagy érdeklődés mellett rendezte meg a Magyar Sí Szövetség megbízásából a Nord Sport KSE Galyatetőn az országos nyári biatlon bajnokságot, mely egyben a száz éves szövetség jubileumi rendezvénye is volt.

Hosszú idő után teltek meg ismét a galyatetői puska állványok.

Hosszú idő után teltek meg ismét a galyatetői puska állványok.

Olyan eseménye volt ez a magyar biatlonsportnak, amire már sok-sok éve nem volt példa. A több mint hetven induló (akiket számos érdeklődő kísért) koordinálásában szép sikert ért el a tarjáni rendezőgárda. A hazai teljes mezőny mellett a szlovákiai Predajnáról, Brezából, Revúcáról és Levicéről is népes csapat érkezett. Igazi nemzetközi versenyhangulatot érezhettek a jelenlévők, mint a régi időkben. A szenior és a nyílt versenyen valamint a bírói, közreműködői gárdában a rég-, és közelmúlt salgótarjáni egyéniségeit is ott találhattuk, így a gulyás mellett egy kis nosztalgiázásra is volt alkalom. Régi élmények, arcok elevenedtek fel, és örömmel ölelték meg újra egymást a régi ismerősök. A teljes bírói és közreműködői gárda önként és díjmentesen vállalta a hatalmas munkát. A jelenlévők véleménye és a visszajelzések alapján megállapíthatjuk, hogy rangos bajnokságot rendeztek a nógrádiak.

Természetesen a rendező klub versenyzői is indultak a nyári felkészülés egyik legjelentősebb állomásán, és több remek eredményt is elértek – a nógrádi területen elhelyezkedő – biatlon centrumban.

Papp Ildikó (Nord Sport KSE) nemzetközi mezőnyben szerzett bajnoki aranyat.

Papp Ildikó (Nord Sport KSE) nemzetközi mezőnyben szerzett bajnoki aranyat.

Közülük a téli olimpiát megcélzó Papp Ildikó aranyéremnek örülhetett, sífutó létére nagyszerűen lőtt, köszönhetően korábbi felkészülésének.

Rég nem látott népes mezőny gyűlt össze a nagyon jól megszervezett bajnokságon, ami talán a legjobb volt, amin részt vettem pályafutásom során – mesélte tudósítónknak. – Látszott a salgótarjáni sífutó és biatlonos nemzedékek összefogása, csak így lehetett eredményesen megszervezni ezt a rendezvényt. Örülök, hogy részese lehettem ennek a bajnokságnak, és remélem, sok ilyet rendez még a klubom, büszke vagyok, hogy ebbe a klubba tartozom.

Varga Bélának köszönhetően megkaptam a régi jól megszokott fegyveremet, amit rám faragtak. A belövésnél – követve Földi László tanácsait – már éreztem, hogy a lövészet jól fog menni. Már a rajt előtt tudtam, hogy ez nagy csata lesz, a predajnai klub oroszai ugyanis nagyon jók. A futás nagyon jól ment, és – a sok kihagyás ellenére – a lövészetben is sikerült hibátlant lőnöm állva, ami megkoronázta a verseny végét. Jobban is lőttem és jobban is futottam, mint az orosz ellenfelem, és ezt a verseny közben is végig kontrollálni tudtam, hiszen egymás után rajtoltunk.

A bajnokság a felkészülésem egyik állomása volt, amivel megtörtem a monoton edzéseket. Jól éreztem magam, jó hangulatú, precíz, pontosan megszervezett verseny volt. Külön öröm volt, hogy az eredményhirdetésen Bereczki Brigitta kiemelt, mint leendő olimpikont, valamint az, hogy a bajnoki érmemet korábbi edzőtársam és jó barátom, Bekecs Zsuzsanna adta át.

Csapattársa, Reznicsek Balázs hatfős mezőnyben tudott nyerni.

Úgy gondolom, hogy amit kértek tőlem, azt teljesítettem Remélem, hogy még lesz alkalmam ilyen versenyeken részt venni – nyilatkozta lapunknak.

