Újra aranyakkal tértek haza


ATLÉTIKA – Szervátültetettek XX. világjátéka

Az argentínai Mar del Plata adott otthont nemrég a szervátültetettek világjátékának, ahol atlétikában a Szécsényfelfalut képviselő Zilaj Csaba, valamint a sokáig salgótarjáni színekben versenyző Venyercsán László is szép eredményeket ért el.

Az 5 kilométeren ezüstérmes magyar csapat (balról): Zilaj Csaba, Venyercsán László, Gelencsér Róbert.

Az 5 kilométeren ezüstérmes magyar csapat (balról): Zilaj Csaba, Venyercsán László, Gelencsér Róbert.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének tájékoztatása szerint a résztvevő 44 országból Magyarország a negyedik helyen végzett az éremtáblán, Anglia, a házigazda Argentína és a Dél-afrikai Köztársaság mögött. A magyar delegáció összesen 41 arany-, 23 ezüst- és 23 bronzérmet szerzett. A játékok legeredményesebb férfi versenyzője címet Gelencsér Róbert, atléta kapta meg, míg az országok lakosságát és a résztvevő sportolókat arányosító listán Magyarország lett a győztes. A magyarok nyolc sportágban – asztaliteniszben, atlétikában, bowlingban, petanque-ban, teniszben, tollaslabdában, úszásban és röplabdában – összesen 31 sportolóval képviseltették magukat. A szervátültetettek világjátékán Magyarország 1999 óta mindig az első öt között végzett a nemzetek pontversenyében. Két éve a dél-afrikai Durbanban a 48 magyar 38 arany-, 19 ezüst- és 26 bronzérmet nyert, ezzel a 49 ország között negyedik lett.

Zilaj Csabát 1999-ben csontvelő-transzplantálták, 2008-tól atletizál, azon belül a futószámok rajongója és űzője. Mind a világbajnokságon, mind az Európa-bajnokságon szerzett már minden színű érmet. Az idei világjátékon 100, 200, 400, 1500, 5000 méteren, és a 4×100, valamint a 4×400-as váltóban állt rajthoz. Az első versenynapon zajlott az öt kilométeres utcai futás, korcsoportjában itt a hetedik helyen ért célba. Ebben a számban a magyar csapat ezüstérmes lett – a rendkívül gyors iramot diktáló angolokat és franciákat is megelőzve. A csapatot a nógrádin kívül Gelencsér Róbert és Venyercsán László adta.

Zilaj Csaba (Szécsényfelfalu).

Zilaj Csaba (Szécsényfelfalu).

Csaba az első atlétikai napon 100, 400 és 1500 méteres síkfutáson is részt vett. Százon és négyszázon is a második helyen sikerült a célba érnie a saját kategóriájában, míg 1500-on a hetedik lett. A nap csúcsa a 4×100-as váltófutás volt, melyen sikerült megszerezniük az aranyérmet. A csapatban Gelencsér Róbert, Jánka Sándor, és Velkey-Guth Ádám volt még. Csaba a második atlétikai napon 200 méteren állt rajthoz és 4×400-as váltófutás részese volt. Kétszázon a második helyet érte el, a váltóval pedig a dobogó harmadik helyét foglalták el. Összesen így egy arany-, négy ezüst-, és egy bronzérmet nyert, valamint két hetedik hellyel gyarapodott.

Sajnos a felkészülésemet és versenyzésemet beárnyékolta édesapám halála, aki az edzőtáborozásom ideje alatt, hosszantartó betegség után eltávozott közülünk – mesélte tudósítónknak. – Az Argentínába való utazás előtti napon temettük el, ezért az egész versenyt az ő emlékére ajánlottam föl. Szeretném még megköszönni a családomnak a támogatását és Keresztes Imre polgármester anyagi hozzájárulását.

A hosszú éveken át Salgótarjánban élő és versenyző, jelenleg már a Budapesti Honvéd SE-t képviselő Venyercsán László egy arany-, és három ezüstéremmel térhetett haza a világjátékokról. Az öt kilométeres futásban korcsoport ezüstérmet, és abszolút negyedik helyet ért a 17;35 perc (plusz a fent említett csapat ezüst), az öt kilométeres gyaloglásban abszolút első helyet szerzett (24:18.61 perc), és 1500 méteren is második lett.

Hozzászólás