A harmadik hazai aranyérmet a legfiatalabb korcsoportban Hegedűs Flóra szerezte meg. A serdülő II-es korcsoport lányai között a fővárosi színkben versenyző, ám Nógrádban élő Veres Mirella szerezte meg a bajnoki címet, megelőzve Hegedűs Kittit (Nord Sport KSE). A szintén salgótarjáni Szép Attila különdíjban részesült.

Az eredményhirdetésen számos korábbi klasszis működött közre. A konferálást Bereczki Brigitta, a Petőfi DSE egykori klasszis biatlonosa vállalta, aki versenyzőként két, szövetségi kapitányként egy olimpián vett részt, jelenleg pedig a Magyar Sí Szövetség utánpótlás igazgatója. A díjátadásban például a kétszeres olimpikon Bekecs Zsuzsanna, Géczi Tibor, olimpikon, valamint a sportolóként és edzőként is bizonyító páros, Vadas István és Vincze István is segédkezett.

A kétszeres olimpikon Bekecs Zsuzsanna (balra) nem csak a díjátadásba segített be, de maga is versenyzett.

A kétszeres olimpikon Bekecs Zsuzsanna (balra) nem csak a díjátadásba segített be, de maga is versenyzett.

A győztesek és a nógrádiak eredményei.

Gyermek I., Lányok (0,5 km, 1 induló): 1. Hegedűs Flóra (Nord Sport KSE) 7:09,3 perc (3 lőhiba). Gyermek I., fiúk (0,5 km, 4): 1. Varró Botond (Panoráma) 4:39,7 (0). Gyermek II., lányok (1,5 km, 2): 1. Hrablayova Viktória (Predajna) 11:38,8 (2). Gyermek II., fiúk (1,5 km, 6): 1. Horniak Matkó (Predajna) 13:55,0 (6). Serdülő I., lányok (2 km, 6): 1. Longauerová Zuzána (Predajna) 13:50,0 (4). Serdülő I., fiúk (2 km, 6): 1. Pápaj Viktor (Predajna) 15:21,0 (4). Serdülő II., lányok (2,5 km, 5): 1. Veres Mirella (Panoráma) 14:56,5 (1). 2. Hegedűs Kitti (Nord Sport KSE) 17:23,9 (3). Serdülő II., fiúk (3 km, 6): 1. Lukás Ottinger (Revuca) 15:47,3 (2). Ifjúsági I., fiúk (4 km, 4): 1. Bánszki Botond (Honvéd Zalka) 25:32,0 (9). Ifjúsági I., lányok (4 km, 3): 1. Makszová Michaela (Breza) 29:58,5 (8). Ifjúsági II., fiúk (6 km, 4): 1. Panyik Dávid (Honvéd Zalka) 36:34,3 (8). Junior férfiak (7 km, 3): 1. Bánszki Bence (Honvéd Zalka) 40:43,3 (4). Felnőtt nők (6 km, 3): 1. Papp Ildikó (Nord Sport KSE) 35:53,5 (4). Felnőtt férfiak (7 km, 5): 1. Horniak Pavol (Predajna) 42:37,7 (6). Szenior férfiak (1,5 km, 6): 1. Reznicsek Balázs (Nord Sport KSE) 9:33,1 (3). Szenior nők (1,5 km, 2): 1. Hrablayova Marta (Predajna) 13:56,5 (8). 2. Bekecs Zsuzsanna (Petőfi DSE, Nord Sport KSE) 14:11,5 (7). Nyílt kategória (0,5 km, 5): 1. Édes János (Panoráma) 3:32,4 (0) … 3. Ricler Zoltán (Nord Sport KSE) 6:35,7 (5) … 5. Ricler Dóra (Nord Sport KSE) 7:54,1 (5).

A teljes eredménylista

A száz éves szövetség nevében Bereczki Brigitta köszöntötte a csapatokat, háttérben a salgótarjáni sísport legendái.

A száz éves szövetség nevében Bereczki Brigitta köszöntötte a csapatokat, háttérben a salgótarjáni sísport legendái.

Hozzászólás